”Porsaanreiät on saatu tukittua” – hallintarekisterikiistaan löytyi perussuomalaisia tyydyttävä ratkaisu

Julkaistu: , Päivitetty:

Hallintarekisterikiistaan on löydetty perussuomalaisia tyydyttävä ratkaisu, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi.
Esillä olleen lähdeveron sijaan ratkaisuna on 50 prosentin ennakonpidätys ulkomailta tuleville suomalaisten yritysten osinkotuloille, joiden saajaa ei ole ilmoitettu verottajalle.

Kankaanniemi uskoo, että nyt aikaansaatu ratkaisu estää osinkotuloihin liittyvän veronkierron.

– Ne porsaanreiät, joista olimme huolissamme, on tukittu, Kankaanniemi sanoi toimittajille eduskunnassa.

Kankaanniemi uskoo, että verotusratkaisua koskeva laki tulee eduskuntaan vielä tämän kevään aikana.

– Se tulee niin nopeasti kuin se on teknisesti mahdollista. Hallituksen esityksen laatiminen on jo käynnissä, mutta tietenkin se vie oman aikansa.

Aiemmin esillä ollut lähdevero olisi aiheuttanut Kankaanniemen mukaan vaikeuksia pääomamarkkinoille ja elinkeinoelämälle, sillä se olisi koskenut myös suomalaisten yritysten ulkomaisia omistajia.

– Lähdevero olisi koskenut ulkomaisia omistajia, ja me emme voi estää ulkomaisten omistajien sijoittamista suomalaisiin yrityksiin. Tämä portti täytyy pitää auki, että meidän markkinamme toimivat ja elinkeinoelämä menestyy pääomahuollon osalta, Kankaanniemi sanoi.

Eduskunnan piti käsitellä hallintarekisteriasiaan liittyvää arvo-osuusjärjestelmälakia tiistaina täysistunnossaan, mutta asia vedettiin yllättäen pois täysistunnon ohjelmasta. Laista piti äänestää keskiviikkona, mutta myös äänestys lykkääntyi.

Kankaanniemen mukaan lakia käsitellään täysistunnossa vielä tällä viikolla ja siitä äänestetään perjantaina.

Hallintarekisteriasian käsittely eduskunnassa peruttiin tältä päivältä.

Orpo: Verottaja saa omansa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa erittäin tyytyväinen ratkaisuun kiistassa lähdeverosta. Lähdeveron sijasta tulee 50 prosentin ennakonpidätys. Verottaja saa Orpon mukaan takuuvarmasti sen, mikä verottajan pitää.

Hän arvioi, että ratkaisun ansiosta hallintarekisterin käyttö ulkomailla on suomalaiselle erittäin epäedullista. Sen sijaan he, jotka avoimesti ilmoittavat omistuksensa ja saamansa tuotot, pääsevät matalamman veron piiriin.