Kotimaa

Heinäluoma kuntavaaleista: Miksi Sdp:n kannatus on jossain 40 prosenttia ja toisaalla 10 prosenttia?

Julkaistu:

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) pohti vappuaaton puheessaan kuntavaalien tulosta.
Ex-puhemies, kansanedustaja Eero Heinäluoman (sd) mielestä kuntavaalitulos vaikuttaa niin koko maan kuin kuntien politiikkaan.

Oppositiopuolueet – Sdp:tä lukuun ottamatta – voittivat kuntavaaleissa. Hallituspuolueista kokoomus säilytti kuntavaalien ykköspaikkansa ja petrasi eduskuntavaaleista, mutta keskustalle ja perussuomalaisille tuli takapakkia.

– Pääministeripuolue keskustan tippuminen pronssisijalle kertoo siitä, ettei keskustan kenttä seiso jakamattomasti pääministeri Juha Sipilän kovan markkinahenkisen menon takana. Myös perussuomalaisten ääniosuuden puolittuminen eduskuntavaaleista kertoo siitä, että porvarihallituksen meno hirvittää kansalaisia, Heinäluoma totesi vappuaaton puheessaan Käpylän työväentalolla.

Heinäluoman mukaan vaalitulos oli demareille pettymys: Sdp:n on syytä katsoa peiliin ja miettiä, miksi vaalitulos heittelehti niin paljon eri kaupungeissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sosialidemokratialla on kuntavaalien jälkeen monta syytä aitoon ja rehelliseen itsetutkiskeluun. Syksystä 2015 alkanut puolueen hyvä veto ja vahvistunut luottamus kansalaisten keskuudessa hiipui pahasti tähän vuoteen ja vaaleihin tultaessa.

– Myös kuntakohtaista pohdintaa tarvitaan. Miksi joissakin kunnissa, kuten Varkaudessa ja Raumalla, kannatus vahvistuu yli 40 prosentin, ja toisissa kunnissa, kuten Espoossa ja Helsingissä, kannatus painuu lähemmäksi kymmentä prosenttia, Heinäluoma kyseli.

Heinäluoma tunnustaa, että nuoremmat äänestäjät eivät ole puolueen haaviin tarttuneet.

– Sosialidemokratian pitää nyt vahvistaa yhteyttään nouseviin ikäluokkiin. Puolueen politiikan pitää puhutella aivan eri tavalla nuoria ja lapsiperheitä kuin mitä olemme viime vuosina nähneet.

– Edessä olevat kunnallisten päättäjien valinnat antavat osaltaan mahdollisuuden uudistumiseen. Helsingissä, kuten koko maassa tarvitaan, vahvaa sosialidemokraattista vaihtoehtoa, jonka tekijöinä ovat niin vanhat kokeneet konkarit kuin uudet nousevat kyvyt, Heinäluoma totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt