Saako Terho salkun jo nyt? He ovat vahvoilla uusiksi ministereiksi

Julkaistu:

Kolme hallituspuoluetta saavat kukin yhden uuden ministerin tällä viikolla. Lue, keitä veikkaillaan salkkujen saajiksi.
Hallitus päätti odotetusti lisätä ministereidensä määrää. Oikeusministerin salkku siirtyy perussuomalaisilta kokoomukselle.

Kokoomus antaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) salkusta kulttuuri- ja urheiluasiat perussuomalaisille. Perussuomalaisten uusi ja tuleva kulttuuriministeri saa lisäksi ulkoministeri Timo Soinin (ps) salkusta itselleen eurooppaministerin tehtävät.

Keskusta puolestaan jakaa Kimmo Tiilikaisen (kesk) salkun, ja puolueelle tulee omat ja erilliset ympäristöministerin ja maatalousministerin salkut.

Saako Sampo Terho salkun jo nyt?

Puheenjohtaja Soinin mukaan perussuomalaiset päättävät ministeristään tänään keskiviikkona.

Perussuomalaisilla puheenjohtaja kuitenkin vaihtuu vasta kesäkuun toisella viikolla, ja puoluehallitus ja eduskuntaryhmä joutuvat valitsemaan uuden ministerinsä puolitoista kuukautta ennen puoluekokousta.

– Puoluehallitus päättää. Ei puoluekokouksella ole vaikutusta. Päätökset tehdään silloin kun päätökset tehdään, Soini totesi IS:lle.

Puheenjohtajaehdokkaista Sampo Terho (ps) on sanonut ottavansa painavan ministerisalkun, jos tulee valituksi puheenjohtajaksi. Terho lienee nyt vahva ehdokas uudeksi kulttuuriministeriksi, semminkin kun salkkuun on siis lisätty myös eurooppa-asiat Soinin salkusta.

Terhon mahdollisella ministerivalinnalla olisi takuuvarmasti vaikutusta puoluekokousedustajien päätökseen uudesta puheenjohtajasta. Terho joko nostaisi osakkeitaan tai euroedustaja Jussi Halla-aho (ps) saisi myötätuulta, koska puolue-eliitti olisi jo ministerivalinnassaan tukenut Terhoa ja perussuomalaiset kannattajat eivät tunnetusti kulje herrojen mieltymysten mukaan.

Monet perussuomalaiset näkisivät kulttuuri- ja urheiluministerinä myös kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan (ps).

Nouseva tähti oikeusministeriksi?

Kokoomuksen puoluehallitus ja eduskuntaryhmä pitävät yhteiskokouksensa huomenna torstaina.

Kokoomukselle tulee siis oikeusministerin salkku.

Selvä ennakkosuosikki tehtävään on juristi, puolueen varapuheenjohtaja ja nouseva kyky, kansanedustaja Antti Häkkänen, 32.

Orpo ei vielä suostunut kertomaan, että onko Häkkänen hänen valintansa uudeksi oikeusministeriksi.

– Meillä kokoomuksessa on paljon hyviä ehdokkaita tehtävään. Minulla on kännykässä jo useita. Se ei auta se ilmoittautuminen, Orpo letkautti IS:lle.

Perustuslain mukaan oikeusministerin ei enää tarvitse olla juristi, mutta juristin koulutuksesta on eittämättä etua tehtävän hoitamisessa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen juristi Häkkäsen lisäksi on kansanedustaja Ben Zyskowicz, joka aikoinaan tekemänsä lupauksen mukaan ei ministerintehtäviä aio urallaan ottaa vastaan.

Kokoomus voi ottaa oikeusministeriksi myös jonkun muun kuin kansanedustajan, mutta tätä pidetään epätodennäköisenä.

Maatalousministeriksi useita vaihtoehtoja

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä ovat koolla niin ikään torstaina päättämässä uudesta ministeristä.

Pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) ei ole vielä päättänyt, miten Tiilikaisen salkku jaetaan.

– Miettiminen alkaa nyt tästä, en ole yhtään ministeriratkaisuun keskittynyt. Tiilikaisen kanssa olen keskustellut aiemmin, kun asia oli elokuussa esillä. Tiilikainen totesi, että hän salkkujen kanssa kyllä pärjää, mutta hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että se jaetaan, Sipilä totesi IS:lle.

Todennäköisin Sipilän vaihtoehto on, että Tiilikainen jatkaa ympäristöministerinä ja keskusta valitsee huomenna uuden maatalousministerin.

Jos keskusta nostaa uuden maatalousministerin, ennakkoveikkauksissa vahvimmilla on kansanedustaja Jari Leppä, joka on maanviljelijä ja eduskunnan maatalousvaliokunnan puheenjohtaja.

Maatalousministeriksi vaihtoehtoja Sipilälle voivat olla myös kansanedustaja Anne Kalmari (kesk) ja eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk).

Keskustan edellisessä ministerivalinnassa – elinkeinoministeri Olli Rehnin tilalle – Pekkarinen uhmasi Sipilän valintaa ja asettui vastaehdokkaaksi Mika Lintilää vastaan. Lintilä voitti ministeriäänestyksessä Pekkarisen niukasti 37–33.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt