Kotimaa

Suomalaisupseeri: Isisillä käytössä uusia keinoja terrorismissa – houkuttelevat uhreja lehti-ilmoituksilla

Julkaistu:

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen kertoo, että Isis pyrkii arkipäiväistämään terrorismin. Se kehottaa käyttämään iskuissa hyväkseen lehtien työnhakuilmoituksia ja osto- ja myyntipalstoja.
Äärijärjstö Isis kannustaa uusimmassa Rumiyah-julkaisussaan lukijoitaan tekemään terrori-iskuja houkuttelemalla uhrit paikalle vaikkapa lehtien työnhaku- tai osto- ja myynti-ilmoituksilla.

Isisin viestin lehdessä huomannut kapteeni Antti Paronen arvioi, että järjestö pyrkii tekemään terroriteoista mahdollisimman arkipäiväisiä.

Ilmoitus on hänen mukaansa suunnattu länsimaissa eläville Isisin oikeamieliseksi luokittelemille. Heitä suositellaan houkuttelemaan ”vääräuskoisia” yhteen paikkaan ja iskemään sitten.

Ilmoitus tulisi ohjeitten mukaan rajata siten, että se ei kiinnosta muslimeja. Paronen miettii, rajaisiko vaikkapa baarimestarin työn tarjoaminen hakijoita näin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ajatus on, että pienikin isku on arvokas, jos se ylittää uutiskynnyksen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että isku on merkityksellinen, kunhan siinä kuolee edes yksi ihminen.

Riskejä voi miettiä

Rumiyah-lehteä julkaistaan Parosen mukaan noin kymmenellä kielellä. Siinä on yleensä yksi englanniksi kirjoitettu osio, jossa kerrotaan ”oikeutetun terrorismin taktiikoista”. Toisinaan siinä on hyvin konkreettisia neuvoja lähtien siitä, millaista asetta tai veistä pitäisi käyttää.

Lehden painoarvoa Paronen pitää merkittävänä. Uudelle kehotukselle hän ei sen sijaan anna kovin suurta painoa.

– En lähtisi vetämään viestistä liian pitkiä johtopäätöksiä.

Isiksen ajama jihadistinen toiminta on Parosen mukaan hyvin näkyvä ja tehokas omassa väkivaltaisuudessaan. Radikalisoituneita on kuitenkin erittäin vähän. Maailmassa on arvioitu 1,6 miljardia muslimia, mutta jihadisteja heistä on arviolta muutama kymmenen tuhatta.

– Ilmiö on hyvin marginaalinen, Paronen sanoo.

Silti ei voida sanoa, etteikö Rumiyahin kehotus voi innostaa radikalisoitunutta tai sen kynnyksellä olevaa. Terrori-iskua Suomessa ei voida pitää täysin mahdottomana.

– Pelolle ei pidä antaa valtaa, mutta asioita on katsottava kylmän rationaalisesti, Paronen sanoo.