Kolme uutta ministeriä, kokoomus ja perussuomalaiset jakavat salkkuja keskenään

Helpotuksia päiväkotimaksuihin, konkurssin tehneille ja yrittäjille.

25.4.2017 22:59

Hallitukseen tulee kolme uutta ministeriä, joiden nimet selvinnevät jo tällä viikolla.

Se, mikä nostaa hallituksen salkkumäärän 17:ään. Sipilän mukaan kokoomus saa oikeusministerin ja perussuomalaiset kulttuuri- ja urheiluministerin, joka saa myös ulkoministeri Timo Soinin (ps.) salkusta Eurooppa-asiat. Keskusta puolestaan jakaa maatalous- ja ympäristöministerin Kimmo Tiilikaisen salkun.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huolestui talvella oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) kohtuuttomasta työtaakasta. Se sai hänet pohtimaan, pitäisikö ministerien määrää sittenkin lisätä. Lindström joutui maaliskuussa viikoksi sairauslomalle muun muassa korkean verenpaineen takia.

Jokainen puolue päättää omista uusista ministereistään. STT:n tietojen mukaan ministerinimitykset on tarkoitus saada presidentin esittelyyn jo ensi viikolla. Tämän jälkeen hallituksessa on yhteensä 17 ministeriä.

Hallitus päätti puoliväliriihessään myös esimerkiksi helpotuksista varhaiskasvatusmaksuihin. Maksuluokkien tulorajat nousevat kuten myös sisaralennus. Sipilä kertoi myöhään illalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että arviolta 6 700 perheeltä otetaan maksut kokonaan pois.

– Kenenkään maksut eivät nouse, Sipilä lupasi.

Turvallisuuteen sata miljoonaa euroa

Hallitus päätti odotetusti satsata myös turvallisuuteen. Sadan miljoonan euron potti jaetaan poliisin, suojelupoliisin, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kesken niin, että noin puolet potista menee armeijalle. Ulkoministeri Timo Soini luonnehti tiedostustilaisuudessa lisärahoitusta varautumiseksi.

Sipilän mukaan hallitus uudistaa myös konkurssilainsäädäntöä. Hän luonnehti muutosta MTV:lle niin, että konkurssin tehneet yrittäjät saavat uuden alun.

Hallitus tekee muutoksia myös asumistukeen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, että asumistuki sidotaan jatkossa vuokraindeksin sijaan elinkustannusindeksiin.

– Tämä tulee taittamaan vuokrien kasvua, Orpo sanoi.

Orpo sanoi, että kaikki menolisäykset on pystytty tekemään menokehyksen sisällä.

Hallitus varaa sosiaali- ja terveysuudistuksen ICT:n kehittämiseen noin miljardi euroa seuraavien neljän vuoden aikana. Tämä on valtion kehitysyhtiön ensimmäinen investointi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?