Tutkija teloitusta esittävästä juhlarahasta: kuva saattaa olla lavastettu

Kohua herättänyt juhlarahan teloituskuva ei välttämättä ole aidosta tilanteesta.

25.4.2017 18:03

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaraha aiheutti kohun kuvavalinnallaan. Vuosista 1917–1939 kertovan juhlarahan kuva muistuttaa vuoden 1918 kansalaissodasta, joka vaati lähes 40 000 kuolonuhria.

Historiantutkija Tuomas Hoppu epäilee alkuperäisen kuvan aitoutta. Teloittajien määrä ja heidän asentonsa saa tutkijan kyseenalaistamaan kuvan tilanteen luonnollisuutta. Kuva saattaa Hopun mukaan olla lavastettu propagandamielessä.

– Toki on mahdollista, että se on oikeasta tilanteesta, mutta vähintään siinä ainakin poseerataan luonnottomasti. Noin läheltä ei uskoakseni ammuta.

Tutkija ei pidä kuvan valintaa juhlarahaan onnistuneena.

– Kyse on arasta aiheesta. Vähän kunnioittavamman kuvan olisi voinut valita. Ei ole ehkä helppo löytää molempia osapuolia tyydyttävää kuvaa, mutta tuo on epäonnistunut.

Hopun ehdotus sopivammaksi kuvaksi juhlarahaan olisi Suomen kartta, mikä olisi vedetty rintamakohdalta kahtia.

– Voi miettiä, että tarvitseeko tällainen kansallinen tragedia juhlarahan. Tuota vuotta ja tapahtumia on syytä muistella, mutta onko se juhlarahan arvoinen asia.

Valtiovarainministeriö (VM) aikoo kumota valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) allekirjoittaman asetuksen vuosien 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoista.

Ministeriön mukaan asetuksen kumoamisen jälkeen juhlarahoja ei enää ole oikeudellisesti olemassa.

– En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan, vaan luotin juhlarahalautakunnan esitykseen. Pahoittelen tapahtunutta. Tämä asetus kumotaan ja kokonaisuus harkitaan uudelleen, Orpo totesi valtiovarainministeriön tiedotteessa.

VM:n mukaan juhlarahoja ei oltu vielä julkaistu. Ne ovat olleet vain ennakkomarkkinoinnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?