Sipilä: Suomen rooli EU:ssa voi kasvaa Britannian lähdettyä

Britannian Eu-ero eli Brexit-neuvotteluissa on odotettavissa umpikujia. Kansalaisten oikeudet ovat kuitenkin etusijalla, arvioivat suomalaismepit.

Sipilän mukaan unioniin jäävillä 27 jäsenmaalla on nyt yhteinen ymmärrys siitä, miten Britannian eroneuvotteluihin lähdetään.

5.5.2017 18:21

Britannian lähdettyä Eu:sta Suomelle tulee paikka nostaa rooliaan unionissa, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk).

– Tästä ollaan keskusteltu esimerkiksi Pohjoismaiden yhteydessä. Meillä on tärkeä rooli täytettävänä esimerkiksi sisämarkkinakysymyksissä. Meidän pitää ottaa vahvempaa roolia niissä kysymyksissä, missä Britannia ei ole enää vahva puolestapuhuja, Sipilä toteaa.

Viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Britannian pääministerin Theresa Mayn tapaamisesta, jonka jälkeen Juncker totesi olevansa entistä skeptisempi neuvotteluiden onnistumisesta. Britannian ja muiden Eu-maiden käsitykset neuvotteluista tuntuivat olevan hyvin kaukana toisistaan.

Sipilän mukaan unioniin jäävillä 27 jäsenmaalla on nyt yhteinen ymmärrys siitä, miten Britannian eroneuvotteluihin lähdetään.

– Kyllä Juncker toi Eurooppa-neuvostossa esiin, että on äärimmäisen huolissaan siitä, onko Britannialla realistinen kuva siitä, mitä edessä on, Sipilä kertoo.

Sipilän mukaan vuosien saatossa kertynyt yhteinen lainsäädäntöpaketti on valtava ja sen purkaminen ja siitä neuvotteleminen on valtava urakka.

– Suomi lähtee neuvotteluihin yhtenäisen EU27-kannan mukaisesti. Ensin neuvotellaan erokysymykset ja sen jälkeen lähdetään neuvottelemaan uudesta suhteesta. Kaikilla on pragmaattinen näkemys siitä, että pitää luoda hyvä suhde.

Suomalaismepit: Parlamentti ajaa Eu-kansalaisten asiaa

Sipilän kanssa tänään kokoustaneet suomalaiset europarlamentaarikot kertovat, että parlamentin rooli Britannian Eu-eroneuvotteluissa on pitää huolta Eu-kansalaisten asemasta Britanniassa ja brittikansalaisten asemasta Eu:ssa.

– Tämä on noussut ilahduttavasti keskiöön, arvioi vihreiden Heidi Hautala.

Rkp:n Nils Torvaldsin mukaan aluksi neuvotteluihin syntyi kireä tunnelma siksi, että Britannia luuli, että samana päivänä kun artikla 50 aktivoidaan, voidaan lopettaa kaikki eurooppalaisten kansalaisten oikeudet.

– Sehän oli huonosti harkittu. Se kohdistui ihmisiin, jotka ovat ihan syyttömiä. Britannian julkisessa terveydenhuollossa on 10 000 eurooppalaista lääkäriä ja 20 000 hoitajaa. Tämän mukaan heidät olisi heitetty ulos sinä päivänä. Sehän olisi ollut ihan katastrofaalinen tulos, Torvalds arvioi.

Hautala odottaa neuvotteluilta erittäin paljon umpikujamaisia tilanteita.

– Tämä on megaluokan onnettomuus tämä koko brexit-prosessi. Olen iloinen, että Britanniassa jotkut vielä yrittävät sanoa, että olisi otettava järki käteen, että olisi pysäytettävä tämä projekti. Liberaalidemokraatit ja vihreät ovat lähteneet vakavasti kampanjoimaan, että tätä ei pitäisi antaa tapahtua, Hautala avaa.

Keskustan Anneli Jäätteenmäen mukaan kansalaisten oikeudet ovat tärkeimmät ja ne on turvattava neuvotteluissa ensin. Hän ei kuitenkaan usko siihen, että uudesta kauppasopimuksesta voidaan neuvotella vasta sen jälkeen, kun kaikki muu on jo sovittu. Jossain vaiheessa ero- ja kauppasopimusneuvotteluja on käytävä samanaikaisesti.

– Ei tule olemaan kestävä neuvottelu, että neuvotellaan oikeudet ja rahasumma ja sen jälkeen aletaan neuvottelemaan vasta kauppasopimuksista. Britannia ei maksa sataa miljardia ja sen jälkeen aloita kauppasopimusneuvotteluita. Tärkeimmät neuvotellaan ensin, mutta onko realistista, että ensin sovitaan nämä ja allekirjoitetaan ja sitten aletaan puhua uudesta kauppasopimuksesta?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?