Kohukolikoita ei ole eikä tule – miten käy juhlarahasarjan nyt?

Koko itsenäisen satavuotiaan Suomen kunniaksi suunniteltu Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarja päätettiin hyllyttää pikavauhtia sen jälkeen, kun ensimmäiseen juhlakolikkoon valikoidusta kuva-aiheesta nousi kohu.

26.4.2017 12:57

Juhlarahasarjan ideana oli kertoa itsenäisyyden ensimmäisestä sadasta vuodesta ”saavutusten ja voitettujen vaikeuksien kautta”.

Itsenäisyyden vuosikymmenet -sarjan ensimmäisen, vuosista 1917–1939 kertovan juhlarahan tunnuspuolelle oli valittu kuva kansalaissodan aikaisesta teloituksesta. Brutaaliksi luonnehditussa kuvassa sotilaat seisovat aseet ojossa aseettoman miesrivistön edessä.

Juhlarahojen design oli hyväksytty valtiovarainministeriön antamassa asetuksessa. Kolikkojen ulkoasun lisäksi ministeriö oli valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla hyväksynyt niiden nimellisarvon ja tekniset ominaisuudet.

Tiistaina kuva kansalaissodan aikaisesta teloituksesta aiheutti kohun, kun kuva-aiheen katsottiin laajalla rintamalla olevan mauton ja sopimaton juhlarahaan. Samoilla linjoilla oli myös juhlaraha-asetusta hyväksymässä ollut Petteri Orpo.

– Kuulin, että rahaan on painettu kuva, joka kuvaa kansalaissotaa ja teloittamista. En voi lainkaan käsittää tätä. Minusta se on mauton, ei Suomi 100 -hengen mukaista, Orpo arvosteli.

– Enempää miettimättä toivon, että raha vedetään pois, valtiovarainministeri kommentoi tilannetta tiistaina aamupäivällä.

Suomen Rahapajan Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäisen juhlarahan oli määrä kertoa vuosista 1917-1939. Juhlarahan tunnuspuolelle oli kuvattu vuoden 1918 kansalaissodan teloitus.

Jo muutamia tunteja kohun jälkeen valtiovarainministeriö päätti käynnistää prosessin Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahoista annetun asetuksen kumoamiseksi. Kun asetus on kumottu, juhlarahoja ei enää ole oikeudellisesti olemassa.

Teloituskolikon lisäksi hyllylle laitettiin myös juhlarahasarjan muut neljä kolikkoa.

Ruutukaappaus Suomen rahapajan Mint of Finland -Instagram-tililtä, jossa oli kuvat kaikista Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarjan kolikoista.

Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen kertoo, että ainakaan toistaiseksi rahapajalla ei ole suunnitelmaa, kuinka hyllytetty juhlarahasarja korvataan.

– Tässä on nyt niin vähän aikaa kulunut, että emme ole ehtineet sitä miettiä.

Käytännössä on mahdollista, että korvaavaa, Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniä juhlistavaa rahasarjaa ei siis lyödä laisinkaan.

Kohun vuoksi hyllytetty rahasarja oli ennakkomarkkinoinnissa ja niiden myynnin oli määrä alkaa toukokuun alussa. Valtiovarainministeriön päätöksen myötä juhlarahasarjaa ei julkaista.

Karjalainen kertoo, että juhlarahat eivät olleet ehtineet vielä tuotantoon saakka.

– Niiden tuotanto ei ollut vielä käynnistynyt. Niitä ei ole yhtään fyysisesti olemassa.

– Eikä tule, Suomen Rahapajalta kerrotaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo pahoitteli teloitusta kuvaavan juhlarahan hyväksymistä. Hän allekirjoitti asetuksen juhlaraha-asetuksen perumisesta kehysriihessä tiistaina.

– En ole kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan, vaan luotin juhlarahalautakunnan esitykseen, hän totesi.

Hyllytetyn rahasarjan kuva-aiheet

Vuosikymmenet 1917-1939:

- Kansalaissota

- Olympiastadion

Vuosikymmenet 1940-1959:

- Sotalapset

- Merikosken voimalaitos

Vuosikymmenet 1960-1979:

- Pakettipelto

- Espoon Otaniemen Teknillisen korkeakoulun kampus

Vuosikymmenet 1980-1999:

- Kuva ”Kauas pilvet karkaavat elokuvasta”

- Huvilateltta

Vuosikymmenet 2000-2017:

- Välimereen hukkunut pakolaislapsi

- Keskustakirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?