Vanha Helsinki loistaa kuvissa – Kaupunginmuseon kokoelmat vapaaseen käyttöön - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vanha Helsinki loistaa kuvissa: Kaupunginmuseon kokoelmat vapaaseen käyttöön

Helsingin kaupunginmuseo avaa yleisölle koko digitoidun valokuvakokoelmansa.

Tytöt kantavat pyykkikoria Yrjönkadun ja Iso Roobertinkadun risteyksessä vuonna 1907.­

26.4.2017 6:13

Reilut sata vuotta sitten Signe Brander vaelsi pitkin Helsinkiä mukanaan valtava palkkikamera. Brander oli piirustuksenopettaja, joka oppi valokuvaajan ammatin Daniel Nyblinin ateljeessa.

Pääkaupunki kasvoi 1900-luvun alussa huimaa vauhtia, ja Brander tajusi muutoksen. Hän kuvasi kehittyvästä Helsingistä yli 900 lasinegatiivia vuosina 1907–1913 ja tallensi näin korvaamattoman arvokkaalla tavalla kaupunkilaisten elämää jälkipolville.

Venäläisiä hedelmäkauppiaita Hakaniementorin kulmalla Helsingissä vuonna 1907.­

Helsingin kaupunginmuseo on nyt laittanut kaikki Branderin kuvat vapaasti ladattaviksi ja käytettäviksi uudessa Helsinkikuvia.fi -palvelussa, joka avautuu keskiviikkona.

Painolaatuisia ja siten hyvin tarkkoja kuvia voi käyttää maksutta CC BY -lisenssillä. Käyttö on sallittu paitsi verkossa ja sovelluksissa, myös esimerkiksi kirjoissa, lahjatavaroissa tai vaikka tapeteissa. Kuvan yhteydessä pitää vain mainita lähde: kuvaajan nimi ja Helsingin kaupunginmuseo.

– Kuka tahansa voi siis teettää taulun omasta kotikadustaan sata vuotta sitten, näyttää kaupungin muutoksen sukuhistoriikissa tai tehdä nostalgisen mainosjulisteen, museo kertoo tiedotteessaan.

Raitiovaunun avoperävaunulla matkustetaan Munkkiniemeen 1952.­

Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen museo avaa koko digitoidun valokuvakokoelmansa korkearesoluutioisena kaikkien käytettäväksi. Kokoelman aikahaitari on pitkä: tähän mennessä museo on digitoinut noin 45 000 valokuvaa 1840-luvulta aina 2000-luvulle saakka. Työ jatkuu, sillä digitoitu aineisto kattaa vasta murto-osan museon kuvakokoelmasta.

Tervasaaren rantatöyräällä kesällä 1975.­

Branderin lisäksi kuvapalvelusta voi ladata vaikkapa Simo ja Eeva Ristan kuvia 1970-luvun Helsingistä. Silloinkin kaupunki muuttui nopeasti. Pariskunnan kuvia on verkkopalvelussa peräti yli 8 000.

– Nämä ovat aina olleet kaikkien helsinkiläisten omistamia kuvia. Nyt ne ovat sitä myös käytännössä, sanoo museonjohtaja Tiina Merisalo tiedotteessa.

– Haluamme ohjata kaupunkilaiset mahtavan kuva-aarteemme ääreen ja luoda mahdollisuuksia uusiin ideoihin ja kaikenlaisiin luoviin sovelluksiin.

Ilta-Sanomien valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio kävi viime vuonna kuvaamassa lähes samoilta jalansijoilta uudelleen useita paikkoja, jotka Signe Brander ikuisti. Nämä vaihtokuvat ovat katsottavissa tässä artikkelissa.

Poikia leikkimässä lohialtaan aidan luona Tervasaaressa vuonna 1970.­

Meritullinkadun ja Liisankadun risteys talven matalassa valossa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?