Nuorten nakukuvaharrastus huolestuttaa poliisia – intiimit kuvat leviävät WhatsAppin kautta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nuorten nakukuvaharrastus huolestuttaa poliisia – intiimit kuvat leviävät WhatsAppin kautta

Länsi-Uudenmaan poliisi käsittelee asiaa Facebook-päivityksessään.

26.4.2017 21:18

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos varoittaa nuorisoa painavin sanoin tuoreessa Facebook-päivityksessään intiimien kuvien lähettämisestä viestipalveluissa sekä sosiaalisessa mediassa.

Poliisin mukaan heidän tiedossaan on useampi tapaus, jossa nuoren nakukuva on levinnyt harmillisen kauas suunnitellusta kohdeyleisöstä.

– Poliisi on saanut ilmoituksia tapauksista, joissa nuori on lähettänyt itsestään intiimin kuvan kaverilleen ja kuvan vastaanottaja on alkanut levittää tätä ilman kuvan lähettäjän suostumusta esimerkiksi WhatsAppin kautta, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo.

Joissain tapauksissa kuva on levinnyt jopa tuhansien ihmisten nähtäväksi.

Syy intiimin kuvan leviämiselle voi olla niinkin yksinkertainen, kuin kariutunut ystävyyssuhde. Kaveri voi suutuspäissään laittaa kuvan leviämään kulovalkean tavoin vain yhdellä napin painalluksella.

Arkaluontoisella kuvalla voi myös kiristää

Toisenlaisissa tapauksissa nuori on tutustunut sosiaalisessa mediassa entuudestaan vieraaseen henkilöön, joka on lopulta pyytänyt tältä alastonkuvia katseltavakseen. Pian kuva on päätynyt vääriin käsiin ja sillä on jopa voitu kiristää kuvan nuorta.

Poliisi muistuttaa, että alastonkuvan levittäminen on rikos ja siitä voi saada lainvoimaisen tuomion.

– Nuorille tulisi selvittää kotona ja koulussa se, että kuva ei häviä koskaan kokonaan, jos sen lähettää eteenpäin. Kannattaa harkita, ennen kuin kuvan laittaa sosiaaliseen mediaan tai edes yhdelle ystävälle, muistuttaa vanhempi konstaapeli Mia Louhelainen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Louhelainen uskoo, etteivät kaikki tapaukset tule poliisin tietoon, koska niistä ei kehdata ilmoittaa. Poliisi kehottaa tällaisten tapausten uhreja tekemään asiasta rikosilmoituksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?