Kotimaa

Sirkka-Liisa Anttilan laulutaito ei riittänyt opettajan ammattiin – päätyi siksi poliitikoksi

Julkaistu:

Politiikka
Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila oli lukion jälkeen vuoden kansakoulun opettajana, mutta ei päässyt opettajakorkeakouluun. Niinpä hänestä tuli kunnansihteerin sijainen, joka lähti politiikkaan.
Viime joulukuussa Sirkka-Liisa Anttilasta tuli Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja 12 329 parlamenttipäivällä. Ennen Anttilaa ennätys kuului seitsemän vuosikymmenen ajan Miina Sillanpäälle.

– Jos osaisin laulaa, minusta ei ehkä olisi koskaan tullut kansanedustajaa, Sirkka-Liisa Anttila sanoo.

Nuorena Anttilan urasuunnitelmissa oli kansakoulunopettajan työ. Ylioppilaaksi tulon jälkeen hän oli lukuvuoden kansakoulun opettaja.

– Pyrin opettajakorkeakouluun, mutta en päässyt, koska siihen aikaan opettajan piti osata laulaa, Sirkka-Liisa Anttila muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Piti miettiä uusi ura. Anttila lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan hallintonotaariksi. Työssä Urjalan kunnansihteerin sijaisena hän joutui julkishallinnon ja politiikan kanssa tekemisiin. Sieltä Anttila poimittiin Forssan valtuustoehdokkaaksi.

– Kaikkein hulluinta olisi ollut, jos joku olisi ennustanut, että istun valtakunnan politiikassa jonain päivänä.

Eduskuntaan noustuaan Anttila oli jo 39-vuotias ja kahden lapsen äiti. Nuorin lapsista oli 7-vuotias, kun äiti valittiin toisella yrittämällä keskustan kansanedustajaksi 1983. Nyt Anttilalla on yli 33 vuotta kokemusta eduskunnasta, valtioneuvostosta, puhemiehistöstä ja EU-parlamentista.

– Tämä on pitkäjänteistä työtä. Eduskuntaan ei kannata tulla, jos haluaa nopeita tuloksia. Niitä ei täältä saa. Kestää vuosia, että saa lainsäädäntöä muutettua. Se vaatii valmistelua ja yhteistyötä yli puoluerajojen.


Vuosien varrella Sirkka-Liisa Anttila on nähnyt naiskansanedustajan aseman muuttumisen. Kun Anttila aloitti eduskunnassa 1983, eduskuntaan valittiin 62 naista. Nyt naisia on 83.

– Naiset ovat oppineet, että voimme tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen. Eduskuntaan on rakennettu naisverkosto.

Anttila muistelee, että 80-luvun alussa eduskunnassa oli nokkimisjärjestys. Noviisit eivät komennelleet konkareita. Vaalipiirin kokenein kansanedustaja kutsui edustajatoverit koolle.

– Ikä oikeutti, mutta myös velvoitti. Aina annettiin kokeneille oikeus mennä ensin esimerkiksi istuntosaliin.

Pankkikriisi kovin kokemus

Pankkikriisi ja suurtyöttömyys 90-luvun alussa olivat Sirkka-Liisa Anttilan uran kovin kokemus.

– Perusturvaan ei ole koskettu. Se oli silloin tärkeä asia ja se on edelleen. Nyt kun Sipilän hallitusta muodostettiin, tätä ei huomattu kirjata hallitusohjelmaan. Kaikkein heikoimmilta ei saa leikata, koska he ovat muutenkin minimitoimeentulon rajamailla.

Anttila kantaa huolta muun muassa takuueläkkeen varassa elävien pärjäämisestä. Kaikilla ei ole rahaa ostaa lääkkeitä ja ruokaa.

– Heidän toimeentuloonsa pitää pystyä vaikuttamaan. Takuueläkeläiset ovat tämän yhteiskunnan aikanaan rakentaneet.

– Nyt osa ihmisistä kokee, että Suomi ei ole minun maani, koska minusta ei pidetä huolta. Suren vastakkainasettelun nousua ja sitä, että solidaarisuus ja yhteisöllisyys ovat katoamassa.Anttila kritisoi hallituksen verolinjaa.

– Hyväosaisten pitäisi ottaa isompi vastuu. Seison aina heikomman puolella. Vahvat pärjäävät muutenkin.

Anttila muistaa hyvin, kun Matti Miettusen hallitus hajotettiin 1976. Suomessa oli silloin 60 000 työtöntä. Nyt on useita satoja tuhansia.

– Maanviljelijä on elänyt viimeiset 3–4 vuotta alenevan tulokehityksen ja nousevan kustannuskehityksen kanssa. Se on yhtälönä aivan mahdoton.

– Kaupan vahvat ketjut dumppaavat hintoja. Meillä Suomessa ruoka on kaupalle pelkkä hintatuote, kun ruoan korkea laatu pitäisi näkyä hinnoittelussa. Pitäisi kertoa avoimesti, miten ja missä ruoka on tuotettu.


Pukeutuminen surettaa

Eduskunnan työskentelyssä on Anttilan mukaan huomautettavaa: salissa käytettävä kieli sekä pukeutuminen surettavat.

– Kansanedustaja on kansakunnan kaapin päällä. Yksi osa luottamusta on käyttäytymisemme ja se, miten arvostamme toinen toisiamme. Eduskunnasta on arvokkuus hukassa.

Sirkka-Liisa Anttila kaipaa myös Johannes Virolaisen kaltaisia persoonia takaisin eduskuntaan.

– Kun on ollut eduskunnassa tarpeeksi pitkään, kaikki kokemus imeytyy sinuun. Koen, että edustan tiettyä persoonaa, joka on tullut tänne 1983. Se pitää sisällään sen, että olen oma itseni. Siitä se persoona syntyy. Esiintyy asiallisesti ja pitää linjansa.

 

Yksi osa luottamusta on käyttäytymisemme ja se, miten arvostamme toinen toisiamme. Eduskunnasta on arvokkuus hukassa.”

Kansainvälistyminen on tosiasia. Sirkka-Liisa Anttila on kuulunut Euroopan neuvoston ensimmäiseen valtuuskuntaan jo vuodesta 1989. Hän on ollut poissa vain ministerikaudet 2007–2011, varapuhemieskaudet ja europarlamentaarikkokauden.

–  Aivan valtava määrä asioita päätetään nykyään maanosien välillä, siksi tarvitaan EU-tyyppistä yhteistyötä.

Brexit antaa Anttilan mielestä Euroopan unionille mahdollisuuden uudistua. Unionin suurin ongelma on hänen mielestään se, että se yrittää tehdä liian paljon. Anttilan mielestä vaara on, että siihen tekemiseen tukehdutaan.

– Pitäisi tehdä selkeämpi työnjako siitä, että yhdessä päätetään niistä asioista, jotka EU-tasolla päätettäessä tuo lisäarvoa kaikille EU:n kansalaisille ja EU:n jäsenmaille. Esimerkiksi maatalouspolitiikassa päätökset tehdään unionin tasolla. Jatkossa päätösten täytäntöönpano tulisi antaa jäsenvaltiolle.


”Poliitikot syyllisiä kunnes toisin todistetaan”

Suurin muutos vuosien varrella on tapahtunut kuitenkin tiedotusmaailmassa. Sirkka-Liisa Anttilan mielestä kohujournalismi ohjaa aivan liikaa joidenkin tiedotusvälineiden toimintaa.

– Ajatellaan, että poliitikot ovat syyllisiä kunnes toisin todistetaan. Tehdään suuret otsikot ennen kuin ollaan edes selvitetty, mikä on asioiden oikea laita. Se saattaa aiheuttaa sen, että moni ei enää halua lähteä koko politiikkaan ryvettymään.

Anttila olisi iloinen, jos hänet muistettaisiin aktiivisena tasa-arvon edistäjänä niin ihmisten kuin alueidenkin välillä sekä heikompien puolustajana. Vahvat pärjäävät muutenkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt