IS Ranskassa – vaaleihin enää yksi päivä: 27 000 asukkaan pikkukaupunki on Le Penin suosion näyteikkuna - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS Ranskassa – vaaleihin enää yksi päivä: 27 000 asukkaan pikkukaupunki on Le Penin suosion näyteikkuna

Jos äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman hallitsema Hénin- Beaumontin pikkukaupunki saisi päättää, olisi maan seuraava presidentti todennäköisesti Marine Le Pen.

Pohjoisranskalainen Hénin-Beaumontin kaupunki on Marine Le Penin vahvaa tukialuetta.­

6.5.2017 10:46

Ranska ja muu maailma jännittävät sunnuntaisen presidentinvaalin tulosta, mutta täällä se lienee jo selvä. Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Hénin-Beaumontin 27000 asukkaasta peräti 46,5 prosenttia antoi jo ensimmäisellä kierroksella tukensa Kansallisen rintaman ehdokkaalle Marine Le Penille.

Koleana ja sateisena arki-iltapäivänä entisen hiili- ja teollisuuskaupungin kadut ovat hiljaiset, mutta lounasajan päätyttyä liikenne vilkastuu hiukan. Le Penin suosiosta huolimatta kulkijoiden joukosta ei jostain syystä tahdo löytyä asukkaita, jotka ilmoittautuisivat hänen kannattajakseen julkisesti omalla nimellään.

Työtön Martial Dupont kannattaa Le Peniä.­

Yksi harvoista on Martial Dupont, joka kertoo jääneensä maaliskuussa ensin tehdastyöstä sairauslomalle ja sen jälkeen työttömäksi. Juuri työpaikat ovat se syy, miksi mies äänesti ensimmäisellä kierroksella Résistons! -liikettä edustanutta Jean Lassallea. Ehdokas on sama mies, joka vuonna 2006 esti Accousin lähellä olevan maalitehtaan siirron nälkälakkoilemalla 39 päivän ajan.

– Ensimmäisellä kierroksella äänestin Lassallea, koska hän puolusti näkemystään niin määrätietoisesti. En halua äänestää tyhjää enkä halua presidentiksi pankkiiria, joten äänestän Le Peniä, Dupont sanoo.

Työpaikkojen säilyminen on täällä iso kysymys, koska viime vuosikymmeninä kaivoksia on suljettu ja tehtaita lakkautettu yksi toisensa jälkeen. Työttömyysaste hipoo 20 prosenttia.

Hénin-Beaumontia on kutsuttu Kansallisen rintaman näyteikkunaksi ja laboratorioksi, sillä puolue on hallinnut sitä vuodesta 2014 lähtien. Lähes 70 vuotta kestäneelle sosialistien valtakaudelle alkoi häämöttää loppu, kun entinen pormestari kärähti julkisten varojen väärinkäytöstä vuonna 2009.

Harvalla vastaantulijalla on pahaa sanottavaa kaupungin nykyhallinnosta, jota johtaa Le Penin kampanjassa merkittävässä roolissa oleva pormestari Steeve Briois.

Claude kehui Henin-Beaumontia kaupunkina, mutta ei paljastanut ehdokastaan.­

Hänestä tuli myös Kansallisen rintaman virkaatekevä puheenjohtaja, kun Le Pen väistyi vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen ja hänen seuraajakseen valittu Jean-François Jalkh joutui luopumaan asemasta vain kolme päivää myöhemmin.

– Pormestari on todella ahkera ja tekee hyvää työtä. Julkisen alan työpaikat ovat lisääntyneet, ja kaikki ovat tyytyväisiä. Asukkailla menee yleisesti paremmin, ja kaupungin velkaa on saatu maksettua pois, luettelee Café de la Paix -ravintolan ovensuussa lounaan jälkeisestä tupakasta nauttiva rakennusalan yrittäjä Claude.

Claude aikoo äänestää, mutta ei halua kertoa, ketä. Ranskan nykytilaa pohtiessaan hän mainitsee perinteisen oikeisto-vasemmisto-jaon hapertumisen ja uuden poliitikkosukupolven esiinmarssin.

– Ihmiset ovat vähän hukassa, mies toteaa savua puhallellen.

Kahvilan ovesta ulos astuva insinööri Anas Hayani ei arkaile kertoa kannattavansa Le Penin vastaehdokasta, keskustaliberaalia Emmanuel Macronia. Miestä viehättää Macronin nuoruus ja dynaamisuus sekä tämän ajatukset EU:n tulevaisuudesta.

– Macronin tausta Rotschild-pankissa tarkoittaa sitä, että hän pystyy puolustamaan talouttamme paremmin, Hayani sanoo.

Anas Hayan (kesk) on Macronin kannattaja.­

Läheisen Carnot-aukion kupeessa jalkakäytävällä seisoskelevat kaksi nuorta miestä rupattelevat kyllä mielellään, mutta eivät halua kertoa nimiään tai esiintyä valokuvassa. Kumpikin kehuu Clauden lailla Hénin-Beaumontin nykyhallintoa, jonka kaudella historiallinen kaupungintalo on päässyt remontoitavaksi ja kaupungin yleinen ilme kohentunut muun muassa kukkaistutuksin.

Nuorukaiset ilmoittautuvat Le Penin kannattajiksi. Syitä löytyy useita, kuten Le Penin nuorisoprojektit ja siirtolaispolitiikka sekä terrori-iskuja hautovien islamistiradikaalien uhka.

 Macron puolustaa vain rikkaita, ja se ei sovi minulle.

– Macron puolustaa vain rikkaita, ja se ei sovi minulle. Hän tulee nostamaan työaikaa 39 tuntiin viikossa, vaikka palkkaa maksetaan vain 35 tunnista, 22-vuotias myrkyllisten kemikaalien käsittelyssä työskentelevä mies sanoo.

Hän äänesti ensimmäisellä kierroksella vasemmistoradikaalia Jean-Luc Mélenchonia. Kavereista nuorempi, 18-vuotias, kritisoi sitä, että siirtolaiset saavat hänen mukaansa enemmän rahaa tekemättä mitään kuin niska limassa töitä painavat ranskalaisperheet.

– Siirtolaiset pitäisi saada ulos maasta, ja heidän asuntonsa antaa ranskalaisille asunnottomille, ensimmäistä kertaa näissä vaaleissa äänioikeuttaan käyttävä, lontoolaisen Chelsea-jalkapallojoukkueen verkkareihin pukeutunut nuorukainen sanoo.

”Vaaleista on tullut jonkinlaista peliä”

Vastapäisestä kebab-ravintolasta poistuva pakistanilaissyntyinen Bilal Hussein kertoo muuttaneensa kaupunkiin Pariisista yhdeksän kuukautta sitten. Hän kertoo kohdanneensa jonkin verran rasismia, mutta sanoo elämän sujuvan Le Penin ”laboratoriossa” enimmäkseen normaalisti.

– En aio äänestää, koska vaihtoehdot eivät ole hyviä. Vaalit eivät ole sitä, mitä pitäisi, vaan niistä on nyt tullut jonkinlaista peliä, Le Penin vaalitoimiston naapurissa työskentelevä mies kertoo.

Vuosina 2008–2011 Hénin-Beaumontin kaupunginvaltuustossa istuneella Le Penillä on edelleen läheiset suhteet kaupunkiin. Siellä on yksi hänen asunnoistaan, ja siellä pidettiin myös vaalien ensimmäisen kierroksen tulosvalvojaiset.

Bretagnelaiset Florence ja Didier olivat tulleet katsomaan kaupunkia, missä Kansallinen rintama on vahvoilla.­

Pohjoisen teollisuusvyöhykkeellä on perinteisesti äänestetty vasemmistoa, ja juuri Hénin-Beaumontin on kerrottu olevan se paikka, jossa Le Pen keksi nostaa ”ihmisten puolustamisen” puolueensa agendalle siirtolaisvastaisuuden rinnalle.

Kaupungin kehitys sosialismin linnakkeesta Kansallisen rintaman lippulaivaksi kiinnostaa myös muualla asuvia ranskalaisia.

– Olemme aina olleet sosiaalidemokraatteja ja aiomme äänestää ehdottomasti Macronia. Tulimme kuitenkin katselemaan, minkälainen ilmapiiri täällä on, kertovat bretagnelaiset Didier ja Florence, jotka ovat saapuneet seudulle tapaamaan läheisessä Lillen kaupungissa työskentelevää poikaansa.

Vaikka nykyhallinnon tekemä työ miellyttää monia, kuuluu kaupungilta myös soraääniä. Korruptiotuomion saaneen sosialistipormestarin seuraaja sai tasapainotettua taloutta epäsuosittujen leikkausten avulla, ja Brioisin kerrotaan päässeen vallankahvaan juuri kun kaupungin kirstuissa alkoi jälleen olla rahaa.

Vaikka Hénin-Beaumont on Marine Le Penin vahvaa tukialuetta, niin hänenkin vaalimainoksiaan on kaupungissa tärvelty.­

Pohjois-Ranskassa ilmestyvän La Voix du Nord -lehden paikallista toimitusta johtava Pascal Wallart on syyttänyt kaupungin johtoa siitä, että se suhtautuu edelleen hyvin aggressiivisesti eri mieltä oleviin. Kansallista rintamaa vastaan aiemmissa vaaleissa noussut toimitus on joutunut viime vuosina myös häirinnän kohteeksi.

Edellisenä iltana kaupungilla oli osoittanut mieltään 100 valtapuolueen vastustajaa, eivätkä Le Penin vaalijulisteet ole saaneet täälläkään olla täysin rauhassa vandalisoinnilta.

– Kansallinen rintama on pilannut tämän kaupungin maineen. En ikinä äänestäisi Le Peniä! Kaikki poliitikot ovat paskoja! ilmoittaa kadulla iltapäivällä vastaan tuleva juopunut mies kysymättäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?