Tässä on Onni, Suomen ensimmäinen nuuskakoira

Tulli on kouluttanut nuuskakoiran avuksi kasvavan nuuskaongelman hoitamiseen.

Onni on suomen Tullin ensimmäinen virallinen nuuskakoira.

11.5.2017 13:13

Vuonna 2016 Tullilla oli tutkittavanaan kaikkien aikojen ennätysmäärä nuuskajuttuja, kaikkiaan noin 300 tapausta. Niissä nuuskaa tuotiin laittomasti Suomeen 3 442 kiloa.

Esimerkiksi vuonna 2015 tutkituissa jutuissa tavattiin nuuskaa vain 1 204 kiloa. Useimmiten nuuska tulee Suomeen länsirajan kautta tai postitse.

Tänä keväänä Tulli ottaa käyttöönsä uuden salaisen aseen taistelussa nuuskan salakuljetusta vastaan, nuuskakoira Onnin.

Tulli jakoi huhtikuussa kuvan takavarikoidusta nuuskasaaliista. Tutkinnan aikana salakuljettajien epäiltiin tuoneen Suomeen jopa 1300 kiloa nuuskaa.

Veikeä labradorinnoutaja on ansiokkaasti käynyt viime vuoden aikana läpi koulutusta, jossa se on läpäissyt niin huume kuin tupakkatestitkin.

Lähipäivinä Onnin on tarkoitus suorittaa vielä nuuskakoe, jonka jälkeen se on virallisesti Suomen ensimmäinen nuuskakoira.

Videolla kymmenviikkoinen Onni on tutustumassa Tullin tehtäviin vuonna 2016.

Marraskuussa kaksi vuotta täyttävä labradorinnoutaja aloitti tutustumisen Tullissa työskentelyyn jo viime tammikuussa. Onni edustaa labradorinnoutajien metsästyslinjaa, joka on luonteeltaan utelias ja rohkea.

Kooltaan metsästyslinjan labradorit ovat sirompia, pienempiä ja kevyempiä kuin saman rodun näyttelylinjan edustajat. Pienempi ja ketterämpi Onni on omiaan työskentelyyn Tullin työtehtävien vaihtelevissa olosuhteissa.

– Onni on erittäin menestyksekkäästi suorittanut koulutuksensa tähän asti ja onkin varsinainen moniosaaja, tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen kertoo.

Onni on läpäissyt vuoden mittaisen koulutuksensa aikana jo huume- ja tupakkakokeet. Kuvassa mukana Onnin ohjaaja Matti Koskela.

Nuuskakoira on erikoistapaus, jollaista ei Suomessa ennen ole nähty. Onnin koulutuksen myötä toivotaan, että sillä on vaikutusta Suomeen saapuvaan laittoman nuuskan vyöryyn.

– Toivotaan, että Onnista on apua jatkuvasti kasvavan nuuskavyöryn pysäyttämisessä, Parkkonen naurahtaa.

Onni on suomen Tullin ensimmäinen virallinen nuuskakoira.

Nuuskakoira Onni sijoitetaan Turun tulliyksikön Satakunnan liikkuvaan valvontaryhmään. Työskentelyn tulliryhmässä Onni aloitti jo toukokuun alussa.

Ilta-Sanomat uutisoi Onnin seikkailuista jo ensimmäisen kerran viime vuonna. Kymmenviikkoinen Onni oli tuolloin päässyt ensi kertaa tutustumaan tulevaan työnkuvaansa Tullin toimistolla.

Onnista koulutettiin Tullin erikoisetsijä, eli kombikoira, joka osaa tunnistaa sekä huumeiden että savukkeiden hajuja. Huumeiden ja seteleiden tunnistajakoira Tullilla on jo töissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?