Sukulaisten suut loksahtivat auki: kaurapuurolla eläneen vanhanpojan tileiltä löytyi 500 000 euroa

Suomessa paljastuu vastaavia tapauksia harvoin.

8.5.2017 11:28

Aina silloin tällöin Suomessakin silti tulee ilmi tapauksia, joissa vainajan omaisuutta kartoittaessa selviää, että eläessään nuukana pidetty ja vaatimattomasti elänyt henkilö onkin ollut joko hyvin toimeentuleva tai peräti rikas.

Tilanne yllättää sukulaiset, jotka ovat luulleet, että vainaja on elänyt köyhyysrajalla eikä tällä ole ollut liiemmin rahaa käytettävissään.

Pesänselvityksiä tekevien suomalaisjuristien mukaan salarikkaita tupsahtaa eteen harvakseltaan.

 Leski, jonka rahankäyttöä oli säännöstelty, oli hämmästynyt kuultuaan puolisonsa rahatalletuksista ja arvopapereista, joita oli yhteensä 100 000 euron edestä.

Sukulaiset yllättyvät usein sijoitusomaisuudesta, kertoo helsinkiläinen varatuomari.

– Vainajalta saattaa löytyä esimerkiksi useampi kerrostaloasunto tai kiinteistö, joista sukulaiset eivät ole tienneet. Toisinaan löytyy isoja määriä koruja tai rahaakin.

Huomattavasti useammin käy niin, että kuoleman jälkeen selviää, ettei varakkaana pidetty henkilö ollutkaan niin hyvin toimeen tuleva kuin sukulaiset luulivat.

Salarikkaat ovat usein perheettömiä

Yllätysomaisuuksia löytyy usein henkilöiltä, joilla ei ole perhettä.

Nimettömänä pysyttelevän varsinaissuomalaisen asianajajan mukaan salarikkaita ovat useimmin yksinäiset henkilöt, jotka eivät ole olleet naimisissa ja joilla ei ole lapsia.

– Harvemmin käy niin, että lapset yllättyisivät vanhempiensa omaisuudesta. Nykyisin henkilöt, jotka perivät vanhempiaan ovat noin 50–60-vuotiaita ja he ovat usein hyvin perillä vanhempiensa omaisuudesta, asianajaja kertoo.

 Tiedän tapauksen, jossa vanhus nauttii pankkitiliensä saldotodistuksia lukiessaan ja saa nautintoa myös siitä tiedosta, että hän on paikkakuntansa varakkaimpia ihmisiä.

Samaa mieltä on tamperelainen asianajaja.

– Yleensä tavallisissa perheissä varallisuus on silmissä: on asuntoa, autoa ja kesämökkiä. Joskus on isoja talletuksia tai sijoituksia, jotka ovat tulleet siitä, että vainaja on aikoinaan perinyt jotain. Mutta nämäkin ovat usein läheisten tiedossa.

Puolisolta rahat pimitetään useammin tahallaan

Asianajajien mukaan osa salarikkaista haluaa ihan tietoisesti pitää omaisuutensa salassa. Osa taas ei tule koskaan puhuneeksi asiasta.

– Aika harva keskustelee edes sukulaisten kesken omistuksista. Ja silloin kun kyseessä on yksinäinen ihminen, kukaan muu ei edes näe hänen papereitaan, varsinaissuomalainen asianajaja kertoo.

Omaisuuden salaaminen on usein tietoisempaa puolisoiden välillä.

– Joskus leski voi yllättyä jostain velasta, joka on tullut ilmi vasta puolison kuoleman jälkeen siinä vaiheessa, kun pankkitiliotteita alkaa tulla kotiin, asianajaja kuvailee.

– Monesti törmää siihen, että yleensä mies hoitaa kaikki asiat ja nainen ei tiedä perheen raha-asioista mitään, hän jatkaa.

 Köyhältä vaikuttanut sisaruspari oli vuosien saatossa tallettanut kaiken mahdollisen vanhan ja säilyttänyt kaappiensa perukoilla muun muassa lukuisia Arabian astioita alkuperäispakkauksissaan.

Tamperelaisasianajajan eteen tulleet salarikastapaukset ovat usein olleet niitä henkilöitä, jotka säästävät sukanvarteen.

– He ovat pula-ajan kasvatteja, joilla ei ole koskaan ollut oikein mitään. Se, että kaikesta pitää säästää, on mennyt niin syvälle, että siitä on tullut käyttäytymismalli. Samalla voi syntyä vääristynyt käsitys siitä, että mikä on paljon ja mitä oikeasti tarvitaan pahan päivän varalle, hän näkee.

– Näistä kodeista löytyvät usein myös ne viilipurkit, joita ei koskaan heitetä pois.

Joillekin mielihyvä syntyy siitä, että he itse tietävät, että heillä on paljon varallisuutta.

– Tiedän tapauksen, jossa vanhus nauttii pankkitiliensä saldotodistuksia lukiessaan ja saa nautintoa myös siitä tiedosta, että hän on paikkakuntansa varakkaimpia ihmisiä, asianajaja kuvailee varallisuuden tuomaa turvaa.

 Naisen kuoltua sukulaisille selvisi, että köyhäksi luullulla tädillä oli tilillään miljoona euroa.

Helsinkiläisasianajajan mukaan juuri suomalaiset vanhan kansan ihmiset osaavat säästää ja venyttää penniä viimeisen päälle.

– Monesti vanhuksen kuoleman jälkeen sukulaiset ihmettelevät sitä, miten pienestä eläkkeestä on vuosien saatossa kertynyt kymmenien tuhansien eurojen säästöt.

Helsinkiläisasianajaja kertoo, että salarikkaiden perinnönjaot eivät poikkea muista perinnönjaoista.

– Toisten kanssa tulee riitaa aina ja toisten kanssa ei koskaan. Moni pitää hyvänä asiana sitä, että rahaa tuleekin odotettua enemmän.

Hänen työpöytänsä ääressä on käsitelty sellaisiakin tapauksia, joissa salaomaisuus onkin testamentattu jollekin kolmannelle taholle.

– Joskus on herännyt kysymyksiä siitä, että mitkähän järjestöt ovat käyneet mummoa tapaamassa. Näissä toisinaan epäillään asiattomia menettelyjä.

Ilta-Sanomat keräsi tapauksia, joissa niukasti eläneen edesmenneen varallisuus yllätti läheiset.

Vanhapoika asui ulkorakennuksessa

Naimaton ja lapseton vanhapoika asusteli edesmenneiden vanhempiensa kuolinpesän ulkorakennuksessa todella vaatimattomassa asunnossa. Sukulaisilla oli käsitys, että mies kituutti elantonsa kanssa, vaikka hän olikin perinyt vanhempiensa tilan.

Käsitystä tuki se, että mies ei koskaan muuttanut päärakennukseen. Hän ei myöskään milloinkaan käynyt missään ja eli pääosin kaurapuurolla ja kalastellen.

Kun vanhapoika kuoli, selvisi, että hänellä oli kuudella eri tilillä yhteensä 500 000 euroa. Varat olivat kertyneet niille vuosien saatossa.

Miehellä olisikin ollut vara tehdä vaikka mitä, jos hän olisi halunnut. Hän oli kuitenkin ollut tyytyväinen omaan vaatimattomaan elämäänsä eikä ollut halunnut sitä muuttaa.

Vanhalla tädillä miljoona tilillä

Suku oletti perheen vanhan tädin elävän köyhyysrajalla. Tätiä autettiinkin monin eri tavoin. Kun tädin jääkaappi meni rikki, siskontytär osti tälle uuden, sillä tädillä itsellään ei ollut varaa uuteen jääkaappiin.

Naisen kuoltua sukulaisille selvisi, että köyhäksi luullulla tädillä oli tilillään miljoona euroa. Siskontytär tyrmistyi salaisista varoista suuresti. Hänkin sai köyhäksi luullulta tädiltä paljon perintöä.

Vanhapiikatädeillä arvoirtaimisto

Kaksi varattomina pidettyä suvun vanhapiikatätiä asui samassa taloudessa elämänsä loppuun saakka. Sisarusten menehdyttyä suku palkkasi selvitysfirman myymään huoneiston omaisuuden. Hämmästys oli suuri, kun päällisin puolin vaatimattoman huoneiston irtaimiston myynnistä kertyikin 30 000–40 000 euroa.

Köyhältä vaikuttanut sisaruspari oli vuosien saatossa tallettanut kaiken mahdollisen vanhan ja säilyttänyt kaappiensa perukoilla muun muassa lukuisia Arabian astioita alkuperäispakkauksissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?