Paperittomien klinikka ahdingon keskellä: itsemurhayrityksiä, psyykkisiä ongelmia, toivottomuutta

Suomessa kielteisestä turvapaikkapäätöksestä huolimatta oleskelevien eli paperittomien joukossa on yhä enemmän psyykkisesti oireilevia, kerrotaan Paperittomien klinikalta.

Paperittomien klinikan perustaja lääkäri Pekka Tuomola on huolissaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mielentilasta.

Paperittomien eli kielteisen turvapaikan saaneiden masentuneisuus ja itsetuhoisuus sekä raskaana olevien paperittomien huolestuttava tilanne näkyy vapaaehtoisten lääkärien voimin toimivalla Paperittomien klinikalla eli Global clinicillä Helsingissä.

Helsingin Paperittomien klinikalla vapaaehtoisena työskentelevän kätilön Janita Tasan mukaan potilaiden määrä on pysynyt samana parin vuoden ajan, mutta viimeisen puolen vuoden aikana asiakkaiksi on tullut erilaisia ihmisiä kuin aiemmin.

– Ennen enemmistö asiakkaistamme oli Bulgarian romaneja. Nyt enenevässä määrin asiakkaita ovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, jotka ovat jääneet maahan paperittomina, Tasa kertoo Ilta-Sanomille.

Suuri osa potilaista hakee klinikalta hänen mukaansa apua ”ihan normaaleihin vaivoihin”, mutta yhä enemmän on psyykkisistä oireista kärsiviä paperittomia.

– On ahdistusta ja masentuneisuutta, mikä yleensä johtuu vaikeista elämäntilanteista, epävarmuudesta maassa oleskelemisesta ja kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, Tasa kertoo.

Hänen mukaansa paperittomaksi jääneellä on iso riski voida psyykkisesti huonosti.

– Meillä on muutamia itsetuhoisia asiakkaita ollut. Joidenkin psyykkinen vointi on ollut todella koetuksella, Tasa sanoo.

Paperittomien klinikan perustaja, lääkäri Pekka Tuomola on huolissaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mielentilasta.

– Kun juttelee meidän turvapaikanhakijoiden kanssa, tajuaa, että heidän tilanteensa on todella toivoton. Heillä on itsemurhayrityksiä, jotka eivät johdu masennuksesta vaan toivottomuudesta, Tuomola kertoo Ilta-Sanomille.

Hän muistuttaa maaliskuussa uutisoidusta tilanteesta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies yritti hirttää itsensä Helsingissä.

– Epätoivo voi ajaa ihmiset epätoivoisiin toimiin. Vastaanottokeskuksissa on itsemurhayrityksiä, ja suuri osa niistä liittyy kielteiseen turvapaikkapäätökseen, hän sanoo.

Paperittomien huono asema Suomessa voi hänen mukaansa johtaa alipalkattujen pimeiden töiden tekoon ja rikollisuuden lisääntymiseen.

– Toivottomalla ihmisellä ei ole väliä mitä hänelle tapahtuu tai mitä muille tapahtuu. Heillä ei ole tulevaisuutta, Tuomola sanoo.

Paperittomien klinikka ottaa vastaan potilaita tiistaisin kahden tunnin ajan ilman ajanvarausta. Tasan mukaan asiakkaita on joskus viisi, joskus 30. Hän pitää asiakasmäärää isona suhteessa klinikan resursseihin.

– Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi ei ole koskettanut Global cliniciä ennen kuin nyt vasta kun he eivät enää ole vastaanottokeskuksissa, Tasa kertoo.

Hän arvioi, että paperittomien määrä Suomessa ja sitä kautta Global clinicin tilanne muuttuu kun kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tehdään lisää.

Suomessa kielteisen turvapaikan saaneita hoidetaan vain akuuteissa tapauksissa. Esimerkiksi raskaana olevat naiset pääsevät Suomessa sairaalaan vasta synnyttämään, mutta heille ei tehdä mitään seurantaa raskauden edetessä.

Jotkut kaupungit, kuten Helsinki ja Espoo ovat kuitenkin tehneet päätöksen hoitaa myös paperittomia koko raskauden ajan. Tasa toivoo, että myös Vantaa tekisi vastaavan päätöksen. Nyt Paperittomien klinikalle Helsinkiin tulee Vantaalta raskaana olevia naisia, jotka eivät saa hoitoa sairaalassa ennen synnytystä.

– Terveyskeskusten pitäisi ottaa vastuu näiden asiakkaiden hoitamisesta, Tasa sanoo.

Paperittomat Suomessa

Paperittomalla tarkoitetaan henkilöä, joka elää maassa ilman laillista oleskeluoikeutta.

Turvapaikanhakijat eivät ole paperittomia, sillä heillä on lupa oleskella maassa.

Turvapaikanhakijasta tulee paperiton, jos hän jää maahan sen jälkeen kun on saanut kielteisen oleskeluluvan.

Päätöksiä turvapaikoista tehtiin toukokuun 2016 ja huhtikuun 2017 välillä lähes 65 000, joista alle 40 000 sai myönteisen päätöksen, selviää Migrin tilastoista.

Jos kielteisen päätöksen saanut henkilö ei suostu palaamaan vapaaehtoisesti, palauttaminen on poliisin lakisääteinen tehtävä.

Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa, joten irakilaisia ei voida käännyttää lähtömaahansa, jos he kieltäytyvät palaamasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?