Professori Heikki Hiilamo soten kiistasta IS:lle: ”Kiusaus kermankuorintaan”

Soten valinnanvapausmallin kiistassa kuohahti uudelleen. Professori Heikki Hiilamo pelkää, että paljon palveluita kuormittavia asiakkaita siirretään maakunnan palvelulaitosten vastuulle.

Professori Heikki Hiilamo pelkää, että soten valinnanvapausmallissa on vielä paljon ongelmia.

5.5.2017 20:44

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kiistellyn valinnanvapauslain sisältö on loppusuoralla. Laki menee eduskunnan käsittelyyn ensi viikolla.

Ylen A-studio: Talkin keskustelussa torstaina kiisteltiin tavallista räväkämmin soten rahoituksesta. Valinnanvapauden taloudellisissa pelisäännöissä pelätään olevan vielä puutteita.

Vieraina lähetyksessä olivat peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk), Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnonemeritusprofessori Martti Kekomäki ja Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Jan Schugk. Juontajana oli Jan Andersson.

Esillä Ylen lähetyksessä oli kapitaatiorahoitus, jolla tarkoitetaan kustakin listautuneesta asiakkaasta maksettavaa tarveperusteista kiinteää maksua, kuten esimerkiksi vuosimaksua, jolla tuottaja sitoutuu hoitaman asiakkaan määritellyt palveluntarpeet.

Rahaa pääluvun mukaan vaikka alueet erilaisia?

Ilta-Sanomat kysyi Oslossa, VID Specialized Universityssä professorina toimivalta sosiaalialan asiantuntijalta Heikki Hiilamolta, mistä kiistassa oikein on kyse.

Ohjelmassa puhuttiin kapitaatiorahoituksen ongelmista. Mistä oikein on kyse?

– Tässä on kyse siitä, mikä on tasapaino niin sanotun kapitaatiokorvauksen ja toimenpidemaksun välillä, Hiilamo kertoo.

Kapitaatiomaksu pysyy samana riippumatta siitä, paljonko kuntalaiset käyttävät sote-palveluita. Mikä tässä on siis se sote-ratkaisua uhkaava ongelma?

– Emme tiedä, miten pian maksut saadaan tasapainoon. Ministeri Juha Rehula sanoi lähetyksessä, ettei siihen mene useita vuosia. Emeritusprofessori Eero Kekomäki taas sanoi, että tässä voi kestää 20 vuotta. Tästä on myös paljon tutkimuksia, joiden mukaan tällaista asiaa on vaikea saada kohdalleen, Hiilamo korostaa.

Mitä tästä siis seuraa?

– Valinnanvapausjärjestelmään sisältyy kiusaus niin sanottuun kermankuorintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että paljon palveluita kuormittavia asiakkaita siirretään maakunnan palvelulaitosten vastuulle tai pois oman palvelun listoilta muiden listoille, hän sanoo.

 Valinnanvapausjärjestelmään sisältyy kiusaus niin sanottuun kermankuorintaa.

Mikä on tässä maakuntien osuus ja miten käy asiakkaiden eri alueilla?

– Maakunta ottaa tavallaan vakuutuksen sote-keskuksesta. Tällöin kapitaalimaksu on eräänalainen vakuutusmaksu ja toimenpidepalkkio eräänlainen omavastuumaksu. Pulmana on se, ettei sote-keskus eli vakuutusyhtiö ole vastuussa kuin osasta ”vahingon” kustannuksista eli niistä palveluista, jotka kuuluvat suoran valinnan palveluiden piiriin.

Kärsivätkö jotkut alueet tästä mallista erityisesti?

– Kaikilla alueilla on vaikea löytää sopiva tasapaino kapitaatiomaksun ja toimenpidepalkkion välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?