Kotimaa

Nahkuri, kirjansitoja, tallimestari... Näitä ammattitutkintoja ei suorittanut Suomessa kukaan

Julkaistu:

Koulutus
Tilastokeskuksen julkaisema tilasto vuonna 2014 suoritetuista ammatillisista tutkinnoista kertoo, että tutkintoviidakon perkauksessa luonnonvalinta on jo osin toiminut ennen virkamiehiä.
Suomessa oli vuoden 2014 lopussa puolisensataa ammatillista tutkintoa, joita yksikään opiskelija ei katsonut tarpeelliseksi suorittaa.

Varsinaista megatrendiä seksittömistä koulutusaloista on hankala vetää.

Nahkahommille eivät nykynuoret ainakaan syty, sillä turkkurin, jalkinealan tai nahanvalmistajan ammattitutkintoja ei suorittanut 2014 kukaan. Yhtä vähän kiehtoi alan jatkokoulutus. Jalkinealan, laukku- ja nahkamestarin, nahanvalmistajamestarin tai turkkurimestarin erikoisammattitutkinnon papereita ei vuonna 2104 hankittu.

Suomen nuorison usko klassisen kirjapainotaidon merkitykseen oli myös koetuksella. Yksikään isänmaan toivo ei valmistunut 2104 kirjansitojaksi, kirjansitojamestariksi, konesitojamestariksi tai sivunvalmistajamestariksi. Yksi sisukas suoritti kirjapainoalan aiemmin hyvinkin arvostetun faktorin tutkinnon 2014.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinnostus saamelaisiin perinneammatteihin oli niin ikään rajallista. Saamenkäsityökisällejä, saamenkäsityömestareita tai porotalouden tutkinnon suorittaneita ammattilaisia ei vuonna 2014 putkahtanut koulutusputken päästä yhtään ulos, ainakaan paperit kourassa.

Ammatinvalintaansa pohtivat äänestivät vuonna 2014 jaloillaan myös muilla luontoaloilla. Koe-eläinhoitajan hommat eivät kiehtoneet ketään tutkintoon asti, riistamestareita tai tallimestareita valmistui myös nolla kappaletta.

Internet on mullistanut matkailun niin, että matkatoimistovirkailijan ammattitutkintoa ei kukaan enää katsonut tarpeelliseksi suorittaa vuonna 2014. Automyyjiäkään ei suomalainen koulutusjärjestelmä tuottanut. Autokauppa on kuitenkin tunnistanut ns. koulutukselliset haasteensa, sillä alan erikoisammattitutkintoja tehtiin sekä myynti- että huoltopuolella yhteensä 75.

Mikä sitten kiinnosti?

Väki vanhenee ja vaivautuu. Sen ovat niin koulutettavat kuin koulutuksen järjestäjätkin tajunneet. Vuonna 2014 sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suoritti 10 033 opiskelijaa.

Suomessa on myös pakko asua jossakin, ainakin talvella, joten rakentaa pitää. Alan perusopit hankki koulutuksen kautta vuonna 2014 4 379 ihmistä.

Kaupan ammattilaisilla on myös markkinat, ja 4 364 opiskelijaa valmistui 2014 täyttämään tätä kysyntää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt