Osakesäästäjät ihmettelee hallintarekisterin paluuta: vie Suomea suuntaan josta muu Eurooppa haluaa pois

Julkaistu:

Osakesäästäjät pitää suoraa omistusta sijoittajalle turvallisempana.
Suomi on hallituksen hallintarekisteriesityksellä menossa suuntaan, josta muu Eurooppa haluaa pois, ihmettelee Osakesäästäjien keskusliitto. Liiton mielestä suora omistus on sijoittajan oikeuksien kannalta turvallisempi ja selkeämpi kuin ulkomaisiin hallintarekistereihin piilotettu ja ketjutettu omistus.

– Euroopassa pyritään kohti lyhyempiä omistusketjuja ja omistusten läpinäkyvyyttä. Todellisen omistajan tunnistamista korostetaan joka paikassa. Suomen malli ja suora omistus on ollut jo valmiiksi sen tyyppinen, mihin suuntaan Euroopassa halutaan mennä, Osakesäästäjien toimitusjohtaja Antti Lahtinen sanoi STT:lle.

Lahtinen sanoo ymmärtävänsä puolustajien näkemyksen, jonka mukaan lainsäädäntöä halutaan yhtenäistää muun EU:n kanssa kilpailun takia.

– Ymmärrän näkökulman, että on vähän hankalaa yhtiöiden, sijoittajien sekä myös arvopaperikeskusten kannalta, jos Suomessa on ihan erilaiset säännöt.

Lakia ei kuitenkaan ole hänen mukaansa pakko muuttaa. Esimerkiksi Norja edellyttää kansalaisiltaan suoraa omistusta olivat osakkeet sitten norjalaisessa tai eurooppalaisessa arvopaperikeskuksessa.

– Arvopaperiasetuksessa on pykälä, että jos jossain maassa on tietynlainen lainsäädäntö voimassa hetkellä, jolloin asetus tulee voimaan, sitä ei tarvitse muuttaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Suomi ei voi tehdä enempää kuin estää hallintarekisteröinnin Suomessa. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi kätkeä omistuksensa hallintarekisteriin.

– Emme ole löytäneet keinoa, jolla voisimme kieltää suomalaisten sijoittamisen hallintarekistereiden kautta Euroopassa, hän sanoi viimeksi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, ja lisäsi, että "jos keino olisi löytynyt se voisi olla hyvinkin haitallista Suomen työllisyydelle ja kasvulle ja investoinneille Suomeen".

Pankkien etu mielessä

Harmaan talouden asiantuntija, verotusneuvos Markku Hirvonen huomauttaa, että kyse ei ole pelkästään verojen välttelystä, vaan myös omistusten läpinäkyvyys häipyy.

– Jos ajatellaan esimerkiksi tulevaa sote-uudistusta, olisi tärkeää tietää, mitkä ovat päättäjien ja palveluja tarjoavien yritysten kytkennät, hän sanoi Ylellä lauantaina.

Osakesäästäjien Lahtisen mukaan hallintarekisteriä ajavilla Finanssialan Keskusliitolla ja muilla finanssialan toimijoilla ovat päällimmäisenä bisnesintressit, eivätkä ne ajattele ensisijaisesti markkinoiden tai sijoittajien etuja.

– Jos tulisi hallintarekisteri, pankit pystyisivät ottamaan säilytystä enemmän omiin näppeihinsä ja saisivat siitä enemmän liiketoimintaa.

Orpo perustelee kiirettä myös sillä, että laki on pakko tehdä, jotta Suomessa toimivalla arvopaperikeskuksella (Euroclear Finland) on syksyllä mahdollisuus saada jatkotoimilupa. Luvan myöntää valtiovarainministeriö ja valtioneuvosto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt