Teloituskolikon juhlarahasarjassa myös kuva kuolleesta pakolaispojasta – Suunnittelija paljastaa valinnan syyn

Pois vedetyn juhlarahasarjan toisenkin kolikon kuvateema ehti herättää ihmetystä.

25.4.2017 17:39

100-vuotiaan Suomen kunniaksi kehitetyn Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarjan kolikosta syntyi tiistaina kohu. Suomen rahapaja avasi juhlarahasarjan kolikolla, jonka tunnuspuolella on kuva kansalaissodan aikaisesta teloituksesta. Kuvassa sotilaat seisovat aseet ojossa aseettoman miesrivistön edessä.

Valtiovarainministeriö kertoi tiistaina iltapäivällä aikovansa kumota valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) allekirjoittaman asetuksen vuoden 2017, 2018 ja 2019 juhlarahoista.

Teloituskuvan sisältäneen kolikon lisäksi myös toinen sarjan kolikoista ehti herättää monissa ihmetystä.

Globaali oikeudenmukaisuus -kolikon kuva-aiheena oli nimittäin merestä rantaan kuolleena huuhtoutunut pakolaislapsi.

Rahapaja on julkaissut Instagramissa kuvan Ilkka Suppasen suunnittelemista Suomi 100 -juhlarahoista. Kolikon kääntöpuolelle oli tarkoitus lyödä vuonna 2018 valmistuva Helsingin Keskustakirjasto.

Kuvasta selviää, että yhden sarjaan suunnitellun kolikon kuva pohjaa vuonna 2015 maailmaa järkyttäneeseen uutiskuvaan, jossa mies kantaa rannalla Välimereen hukkunutta pakolaislasta. Vuosia 2000–2017 kuvaava juhlaraha on nimeltään Globaali oikeudenmukaisuus.

Kolmevuotiaan Alan Kurdin hiekkarannalle Turkissa huuhtoutuneesta ruumiista otettu uutiskuva nousi pakolaiskriisin symboliksi vuonna 2015.

Kolikkosarjan suunnitellut Ilkka Suppanen kertoo, miksi juuri tämä kuva valikoitui yhteen kolikoista.

– Tämän viimeisen 20 vuoden haaste on ollut oikeudenmukaisuus. On vaikea miettiä, mikä kuvastaa oikeudenmukaisuutta. Ajattelin, että tämä on hyvä kuva, koska avustustyöntekijä auttaa kuvassa heikompaa, eli pientä lasta, Suppanen avaa.

– Kuvassa on sekä oikeudenmukaisuutta että epäoikeudenmukaisuutta, ja se on nykypäivän tilanne. Maailma on monimutkainen. Mutta heikompaa pitää auttaa, ja se on oikeudenmukaisuuden idea, että lapsia suojellaan, Suppanen jatkaa.

Suunnittelija kertoo halunneensa tuoda Vuosia 2000–2017 kuvaavassa juhlarahassa esille kansainvälisen nykymaailman.

– Tänä päivänä haasteet eivät ole pelkästään meidän, ja Suomen rajojen sisäpuolella. Se on tavallaan kolikon pointti.

Suppanen korostaa halunneensa keskittyä kolikoissa todellisuuteen sitä kaunistelematta.

– Näytän kolikossa, että tämä on totta ja tapahtunut. Aivan kuten kansalaissota. Minulla ei ole mielipidettä siitä, mitä olisi pitänyt tapahtua. Voimme käsitellä kolikossa myös vaikeita asioita Suomen juhlavuotena. Se osoittaa valtion kykyä selvitä myös ongelmista, koska osaamme käsitellä niitä, Suppanen summaa.

Valtiovarainministeriön mukaan kohun keskiöön päätyneitä juhlarahoja ei ollut vielä julkaistu. Kolikot ovat olleet vain ennakkomarkkinoinnissa.

Globaali oikeudenmukaisuus -kolikon kuvateemasta ensimmäisenä kertoi Verkkouutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?