Lappilaisyrittäjää syytetään suurista veropetoksista: ahneus kasvoi vuosi vuodelta – näin verottajan kiinnostus heräsi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lappilaisyrittäjää syytetään suurista veropetoksista: ahneus kasvoi vuosi vuodelta – näin verottajan kiinnostus heräsi

Lappilaisen yrittäjän epäillyt vero- ja kirjanpitorikokset paisuivat vuosi vuodelta.

Kirjanpidon ammattilaisena yrittäjä tiesi, miten huijata verottajaa.­

26.4.2017 6:15

Verottajan huomion yritysrypäs herätti siinä vaiheessa, kun toiminimen arvonlisäverotus näytti miinusta kuukaudesta toiseen.

Lappilaisyrittäjän petossyytteitä käsitellään Kemi-Tornion käräjäoikeudessa tällä viikolla kolmen päivän ajan.

Todistajana kuultiin tiistaina verotarkastajaa, joka on ollut mukana tilitoimiston, asunto-osakeyhtiön, asunto-osuuskunnan ja lahjatavarakaupan tilien selvittelyssä.

Syyttäjä vaatii yrittäjälle neljän vuoden vankeusrangaistusta ja vähintään neljän vuoden pituista liiketoimintakieltoa.

Verotarkastajan mukaan tehtävä oli työläs, sillä tekaistuja kirjauksia oli paljon ja pankkitileillä oli runsaasti tapahtumia.

Yrityksiin tehtiin useita verotarkastuksia kahden tarkastajan voimin. Naisyrittäjältä myös kyseltiin, miksi hän ei kirjanpidon ammattilaisena ole pitänyt huolta omien yritystensä tileistä.

– Hän myönsi tehneensä virheitä ja sanoi, ettei kukaan muu ole niihin osallinen. Hän kertoi myös tehneensä 1970-luvulta lähtien kirjanpitoa, hän osaa sen. Tyhmästä päästä kärsii koko vartalo, oli selitys, kun kysyimme, miksi hän on kokeneena ammattilaisena ryhtynyt tähän, verotarkastaja sanoi käräjäoikeudessa.

Kirjanpidon ammattilaisena yrittäjä tiesi, miten huijata verottajaa. Hän muun muassa muutti lahjatavaramyyntiä alemman arvonlisäverotuksen elintarvike- ja kirjamyynniksi yli puolen miljoonan euron edestä. Veroilmoitukset hän laati aina niin, että tulos jäi plussan puolelle.

Yrittäjän tilitoimistossa oli nelisenkymmentä asiakasta. Syytetty nainen hoiti asiakkaidensa kirjanpitoa ja täytti veroilmoitukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?