Huonoa hallintoa, epäasiallista käytöstä, etuja omalle piirille... Suomen korruptio on poissa näkyvistä

Vaasan yliopiston tutkijat keräsivät satoja kansalaisten kertomuksia piilokorruptiosta. Suomen maine on kärsinyt muutenkin tänä vuonna.

Kuvituskuva

4.5.2017 8:28

Suomi pärjäsi hiljattain vielä hyvin kansainvälisessä korruption laajuutta mittaavassa vertailussa, mutta sijoitus putosi. Suomi sijoittui viime vuonna kolmanneksi eli pykälän verran huonommin kuin edellisenä vuonna.

Vähiten korruptoituneita maita 176 maan vertailussa ovat Tanska ja Uusi-Seelanti. Ilta-Sanomat muistuttikin pääkirjoituksessaan 26.1.2017, että Transparency Finlandin puheenjohtajan Tommi Niinimäen mukaan virkarikosepäilyt ovat kasvaneet Suomessa viime vuosien aikana tasaisesti.

Vaasan yliopistossa on tutkittu korruptiota eli virkavallan väärinkäyttöä yksityisen edun tavoitteluun. Yliopiston tutkijat selvittivät erityisesti suomalaista piilokorruptiota. Tutkimuksesta ovat tänään kertoneet mm. Helsingin Sanomat ja Yle Uutiset. Vaasan yliopisto julkaisee torstaina Salmisen ja tutkimusjohtaja Olli-Pekka Viinamäen tutkimuksen suomalaisesta piilokorruptiosta

– Piilokorruptio on poissa näkyvistä. Se ilmenee huonona hallintona, viranomaisten epäasiallisena käyttäytymisenä tai esimerkiksi jossain kunnissa siten, että jonkin verkoston jäsenet saavat etuja, mutta muut eivät, emeritusprofessori Ari Salminen kertoo Helsingin Sanomissa.

Lehti kertoo, että Salminen ja Viinamäki keräsivät tutkimustaan varten lyhyessä ajassa satoja kansalaisten kertomuksia heidän kokemastaan piilokorruptiosta. Kertomusten suuri määrä yllätti lehden mukaan tutkijat.

Suomen maine virkavallan käytöstä sai kolauksen viimeksi maaliskuussa. IS kertoi tuolloin tapauksesta, jossa Helsingin opetusviraston entisen tietohallintopäällikön epäiltiin saaneen hankinnoista useiden miljoonien eurojen hyödyn. Lisäksi kaikkiaan kymmenen Helsingin kaupungin opetusviraston työntekijää olivat vieneet kotiinsa luvatta tuhansien eurojen arvosta tavaroita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?