Perussuomalaiset valitsee uuden ministerin tänään, julki huomenna – Sipilä harkitsee luopuvansa omistajaohjaussalkusta

Julkaistu: , Päivitetty:

politiikka
Hallituksen ministeriruletti loksahtaa paikalleen huomenna.
Perussuomalaiset valitsee tänään uuden kulttuuriministerinsä.

Ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soinin (ps) mukaan puoluehallitus pitää iltapäivällä sähköpostikokouksen. Soini sanoi, että uusi kulttuuriministeri julkistetaan todennäköisesti vasta huomenna.

Perussuomalaiset sai kulttuuriministerin salkun salkkuvaihdossa. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) salkusta oikeusministeriö lähti kokoomukselle ja kokoomus antoi vaihdossa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) salkusta perussuomalaisille kulttuuri- ja urheiluasiat. Lisäksi kultturiministeri saa Soinin salkusta eurooppaministerin tehtävät.

Perussuomalaiset siis yrittää pitää tulevan kulttuuriministerin nimen salassa huomiseen.

Yleisesti on arvailtu, että Soinin valinta seuraavaksi kulttuuri- ja eurooppaministeriksi on puheenjohtajaehdokas Sampo Terho (ps).

Koska puoluehallitus ja huomenna koolla oleva eduskuntaryhmä eivät ole vielä Soinin valintaa siunanneet, Soini ei suin surminkaan paljasta ministerivalintaansa.

– Puoluehallitus aloittaa nyt sähköpostikokouksen kello 14 ja sitten katsotaan, miten käy. Puoluehallitus päättää.

– Puolue tekee päätökset ajallaan, ja tiedottaa ajallaan, todennäköisimmin huomenna. Me menemme sääntöjen mukaan, ne löytyvät netistä, Soini sanoi.

Kokoomus puolestaan kertoo oman oikeusministerinsä huomenna iltapäivällä.

Orpo: ”Ehdokas alkaa hahmottua”

Orpon mukaan hän ei ole vielä valintaansa tehnyt.

– Huomenna aamupäivällä on puoluehallitus ja siihen mennessä pitää omalta osalta saada valmista.

Erittäin todennäköisesti Orpo valitsee oikeusministeriksi nyt juristin, kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen (kok). Orpo ei valintaansa suostunut raottamaan.

– Kyllä hyvästä lainsäädännön valmistelusta mielellään pitäisi kiinni. Kaikki on mahdollista.

– Ehdokas alkaa hahmottua, mutta kun asia eilen varmistui, haluan tämän tarkkaan eri kantilta käydä. Olen keskustellut tästä lähinnä itseni kanssa tästä asiasta, Orpo muotoili.

Lepästä maatalousministeri, omistajaohjaus ehkä Lintilälle?

Keskusta jakaa Kimmo Tiilikaisen (kesk) salkun niin, että Tiilikainen jää ympäristöministeriksi ja puolue valitsee aamupäivällä uuden maatalousministerin. Pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) sanoi, että pöydällä ovat myös muut yhdistelmäsalkut.

Keskustan ainoa yhdistelmäsalkku on Sipilällä. Sipilä on ottanut itselleen myös omistajaohjausministerin tehtävät ja Sipilä siis harkitsee omistajaohjauksen luovuttamista esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk).

– Siitä ruvetaan kohta käymään hirveää huutokauppaa, jos se on kaupan, Sipilä letkautti.

– Itsellänikin on yhdistelmäsalkku, esimerkiksi tätä kysymystä mietitään tässä yhteydessä. Tätä mietintää ei ole vielä tehty. Kun ministerimäärä on nyt normaali, mietitään, että tarvitaanko yhdistelmäsalkkuja, Sipilä lausui.

Kuten tapana on, Sipilä myös vaikeni valitsemastaan ministeristä.

– Kyllä nimi alkaa jo olla. Siitä ne tykkäisivät tuolla puoluehallituksessa, Sipilä naurahti.

– Lienee selvää, että tuleva ministeri on maatalousministeri, Sipilä totesi.

Sipilä on kysynyt puolueensa kansanedustajilta ehdokkaita uudeksi ministeriksi. Samaan tapaan hän kysyi ministerinimiä, kun hallitusta muodostettiin.

Ministerivalinnat Sipilä tekee itse, ja tarvittaessa puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksessa voi esittää vastaehdokasta Sipilän valinnalle.

Sipilän valinta maatalousministeriksi lienee kansanedustaja Jari Leppä (kesk), eduskunnan maatalousvaliokunnan puheenjohtaja.

Muina ehdokkaina on pidetty kansanedustaja Anne Kalmaria (kesk) ja varapuhemies Mauri Pekkarista (kesk), joka nousi Sipilän ehdokasta vastaan syksyllä ja hävisi niukasti elinkeinoministerin paikan Lintilälle äänin 37-33.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt