Presidentti Niinistö IS:lle: ”Suomi ei voi antaa Virolle turvatakuita”

Presidentti Sauli Niinistö pitää selvänä, ettei Suomi edelleenkään voi antaa Virolle turvatakuita.

– Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole. Se on minusta aivan selvä asia, Niinistö sanoi IS:lle Oslossa.

11.5.2017 5:52

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei pysty lainkaan ymmärtämään ulkopoliittista kohua, jonka keskelle hänet aseteltiin viime viikonloppuna.

Niinistöstä on käsittämätöntä, että hän olisi nyt vaatimassa Virolle sotilasapua, vaikka hän on kertonut kantansa asiasta useasti julkisesti niin Suomessa kuin Virossakin.

– Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole. Se on minusta aivan selvä asia, Niinistö sanoi IS:lle Oslossa.

Ulkopoliittinen sekametelisoppa alkoi kiehua viikonloppuna Iltalehden kirjoituksesta, jossa kerrottiin presidentin ja eduskunnan välillä kulisseissa kytevästä linjariidasta.

Niinistön mukaan mitään kiistaa ei ole sen paremmin hänen ja eduskunnan kuin eduskunnan ja hallituksenkaan välillä.

Niinistö painottaa, etteivät hänen kantansa ole vuosien varrella olleet mitenkään piilossa, eivätkä ne ole myöskään mitenkään muuttuneet. Hän otti Oslossa esille Viron ex-presidentin Toomas Hendrik Ilveksen aikoinaan esiin nostamat sanat eurooppalaisesta auttamisvelvollisuudesta.

Soppa kiertyy niin sanottuun Lissabonin sopimukseen, joka astui voimaan vuonna 2009. Suomi ei kuitenkaan ole vielä saanut säädettyä asiasta lakia Niinistön patistelusta huolimatta. Ilves on kuvaillut Lissabonin sopimuksen mukaista eurooppalaista auttamisvelvollisuutta sanoilla ”riisiä ja perunaa”.

– Olen siihen vastannut johdonmukaisesti, että Suomi tulee auttamaan huomattavasti merkittävimmin kuin riisillä ja perunalla. Mutta turvatakuita emme voi antaa.

Lissabonin sopimukseen liittyvän lain puuttuminen on rajoittanut Suomen avunantoa esimerkiksi Ruotsin rannikolla käydyssä sukellusvenejahdissa ja Pariisin terrori-iskuissa. Laki nytkähtänee pian eteenpäin.

Oman kierteensä keskusteluun on tuonut pöydällä oleva puolustusselonteko. Niinistö muistuttaa, ettei siinä tai vireillä olevassa lakihankkeessa käsitellä Viroa millään lailla erikseen.

– Viro on noussut nyt esille jonkinlaisena täkynä. Lainsäädäntö koskee tietenkin kaikkia EU-maita ja puolustusselonteko koko meidän puolustusta. Fokus pelkästään Viroon tuntuu hyvin omituiselta.

Niinistö ei ole itse huomannut, että eduskunnassa olisi oltu kovinkaan paljon vastaan hänen kantojaan.

Itse asiassa kaikki merkittävät kohuun liitetyt osapuolet kiistivät välittömästi väitteet linjaristiriidoista. Heihin kuuluivat kohun toiseksi osapuoleksi soviteltu Erkki Tuomioja(sd), ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk), ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

Presidentti sanoo tavanneensa puolustusvaliokunnan viimeksi kaksi viikkoa sitten normaalissa pitkässä palaverissa.

– Toivoin, että minulle esitetään ennemminkin kysymyksiä kuin että olisin siellä esitelmöinyt. Siellä ei ollut mitään erimielisyyttä, ei pienintäkään, Niinistö sanoo.

Keskustelussa on unohtunut tyystin myös se, että Virolla on Nato-maana jo sen turvallisuustakuut. Niitä Suomella ei ole.

– Jos Naton turvatakuut eivät Virolle riitä, niin ei siinä sitten enää Suomenkaan apu paljon paina, Niinistö sanoi.

Presidentti kommentoi Iltalehden kirjoitusta viikonloppuna poikkeuksellisesti blogissaan. Hän katsoi, että hänen päähänsä yritetään tunkea asioita, joita siellä ei ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?