Erkki Tuomioja juhlarahakohusta: ”Totaalista historiantajun puutetta”

Kansanedustaja kiittelee juhlarahan nopeaa perumista.

25.4.2017 18:09

Valtiovarainministeriö veti tänään pois toukokuussa julkaistavaksi suunnitellun Suomi 100 -juhlarahan, jossa kuvataan kansalaissodan aikaista teloitusta.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sdp) mielestä se, että juhlaraha alunperin hyväksyttiin, kertoo siitä, ettei Suomessa vieläkään osata käsitellä kansalaissodan tapahtumia kokonaisvaltaisesti.

– Kaikille ei selvästi ole mennyt viesti perille. Ihan suoraan sanottuna ymmärtämättömyyttä ja tyhmyyttä.

Tuomioja kuitenkin kiittelee valtiovarainministeriön nopeaa reagointia.

– Onneksi meillä näyttää poliittisella tasolla olleen varsin selvä yhteisymmärrys, kuinka typerää ja sopimatonta tuollainen oli. Ei siinä montaa tuntia mennyt kun tämä koko homma jouduttiin vetämään takaisin. Se reaktio kertoo taas jotain positiivista.

Historiantajussa puutteita

Tuomiojan aloitteesta perustetun Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen yhtenä tehtävänä on edistää historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun.

Tuomiojan mukaan suomalaiset historian tutkijat pystyvät jo käsittelemään kansalaissodan tapahtumia avoimesti.

– Historioitsijoiden kesken ei ole enää mitään avoimia konflikteja tai riitoja. Esimerkiksi Sotasurmat 1914-22 -projektin saattaminen loppuun on tuonut aika arvokkaallakin tavalla pisteen tämän aiheen käsittelylle.

Juhlarahan tapaiset ylilyönnit kuitenkin osoittavat, että kansalaissodan asiallisessa käsittelyssä julkisuudessa on vielä parantamisen varaa.

Lukuisia historiateoksia kirjoittanut kansanedustaja ihmettelee, millä tasolla juhlarahaa suunnitelleiden Suomen historian tuntemus on.

– En voi muuta sanoa kuin että osoittaa totaalista historiantajun puutetta niiltä, jotka ovat tällaista rahaa olleet suunnittelemassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?