Kotimaa

Nuori kippari upotti 80-paikkaisen aluksen humalapäissään Lahdessa – erikoinen rommiselitys ei mennyt läpi

Julkaistu:

Nuori matkustajalaivan kippari antoi viime syksyisestä kosteasta yöstään oikeudelle seikkaperäisen selvityksen.
Päijät-Hämeen käräjäoikeus ei uskonut 22-vuotiaan miehen puheita tapahtumista, jotka johtivat 80-paikkaisen ja 14-metrisen aluksen uppoamiseen Vesijärven satamaan Lahdessa. Aluksessa ei ollut matkustajia.

Tempustaan mies sai sakkotuomion vesiliikennejuopumuksesta, ja maksettavaa tuli 240 euroa. Päiväsakkojen määräksi kirjoitettiin 40. Kippari oli tukevassa kännissä. Alkoholin määräksi mitattiin miehen ulkohengitysilmalitrasta 0,76 milligrammaa.

Tuomittu oli käräjäoikeiden ratkaisuun tyytymätön ja vaati hovioikeudelta ratkaisua, jonka mukaan tuomio on kumottava ja valtion maksettava hänen oikeudenkäyntikulunsa. Hovioikeus ei epäillyt käräjäoikeuden ratkaisua.

Miehen antama selvitys yöllisestä veneretkestä oli täynnä käänteitä. Hän oli ollut illan aikana lahtelaisessa ravintolassa, mutta kertomansa mukaan vesilinjalla. Yöllä hän lähti kuljettamaan M/S Kymppi -nimistä laivaa Vesijärven satamasta kohti Messilän rantaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjän mukaan kippari osui heti satamassa aallonmurtajaan ja laiva upposi. Kippari antoi oikeudelle seuraavanlaisen kuvauksen tapahtumista.

Yö oli sumuinen. Kun mies lähti aluksella satamasta, soi hänen kännykkänsä samaan aikaan. Seurauksena oli törmäys aallonmurtajaan. Kippari yritti peruuttaa laivaa ja lähetti hätäkutsun, koska keula alkoi nopeasti upota.

Seuraavaksi kippari kertoi liukastuneensa märällä laivan kannella ja pudonneensa veteen. Samalla laivan koneet sammuivat. Kapteeni kertoi oikeudessa uineensa laivan kiinni. Takaisin laivaan päästyään hän muisti hypotermian vaarat. Hän kertoi joutuneensa tämän vuoksi shokkiin. Mies tarttui rommipulloon, jonka sisältö hupeni pikavauhtia.

Laiva jatkoi kallistumistaan ja kippari putosi uudelleen veteen. Paikalle tulivat poliisi ja palokunta, ja kippari nostettiin pelastajien kumiveneeseen. Pelastajien kertoman mukaan kippari oli vahvassa humalassa ja puhalsi reilun promillen lukemat.

Vielä tammikuussa käräjäoikeudessa mies oli kertonut, että syy rommipullosta naukkailuun oli karille ajamisesta koitunut harmistus.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota ruorijuoppoudesta. Mies vaati syytteen kumoamista. Käräjäoikeus ei värikästä kertomusta uskonut: tuomio tuli syyttäjän vaatimusten mukaisesti.

Hovioikeus ei antanut jatkokäsittelylupaa ja käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.
Tuoreimmat