Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokoomuskonkari täräyttää: Tarja Halonen asettumassa ehdolle presidentinvaaleissa: ”Hänellä on jokin päämäärä”

Itsekin presidenttiehdokkaana ollut Raimo Ilaskivi arvelee, että Tarja Halonen voisi yrittää paluuta vallan kahvaan.

Itsekin presidenttiehdokkaana ollut Raimo Ilaskivi arvelee, että Tarja Halonen voisi yrittää paluuta vallan kahvaan.

Julkaistu: 29.4.2017 19:24

Raimo Ilaskiven mukaan presidentti Tarja Halonen valmistautuu asettumaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

Presidentti Tarja Halonen aikoo asettua seuraavissa presidentinvaaleissa ehdolle, ennustaa pitkän linjan kokoomusvaikuttaja, entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Raimo Ilaskivi Iltalehden blogissaan.

– Hänen kampanjansa on jatkunut jo pitkään, ellette, hyvät lukijat, ole sitä vielä tähän mennessä havainneet, Ilaskivi kirjoittaa.

Ilaskiven mukaan presidenttiehdokkuuteen viittaavat muun muassa Halosen kannanotot ajankohtaisista asioista kuten pakkopalautuksista, näkyvyys mediassa, työ naisten ja lasten terveyttä ja ihmisoikeuksia edistävän työryhmän rinnakkaispuheenjohtajana ja Halosen puheet, joissa entinen presidentti on korostanut siteitään Pietariin, Kairoon ja Washingtoniin.

– Taitavasti valittuja yhteyksiä ja lähestymisiä. Linnunpöntöillä vihreisiin, työryhmillä naisiin ja lapsiin, uutispalstoilla valveutuneisiin ja sosiaalisista kysymyksistä kiinnostuneisiin kansalaisiin. Ketä tällainen toiminta kiinnostaa? Tietenkin henkilöä, jolla on taitoa, kokemusta ja osaamista kuin myös aiempaa kannatusta, kun puheenaiheena on tuleva tasavallan presidentti.

”On ihan selvää, että Niinistö on seuraava presidentti”

Ilaskivi kertoo Ilta-Sanomille pohtineensa Halosen mahdollista presidenttiehdokkuutta jo muutaman viikon.

– Jos ajatellaan sitä aikamoista julkisuuskampanjaa, jota hän on käynyt, voi kysyä, miksi? Ei siihen oikein muuta vastausta löydy kuin se, että hänellä on jokin päämäärä edessään.

Halonen ei ole sanonut asettuvansa ehdolle seuraavissa vaaleissa.

Toistaiseksi SDP:llä ei ole ehdokasta.

Ilaskiven mukaan Halonen voisi velvollisuudentunnosta asettua ehdolle, vaikka menestyminen presidentinvaaleissa olisikin vähintään erittäin epävarmaa.

– Jos luetaan kaikki ne mielipidemittaukset, joissa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kannatusta arvioidaan, kyllä se on ihan selvää, että Niinistö on seuraava presidentti. Kyse ei ole edes siitä, että valitaanko hänet toisella kierroksella, vaan tuntuu siltä, että hänet valitaan ensimmäisellä kierroksella – hän on siinä mielessä ylivoimainen. Sen takia kirjoitinkin tuossa, että jos Halonen tehtävään lähtisi, hän tekisi tavallaan asevelvollisuutta omaa puoluettaan kohtaan.

Halonen ei ole sanonut asettuvansa ehdolle seuraavissa vaaleissa. Myöskään Niinistö ei ole toistaiseksi ilmoittanut ehdolle asettumisestaan.