8,5 miljardin työmaa: Olkiluodon uusi ydinvoimala myöhästyi vuosia, mutta kohta tässä hallissa ajetaan reaktori täysille kierroksille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

8,5 miljardin työmaa: Olkiluodon uusi ydinvoimala myöhästyi vuosia, mutta kohta tässä hallissa ajetaan reaktori täysille kierroksille

OL3-ydinreaktoria ajetaan täydellä teholla ensi syksynä. Uraania ei kuitenkaan käytetä. IS vieraili työmaalla.

9.5.2017 7:05

Olkiluoto 3 (OL3) -työmaalla liikkuu useita eri kansalaisuuksia. Edellä kulkee keltaliivinen kreikkalaisten ammattimaalareiden ryhmä, joka edustaa työmaan 2 400 henkilön porukassa vähemmistöä. Suurimmat yksittäiset ryhmät tulevat Suomesta, Ranskasta, Saksasta ja Puolasta.

OL3 on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2018 lopussa. Lisäksi Olkiluodon kahdelle toiminnassa olevalle voimalaitokselle tehdään kesällä vuosihuollot. Töitä on paljon.

– TVO on mukana työmaalla ja tukee projektia sekä toimittaa dokumentteja viranomaisille. Arevan ja Siemensin yhteenliittymä hoitaa työmaan, TVO:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Poikola muistuttaa.

Viime vuonna testattu käyttöautomaatio on yksi suurista syistä, miksi OL3-hanke on venynyt alkuperäisestä aikataulustaan jo yhdeksän vuotta. Voimalaitoksen piti olla alun perin toiminnassa jo vuonna 2009. Automaatiojärjestelmälle ei kuitenkaan saatu tarvittavaa hyväksyntää.

Työt ovat seisseet moneen kertaan, mutta nyt uskoa käyttöönottopäivään vaikuttaa riittävän. Ranskalaisyhtiö Areva arvioi hankkeen kokonaiskustannukseksi tällä hetkellä 8,5 miljardia euroa. TVO ja Areva ovat vaatineet toisiltaan miljardikorvauksia viivästymisistä.

Vuosi 2016 oli tulevaisuudessa häämöttävän käyttöönoton kannalta suuri vuosi. Huhtikuussa TVO jätti 130 000-sivuisen käyttölupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle. Lokakuussa reaktorin primääripiiriin ajettiin kylmää vettä. Vuoden lopussa harjoiteltiin polttoaineen käsittelyä.

– Veden ajaminen reaktoriin saattaa kuulostaa pieneltä asialta, mutta esimerkiksi insinööriemme näkökulmasta se oli suuri askel. Nyt edetään kohti lämpimän veden testejä, Poikola kertoo.

Syksyllä OL3:ssa on jälleen edessä kaksi massiivista työvaihetta. Areva toimittaa ensinnäkin ydinreaktorin polttoaineena käytettävän uraanin Saksasta ja reaktori ajetaan täysille kierroksille. Lämmin vesi kiertää laitoksen piireissä samassa lämpötilassa ja paineessa kuin tuotantotilanteessa.

Työvaiheen merkityksestä kertoo se, että koko testi voi kestää useita kuukausia.

OL3 eroaa edeltäjistään, eli Olkiluoto 1 ja 2 -voimaloista merkittävästi reaktoritekniikaltaan. Kyseessä on niin sanottu painevesireaktori. Polttoaineniput kuumentavat ympäröivän veden, joka siirretään melko suuressa paineessa höyrygeneraattoriin. Höyrystimestä vesi palaa hieman viilentyneenä takaisin reaktoriin. Tätä kutsutaan primääripiiriksi.

Toisen vesipiirin vesi kuumenee primäärijärjestelmän veden avulla höyryksi, joka kulkee edelleen turbiiniin. Siellä paineistetun höyryn lämpöenergia pyörittää turbiinia ja muuttuu mekaaniseksi energiaksi. Lauhdutin jäähdyttää höyryn taas vedeksi ja takaisin kiertoon. Syntynyt sähkövirta syötetään muuntajaan.

Reaktorirakennuksessa näkyvin elementti on reaktorin kansi. Magneettisesti kiinnitetyt ja reaktiota hidastavat säätösauvat ovat selkeästi näkyvillä.

– Reaktorin kansi on laitettu vasta paikalleen. Kesäkuussa testaamme jo sen ja koko primääripiirin paineenkestävyyden kylmällä vedellä, Juha Poikola kertoo.

Olkiluodon reaktori on suojattu muun muassa lentokoneen törmäykseltä ja reaktorisydämen sulamiselta.

Tällä hetkellä ydinenergian osuus Suomen sähköntuotannosta on noin 26,2 prosenttia. OL3:n odotetaan nostavan osuuden noin 40 prosenttiin.

Jutun pääkuvana olevalta videolta näet, mitä kaikkea HSTV:n laskujen mukaan Olkiluodon ydinvoimalan hinnalla kustantaisi.

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Poikola kertoo, että työkäytännöt ovat ydinvoimalassa äärimmäisen tarkat. Jokainen työsuoritus käydään kirjaamassa erikseen.­

Reaktorirakennuksen huoltoa ja asennuksia varten tarvitaan massiivisia laitteita. Kuoren ruuvit kiinnitetään kuvan keltaisella laitteella.­

Reaktorihuoneeseen kävellään paineovien ja käytävän läpi. Oikealle ja vasemmalle jäävät reaktorin kaksi ulkoseinää.­

Reaktorihuoneen suuaukko on massiivinen. Sen pitää kestää äärimmäistä painetta.­

Reaktorin kansi on tilan näkyvin elementti.­

Kontrollihuoneessa valvotaan sekä reaktorin toimintaa että testejä. Käyttöhenkilöstö tekee tavallisesti 12 tunnin vuoroja.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?