Poliisi käytti etälamautinta, 30-vuotias mies kuoli hetkeä myöhemmin – Syyttäjä: Rikostutkintaa ei aloiteta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi käytti etälamautinta, 30-vuotias mies kuoli hetkeä myöhemmin – Syyttäjä: Rikostutkintaa ei aloiteta

Julkaistu: 10.5.2017 13:56

Poliisin kiinniottotilanteen yhteydessä Vantaalla tammikuussa kuolleeseen mieheen käytettiin hetkeä aiemmin etälamautinta ja sumutinta. Poliisin voimankäyttö ei kuitenkaan aiheuttanut miehen kuolemaa.

Helsingin syyttäjänvirasto tiedotti tammikuun lopulla tapauksesta, jossa Vantaalla kuoli 21. tammikuuta noin 30-vuotias mies sen jälkeen, kun poliisipartio oli ottanut miehen kiinni tämän lähdettyä juoksemaan ajotielle.

Tapauksessa suoritettu kuolemansyyntutkimus valmistui viime viikolla.

IS:n tietojen mukaan poliisi käytti tilanteen yhteydessä etälamautinta. Tutkinnanjohtajana tapauksessa toiminut kihlakunnansyyttäjä Kreetta Mäki-Kahra vahvistaa Ilta-Sanomille, että poliisi on käyttänyt tilanteessa miehen kiinnisaamiseksi sekä etälamautinta että OC-sumutinta.

Poliisi on tilanteessa voimankäyttövälineitä käyttämällä pyrkinyt pysäyttämään miehen, joka on juossut ajokaistoilla. Poliisi on käyttänyt OC-sumutetta ja etälamautinta.

Poliiseja jututettu

Mäki-Kahran mukaan asiassa suoritettiin esiselvitys, jossa jututettiin muun muassa paikalla olleita poliiseja. Tämän lisäksi suoritettiin erillinen kuolemansyyntutkinta. Esiselvityksellä pyrittiin selvittämään, onko tapauksessa syytä aloittaa varsinainen esitutkinta.

– Olen päättänyt, että esitutkintaa ei tässä tapauksessa suoriteta, eikä esiselvityksen perusteella ole syytä epäillä poliiseja rikoksesta. Kuolemansyyntutkinnan mukaan miehen kuolema ei ole johtunut poliisin voimakeinojen käytöstä, Mäki-Kahra kertoo IS:lle

Mäki-Kahra sanoo, että poliisi ampui miestä etälamauttimella kerran, mutta etälamauttimella ei ollut mieheen pysäyttävää vaikutusta.

– Sillä on ammuttu selkään kerran, mutta kuolemansyyntutkinnan mukaan etälamauttimen käytöstä ei ole havaittu jälkiä, eikä sen käytöllä ole ollut vaikutusta kuolemaan. Tästä voidaan päätellä, että sen on täytynyt jäädä vaatteisiin, tai etäisyys on kenties ollut liian pitkä. Eli etälamauttimen käytöllä ei ole ollut vaikutusta kuolemaan.

Syyttäjä: Äkilliseen kuolemaan vaikuttivat muut syyt

Mäki-Kahra ei voi avata miehen yllättävän ja äkillisen kuoleman syytä salassapitovelvollisuuteen vedoten. Mäki-Kahra sanoo, että kuolemaan ovat vaikuttaneet muut syyt.

– En pysty tätä kommentoimaan sen tarkemmin. Kuolemansyyn selvittämistä koskeva tutkinta on lain mukaan salassa pidettävää tietoa.

Mäki-Kahra sanoo, että ennen etälamauttimen käyttöä poliisi oli käyttänyt tilanteessa myös OC-sumutinta, eli paprikasumutinta. Mäki-Kahran mukaan kuolemansyyntutkinnassa miehen kehosta ei havaittu jälkiä myöskään sumuttimen käytöstä.

– Poliisi on ensin yrittänyt puhuttaa ja käskyttää tätä henkilöä, ja sen jälkeen on käytetty sumutetta. Sitten hän on lähtenyt juoksemaan. Ilmeisesti hän on lähtenyt juoksemaan pois samanaikaisesti, kun sumutetta on käytetty.

”Voimankäyttö perusteltua”

Kiinniottotilanne käynnistyi, kun poliisipartio oli havainnut kello kuudelta aamulla Vantaalla Vihdintiellä ajoneuvon pysähtyneenä tien sivuun. Ajoneuvon kuljettajan lähdettyä juoksemaan ajotielle poliisipartio oli pysäyttänyt miehen tämän oman turvallisuuden takaamiseksi.

Tapahtumat ovat edenneet siten, että kun etälamautinta on käytetty, lamautin ei ole tehonnut, mutta poliisi on tavoittanut miehen pian ja saanut hänet hallintaan. Nopeasti tämän jälkeen mies on mennyt elottomaksi.

Paikalla olleiden poliisien mukaan mies oli tilanteessa sekavassa mielentilassa, ja koska hän juoksi ajokaistoilla, nähtiin tarpeelliseksi käyttää voimakeinoja.

– Poliisin mukaan voimankäyttö on ollut tilanteessa perusteltua sekä miehen itsensä että liikenteen turvallisuuden takaamiseksi, Mäki-Kahra sanoo.

Kuoli elvytyksestä huolimatta

Miehen kunto oli romahtanut nopeasti kiinnioton jälkeen. Poliisipartio oli aloittanut paikalla elvytystoimet ja tehnyt ilmoituksen hätäkeskukseen.

Paikalle saapuneen ensihoidon lääkäriyksikön elvytystoimenpiteistä huolimatta mies menehtyi kuitenkin poliisien syliin. Menehtynyt mies oli noin 30-vuotias.

Kreetta Mäki-Kahra, miksi poliisi käytti tilanteessa ylipäätään ensin sumutinta?

– Poliisipartio on ensin puhuttanut mieshenkilöä. Poliisipartion esiselvitysten perusteella mieshenkilö on ollut sekavassa mielentilassa, minkä johdosta sumutetta on käytetty.

Miksi poliisin voimankäytöstä tapaukseen liittyen ei ole aiemmin tiedotettu?

– Esiselvitysvaiheessa julkisuuteen ei voi antaa liian yksityiskohtaisia tietoja, sillä se voisi vaarantaa tutkinnan tarkoituksen toteutumisen.

Onko mahdollista, että poliisin voimankäyttö tilanteessa on pelästyttänyt miehen ja välillisesti vaikuttanut kuolemaan esimerkiksi yhdessä muiden terveydellisten syiden kanssa?

– Tämmöistä asiaa en lähde spekuloimaan.

Koska mies kuoli poliisin virkatehtävän yhteydessä, asiasta tehtiin tilanteen tapahduttua poliisirikosilmoitus ja Valtakunnansyyttäjänvirasto määräsi kihlakunnansyyttäjä Kreetta Mäki-Kahran tutkinnanjohtajaksi.

Etälamautin viralliseksi voimankäyttövälineeksi 2005

Poliisi käyttää etälamautinta ampuma-aseeseen turvautumisen välttämiseksi voimankäyttöä vaativissa tilanteissa, joissa ampuma-aseen käyttö ei ole välttämätöntä mutta olisi muutoin ainoa vaihtoehto. Etälamautinta voivat käyttää ainoastaan välineen käyttöön koulutetut poliisit.

Etälamautin hyväksyttiin Suomen poliisin viralliseksi voimankäyttövälineeksi vuonna 2005.

Poliisi on käyttänyt etälamautinta esimerkiksi terä- tai ampuma-aseella varustautuneita henkilöitä vastaan sekä tilanteissa, joissa henkilö on ollut huumausaineiden vaikutuksen alainen tai vahvasti päihtynyt.

Etälamautinta voidaan käyttää kahdella tapaa: Sillä voidaan joko koskettaa kohdehenkilön lihasta, jolloin sen vaikutus perustuu ainoastaan lamauttavaan kipuun. Vaihtoehtoisesti laitteesta ammutaan kaksi sähköä johtavien johtojen varassa kulkevaa nuolta kiinni kohteeseen, jolloin sähkövirta lamauttaa kohteen tahdonalaisen lihaksiston toiminnan.

Lamautin tehoaa esimerkiksi pippurisumutetta tai teleskooppipamppua paremmin muun muassa huumausaineiden vaikutuksen alaisiin henkilöihin, jotka eivät välttämättä reagoi normaalisti kipuun.

Etälamauttimien valmistaja on yhdysvaltalainen Taser. Etälamauttimessa on noin 50 000 voltin jännite.