Kotimaa

Helsinkiläisen Pertin tilitys arvotalon eteen pystytetystä pyörätelineestä villitsi somessa: ”Herra kärsiköön niin kuin muutkin kuolevaiset”

Julkaistu:

Itänaapurissa tällainen reaalisosialismi katosi kauan sitten, Munkkiniemen omakotitalon omistaja ihmettelee uusien pyöräasemien sijoitusmenettelyä.
Helsingin Munkkiniemessä asuvan Pertti Ruosaaren arvostelu uusista Alepa-pyöristä ja fillaritelineiden sijoituspaikoista on herättänyt laajaa keskustelua eri Facebook-ryhmissä.

Ruosaari tilitti HS:ssä, miten kaupunki sijoitti yllättäen ja asukkaita kuulematta räikeän pyörätelineen hänen omakotitalonsa eteen Saunalahdentielle.

Ruosaaren mielestä sijoituspaikka on huono pelkästään matkailijavirtoja ajatellen. Pyöräasemalta on noin 50 metrin matka lähimmälle bussipysäkille.

Teline on arveluttava myös turvallisuussyistä. Lähellä sijaitsee valtion vierastalo. Saunalahdentie on usein suljettu liikenteeltä korkea-arvoisten vieraiden takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruosaarta jurppii lisäksi se, että omakotitalon eteen tuotu hökötys vähentää talojen arvoa. Puistomaisessa ympäristössä on säilynyt kuuluisien arkkitehtien töitä.

Ruosaari hankki talonsa 25 vuotta sitten. Hän uhrasi suuria summia remonttiin.

– Tässä on hienoja arkkitehtonisia piirteitä, saneeraus kesti melkein kaksi vuotta. Naapurit olivat huojentuneet, ettei tähän noussut pienkerrostalolaatikkoa.


Ruosaari on halunnut kunnioittaa arkkitehtien työtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tässä on tehty suuret työt ja tämä on ainutlaatuisella paikalla. Viimeinen mitä tähän tarvitaan on pyöräasema. Asema voisi sijaitse kadun toisella puolella tai lähempänä bussipysäkkiä.

Facebookissa Ruosaaren näkemys Munkkiniemen talojen arvon laskusta on synnyttänyt erilaista kuittailua.

Ruosaari on kuullut palautteesta. Hän ei ole lukenut kommentteja sen tarkemmin.

– Sen verran vilkaisin, että siellä on sekä kateellisia että vahingoniloisia. Ajatellaan, että tuossa on omakotitalo. Herra kärsiköön ja tuntekoon niin kuin muutkin kuolevaiset.

Pyöräasemasta tuli nähtävyys

Saunalahdentiellä on HS:n ja Facebook-kirjoittelun jälkeen näkynyt tavallista enemmän kävelijöitä.

Ruosaari kertoo, että munkkiniemeläiset ovat tulleet omin silmin katsomassa Helsingin kuuluisinta pyörätelinettä. He ihmettelevät pyöräaseman sijoituspaikkaa.

– Eilenkin kävi yksi herrasmies ottamassa kuvaa ja sanoi, että onpa erikoinen ratkaisu.


Ruosaaren mielestä pyörätelineiden sijoittamisessa ei ole noudatettu yleisiä sääntöjä.

– Ilmeinen virhe tapahtui jo siinä, että aina muun muassa korjaustöiden yhteydessä pitäisi keskustella naapurikiinteistöjen kanssa mahdollisista haittavaikutuksista. Tässä ei keskusteltu mitään. Teline vain yhtenä päivänä nousi tuohon.

Ruosaaren mielestä pelkkä nettitiedottaminen ei täytä hyvän hallinnon tunnusmerkkejä.

Ruosaaren mielestä menettelytapa ja sijoituspäätökseen osallistuneiden virkamiesten asenne on pyöristyttävä. Rakennustaiteellisilla arvoilla ja yksityisellä omistusoikeudella ei näytä olevan merkitystä.

– Itänaapurissammekin tällainen ”reaalisosialismi” katosi jo kauan sitten.

Trailerikauna vaikuttaa?

Ruosaari on ottanut yhteyttä kaupungin virkamiehiin ja perännyt perusteluita.

Kaupungin polkupyöräkoordinaattori vastasi hänelle, että sijoituspaikka on valittu huolellisen selvityksen perusteella. Kyseinen paikka valikoitui eri vaihtoehdoista parhaaksi.

Ruosaari epäilee, että vanhat kaunat vaikuttavat taustalla.

– Tässä on kaksi omakotitaloa ja kaksi pienkerrostaloa. Tuossa Saunalahdentiellä seisoivat viisi vuotta trailerit. Edellinen päällikkö kynsin ja hampain puolusti niitä. Ei voi muulta ajatukselta välttyä, että kaupungin virkamiehen traileri seisoi veneineen tuossa maksutta.

Letkassa oli parhaimmillaan 17 traileria.

Asukkaat tekivät aloitteen veneiden pidon kieltämisestä Saunalahdentiellä. Trailereiden pito loppui vasta, kun Munkkiniemeen tuli asukaspysäköinti.

Ruosaaren mieleen on tullut, että pyöräaseman sijoittaminen juuri hänen talonsa kohdalle liittyy vanhaan traileritaisteluun.

Hän ihmettelee liikennesuunnittelupäällikön perusteluja telineen sijoituspaikaksi. Jos Ramsaynrannan bussipysäkki on vaikuttanut telineen sijoittumiseen, alueella on parempiakin paikkoja.

– Myöhemmin päällikkö vetosi siihen, että teline palvelee alueen asukkaita. Meidän ei tarvitse edes ylittää katua, kun pyörät ovat tällä puolella. Tiedän, ketä täällä asuu. Pyöräilen tuhat kilometriä kesässä, mutta en noilla pyörillä. Täällä ei ole yhtään ihmistä, joka käyttää kaupunkipyöriä.

Teline olisi Ruosaaren mielestä voitu sijoittaa kadun toiselle puolelle, jossa aikoinaan veneenomistajat pitivät trailereitaan. Se ei kuitenkaan kelvannut päällikölle. Perusteluna oli, että toisella puolella katua on puustoa.

Ruosaari ehdotti aseman paikaksi Solnantien päätä.

– Kyllä tämä on etsimällä etsitty tämä paikka. Jotenkin koen, että niistä trailerikauden herroista joku koki saaneensa nenälleen. Tämä pantiin muistutuksena, että missä valta oikein on.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt