Uutuuskirja: Mannerheim innostui aluksi Hitleristä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Mannerheim innostui aluksi Hitleristä

Pian Mannerheim tajusi millaista hirmuvaltaa Hitler oli luomassa.

Uudessa kirjassa kerrotaan Mannerheimin suhtautumisesta Hitleriin.

27.4.2017 7:08

Gustaf Mannerheim kiinnostui ja innostui Hitlerin valtaannoususta Saksassa vuonna 1933. Hän kuitenkin huomasi pian millaista ”ihannevaltiota” natsijohtaja oli rakentamassa.

Uudessa kirjassa Gustaf Mannerheim – Aristokraatti sarkatakissa (Otava) professori Henrik Meinander kirjoittaa, että Mannerheim reagoi Hitlerin valtaannousuun aluksi epämääräisen uteliaasti ja jossain mielessä suorastaan ihaillen. Joulukuussa 1933 hän kirjoitti kälylleen Palaemona Mannerheimille, että Hitlerin vallankäytön seuraukset herättivät kieltämättä paljon kysymyksiä, ”mutta mielestäni ne puhdistavat ilmaa ja kehkeytymässä oleva maailman tilanne näyttää tulevan paljon selkeämmäksi”.

Diplomaattiystävälleen G.A. Gripenbergille Mannerheim kirjoitti, että ”jos muista maista ei kuulu mitään, Hitler kyllä pitää huolen siitä, että jymyuutiset eivät lopu kesken” kepeään sävyyn.

Mannerheimin asenne kuitenkin muuttui vuodessa. Hän kävi Saksassa ja alkoi tajuta millaista valtiota Hitler rakensi.

Mieli muuttui

Loppusyksyllä 1934 Mannerheim kirjoitti sisarelleen Eva Sparrelle vaikutelmistaan Saksan matkalta: ”Menetelmät ovat usein hyvin samankaltaisia kuin Moskovassa, mutta kaikki tapahtuu sellaista vauhtia, joka usein vaikuttaa suorastaan pelottavalta.”

Mannerheimilta Moskovaan vertaaminen oli varsin kova tuomio, sillä vuoden 1917 jälkeen hän oli vihannut ja halveksinut siellä vallan ottaneita bolshevikkeja.

Meinanderin tulkinnan mukaan Mannerheim oli ”taantumuksellinen”, mutta ei ”äärioikeistolainen”. Hän piti kiinni katsomuksista, jotka olivat suosiossa hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan 1870- ja 1880-luvuilla. Jatkosodan aikana Mannerheim oli valmis yhteistyöhön ja aseveljeyteen Hitlerin Saksan kanssa, mutta ei aatteellisista vaan käytännön syistä Neuvostoliiton uhan vuoksi.

Hitler Mannerheimin syntymäpäivillä kesällä 1942. Vajaa kymmenen vuotta aiemmin Mannerheim oli innostuneen utelias Saksan uudesta johtajasta, mutta tajusi nopeasti tämän hallinnon luonteen.

”Vaatimaton ja luonteva” Hitler

Hitler kävi vuonna 1942 Suomessa Mannerheimin syntymäpäiviä juhlistamassa. Silloin hänen hillitty käytöksensä yllätti Mannerheimin. Hän kirjoitti Eva Sparrelle: ”Valtakunnankansleri sai osakseen paljon myötätuntoa käyttäytymällä koko ajan vaatimattomasti ja luontevasti.”

Mannerheim oli ilmeisesti odottanut saavansa syntymäpäivilleen filmikatsauksista tutun vaahtoajan. Yleisradion tuolloin tekemät nauhoitukset ovat ainoita, joissa Hitler puhuu luonnollisissa oloissa, jolloin hän oli paljon rauhallisempi kuin ”lavapersoonansa”. Vuonna 2004 näyttelijä Bruno Ganz käytti nauhoja apuna valmistuakseen Hitlerin rooliin elokuvassa Perikato. Silloin varsinkin Saksassa herätti vastalauseita se kuinka empaattisesti puhuvana tämä hirmuhallitsijan esitti.

Vierailu saattoi silti ottaa marsalkan hermoille. Heti vierailun jälkeen Mannerheimille nousi korkea kuume.

Adolf Hitler nousi valtaan Saksassa vuonna 1933. Hänen vaarallisuuttaan ei heti arvattu ulkomailla.

”Hysteerikko” Hitler

Vuonna 1944 presidentiksi noussut Mannerheim ilmoitti Hitlerille, että tämän presidentti Rytin kanssa tekemät sopimukset eivät enää päde ja Suomi pyrkisi rauhaan Neuvostoliiton kanssa. Meinanderin mukaan Mannerheim oli hermostunut ”hysteerikoksi” luonnehtimansa Hitlerin mahdollisista kostotoimista. Kun niitä ei viikkoon tullut neuvottelut Moskovan kanssa aloitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?