Teekkarijäynä päättyi pankinjohtajan ryöstöhälytykseen – ”Kaikkea ei ole mietitty loppuun asti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Teekkarijäynä päättyi pankinjohtajan ryöstöhälytykseen – ”Kaikkea ei ole mietitty loppuun asti”

Teekkarijäynät naurattavat ja joskus kauhistuttavat. Esimerkiksi vappuna 1959, kun miehen nähtiin nousevan ilmaan vappupallojensa kanssa.

30.4.2017 10:20

2003 oululaisessa bussissa nähtiin jotakin outoa: läpinäkyvä kylmälaukku, jossa oli jäissä lilluva sydän. Elinkuljetuslaukkua raahanneet valkotakkiset päivittelivät suureen ääneen terveydenhuollon säästötoimenpiteitä.

”Eikö edes siirrettävät sydämet saa taksia alle?” jotkut kanssamatkustajat ehkä kauhistelivat.

Kyse oli teekkarijäynästä. Kylmälaukussa oli sian sydän.

Jäynääminen on osa teekkarikulttuuria, mutta mitä tahansa tulevat diplomi-insinöörit eivät tee. Jäynä ei saa aiheuttaa mielipahaa, taloudellista vahinkoa, eikä kohdistua viranomaisiin. Usein teekkarijäynissä on teknillisiä oivalluksia.

Jäyniä tekevät erityisesti fuksit teekkareiden vapun alkaessa päästäkseen edustamaan kiltaansa fuksipeijaisiin. Teekkarikasteen he saavat vappuaaton lakituksen jälkeen. Esimerkiksi Tampereella jokainen uusi opiskelija heitetään Tammerkoskeen vappupäivänä.

1961 tehtiin kuuluisin teekkarijäynä. Kun Tukholmassa nostettiin neitsytmatkallaan 1600-luvulla uponneen Vasa-laivan hylky, kannelta löytyi Paavo Nurmen patsas. Lehdet uutisoivat yllättävästä löydöstä meriarkeologien hämmentyneillä kommenteilla.

Tuohon aikaan myytiin kassiin mahtuvia Nurmi-patsaita, joista yhden teekkarit kuljettivat Tukholmaan. Patsaan kiinnittämiseen he palkkasivat sukeltajan. Ei ihan halpa jäynä.

Helsingin Sanomat uutisoi Paavo Nurmi -patsaan löydöstä 4.5.1961.

Teekkarien tapana on ilmoittautua isompien jäyniensä tekijäksi. Tukholmassa he pitivät jopa lehdistötilaisuuden. Jäynällä muistutettiin, että Ruotsi esti Paavo Nurmen kilpailemisen Los Angelesin olympialaisissa 1933.

1972 IS:n toimittaja Hannes Markkula sai vihjeen Töölönlahdella olevasta pienoissukellusveneestä, joka todettiin harrastelijan laitteeksi. Koska Pariisin rauhansopimus kielsi Suomelta sukellusveneet, ilmassa oli hetken pientä draamaa.

Selkkausta pidettiin teekkarien jäynänä. Poliisi oli saanut ”Älkää pelätkö laitetta” -ilmoituksen, mutta jäynääjät eivät tulleet koskaan esille.

Töölönlahdelta löytyi vuonna 1972 sukellusvene.

Teekkarien jäynät eivät ole aina pysyneet harmittomana pilailuna, joskus on kelkka lähtenyt käsistä.

– Varmasti vuosien varrella on tehty sellaistakin, mitä ei ole mietitty loppuun asti, teekkariasiamies Jussi-Pekka Teini myöntää.

Teinin mielestä yksi pahimpia mokia on ollut ”kynän haku pankista”. Tampereella kolme teekkaria keksi kerätä nimiä Molon panttivangit pelastettava -adressiin syksyllä 2000, jolloin Jolon saarella oli kaksi suomalaista panttivankia.

Yksi teekkareista sidottiin köysillä. Kahdella oli lelukaupasta ostetut konepistoolit ja sukkahousut päässä. Koska kynä oli hukassa, teekkarit painuivat Hervannassa pankkiin hakemaan mainoskynää – sellaistakaan ei taida muuten enää pankista saada.

Pankinjohtaja sattui näkemään ikkunasta aseistautuneiden miesten saapumisen. Hän teki ryöstöhälytyksen. Poliisit saapuivat vahvasti aseistautuneina luotiliivit päällä. Pian teekkarit makasivat maassa käsiraudoissa.

Luultavasti tapahtumasta ei jäänyt jälkipolvelle ”Kun isä pankin ryösti” -videota. Syytettä teekkarit eivät saaneet.

2007 Otaniemen teekkarit kävivät Kouvolassa lanseeraamassa uuden Kouvo-oluen, jonka tölkki muistutti eläinaiheista porilaista olutta. Paikallisessa murteessa kouvo tarkoittaa karhua.

– Lappeenrannassa teekkarit laittoivat säilyketölkkiin Troolattua Saimaan norppaa -etiketin. Tölkki laitettiin kaupan hyllylle ja seurattiin ihmisten reaktiota, Teini kertoo eräästä jäynästä.

2007: Kouvolan paikallinen olut.

Teekkareilla on jopa jäynäkilpailuja. 2016 valtakunnallisen kisan voitti Porissa turkulainen Jekky Jekky -joukkue. Heillä oli kauppakeskuksessa tietokone, jonka ohjelman avulla porilaisia jekutettiin.

Tampereen joukkue viritti Porin kävelykadulle rakennustyömaan. Pressuissa ilmoitettiin, että Poriin rakennetaan raitiovaunuverkosto. Heh, ei huono ajatus.

Vuosi sitten Kehä I:n automaattinen valvontakamera oli nimetty kyltillä Vuoden Poliisiksi. Teekkarit olivat askarrelleet kameralle myös poliisilakin ja takin. ”Hyvä keväinen pila”, poliisista todettiin, kun tekijät olivat ilmoittautuneet sähköpostilla.

Se ei kirkastunut, oliko tempaus arvostelua poliisille vai päättäjille poliisivoimien vähäisyydestä.

2016: Vuoden poliisi.

Teekkarien piikkiin on mennyt muidenkin jäyniä. Jos keskelle katua kannetaan puistonpenkki, se ei ole teekkarihuumoria – ei ainakaan järin oivaltavaa.

1959: Vappupallot vievät miehen! ...onneksi vain nuken.

2011: Vappuauto Otaniemessä. Eipä unohdu.

Teekkarien tempaus 1953 aprillipäivänä.

Teekkareiden tekemä pahvinen metroasema Otaniemen teekkarikylässä 31.5.2006.

Eduskunnan lisärakennuksen rakennustyöt olivat yllättäen alkaneet nopeutetussa aikataulussa. Paikallinen ravintolayrittäjä poisti kuitenkin heti aamutuimaan teekkareiden jäynäkilpailun voittajaehdokkaan tontiltaan vuonna 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?