Arkkipiispa lensi business-luokassa – kansanedustajaa sapetti: ”Hyvä että on rahaa”

Kaksi kansanedustajaa levitti Twitterissä kuvaa arkkipiispa Kari Mäkisestä lentoyhtiön business-luokan tiskillä. He kummastelivat kirkon rahankäyttöä.

Arkkipiispa Kari Mäkisen matkustustavasta nousi somekohu.

10.5.2017 10:04

Kansanedustajat Mikko Kärnä (kesk) ja Antero Laukkanen (kd) jakoivat eilen Twitterissä kuvaa, jossa arkkipiispa Kari Mäkinen oli lentoasemalla business-luokan lähtöselvitystiskillä.

Kumpikin huomautti twiitissään, että kansanedustajat osallistuvat taloustalkoisiin.

– Kansanedustajat matkustavat taloustilanteen takia turistiluokassa, mutta kirkko näemmä ykkösluokassa. Hyvä että on rahaa, Kärnä kirjoitti.

Kansanedustajat matkustavat taloustilanteen takia turistiluokassa, mutta kirkko näemmä ykkösluokassa. Hyvä että on rahaa @ArkkipiispaEVL! pic.twitter.com/bkeCzqojYW— Mikko Kärnä (@KarnaMikko) May 8, 2017

Hän kertoo, että näky ”pisti sapettamaan”.

– Esimerkiksi Lapissa seurakunnilla on tiukka taloustilanne ja Inarin ja Utsjoen seurakuntaa on paimenkirjeillä patisteltu yhteen, Enontekiöltä kotoisin oleva Kärnä perustelee.

Hän oli kuvan perusteella muutaman metrin päästä Mäkisestä, mutta ei suoraan kysynyt Mäkiseltä lentoluokan syytä, koska hänellä oli kiire omalle lennolleen.

Mäkinen oli muiden kirkon edustajien kanssa lähdössä Namibian Windhoekiin joka kuudes vuosi pidettävään Luterilaisen maailmanliiton yleiskokoukseen. Kirkon tiedotteen mukaan kokoukseen osallistuu hänen lisäkseen seitsemän virallista edustajaa.

Arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti kertoo, että Mäkinen ja toinen ryhmään kuuluva henkilö matkustivat terveyssyistä kalliimmassa luokassa.

– Arkkipiispa matkustaa tavallisesti economy-luokassa, mutta pidemmillä, yön yli lennoilla terveyssyistä business-luokassa. Näin tälläkin kertaa.

Tavoitteena kohtuullinen varainkäyttö

Kirkkohallituksen matkustusohjeen mukaan ”viranhaltijoiden tulee lentoja ja majoitusta järjestäessään valita halvin ja tarkoituksenmukaisin käytettävissä oleva vaihtoehto, mutta ei kuitenkaan pääsääntöisesti sellaista halvinta lento- tai junamatkaa, johon ei liity minkäänlaisia peruutus- tai muutosmahdollisuuksia.”

 Arkkipiispa matkustaa tavallisesti economy-luokassa, mutta pidemmillä, yön yli lennoilla terveyssyistä business-luokassa.

Tarkoituksenmukaisuusperiaatetta sovelletaan Merenlahden mukaan harkinnan mukaan, ja myös terveyssyyt voivat vaikuttaa.

– Käytännöillä pyritään siihen, että varainkäyttö olisi vastuullista, tavanomaista ja kohtuullista, hän lisää.

Vaikka Kärnä viittaa twiitissään kansanedustajien matkustusohjeisiin, hän sanoo olevansa nykyiseen tilanteeseen tyytyväinen.

Kansanedustajat matkustavat turistiluokassa oli reissu miten pitkä tahansa. Jos he haluavat parantaa lentoluokkaa, he voivat Kärnän mukaan tehdä sen omilla rahoillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?