Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

rac

Julkaistu:

Nimet
Ilta-Sanomat tilasi väestötietojärjestelmästä kaikki Suomen kokonimet.
Iso osa vietnamilaisista kantaa suku- tai klaaninimeä Nguyen. Suomessa Nguyen-nimisiä naisia on 1 664. Myös niin sanottu välinimi Thi on erittäin suosittu naisten nimi. Thi on merkitty Suomessa väestötietojärjestelmään usein etunimeksi, jolloin suosituimmaksi naisen kokonimeksi Suomessa nousee kaikki korhoset ja virtaset selättävä Thi Nguyen. Kokonimi tarkoittaa siis etu- ja sukunimen yhdistelmää.

Kakkosena kokonimitilastossa on myös vietnamilainen nimi, Thi Tran. Thi Nguyen on kuitenkin selvästi yleisempi. Sukunimien Nguyen ja Tran ero Vietnamissakin on selvä: Tran-nimisiä on alle kolmasosa Nguyen-nimisiin verrattuna.

IS tavoitti yhden naisen, joka kantaa Suomen yleisintä nimeä. Ly Nguyen, 25, tuli Suomeen vuonna 2012 töihin ja opiskelemaan. Hän etsii parhaillaan uusia töitä ja asuu Helsingissä.

Hänen koko nimensä on Nguyen Thi Mai Ly, jossa siis Thi Mai on keskinimeä.

Nguyenin ystäväpiirissä on luonnollisesti muitakin, joilla on samat väli- ja sukunimet, Thi ja Nguyen.

– Tiedän kyllä samannimisiä, koska sekä Thi että Nguyen ovat niin yleisiä, hän sanoo.

Nguyen kertoo, että joskus nimen yleisyys aiheuttaa sekaannuksia. Mutta ongelmat eivät ole kovin yleisiä, koska niin moni kutsuu häntä etunimellään Ly.


Tilastossa ensimmäinen puhtaasti suomalaiselta kuulostava nimi on vasta sijalla kolme, Ritva Virtanen.

Alla on 50 yleisintä naisen nimeä Suomessa. Jos taulukko ei aukea, näet sen tästä.Eri tutkimusten mukaan nimien Nguyen ja Thi käyttö on jo kymmeniä vuosia ollut vähenemässä. Erityisesti välinimen Thi saa enää murto-osa siitä, mitä esimerkiksi 1900-luvun alussa. Kaikkiaan Vietnamissa on alle 300 sukunimeä, joista arvioiden mukaan 14 tavallisinta kattaa 90 prosenttia väestöstä.

Elossa olevien naisten nimitilastossa kymmenen yleisimmän joukossa on kolmaskin vietnamilainen nimi: sijalla neljä Thi Le. Sijalla 14 on puolestaan Thi Pham. Muita ulkomaille viittaavia nimiä ei naisten tilastosta löydy 500 suosituimman joukosta.

Suomeen tuli 1980-luvulla paljon pakolaisia vietnamista. Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin vietnamilaiset hakivat paljon Suomen kansalaisuutta. Myös viime vuosina vietnamilaisille on Tilastokeskuksen tilastojen mukaan myönnetty Suomen kansalaisuuksia kiihtyvään tahtiin, noin 150 vuodessa.

Juttua muokattu 27.4.2017 kello 8.10. Lisätty Nguyen Thi Mai Lyn haastattelu ja kuva.

Ota kantaa

Yllättikö yleisin naisen nimi?

Kyllä 86% Ei 14%
Ääniä yhteensä 26895

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt