Taiteilija teloitusjuhlarahasta: ”Luonnollinen valinta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Taiteilija teloitusjuhlarahasta: ”Luonnollinen valinta”

Kansalaissodan punaisten teloitusta kuvaavan juhlarahan suunnittelija pitää kuva-aiheen valintaa luonnollisena.

25.4.2017 15:30

Kohuun keskelle joutuneen Itsenäisyyden vuosikymmenet -sarjan ensimmäinen juhlaraha kertoo vuosista 1917-1939. Kolikon on suunnitellut suunnittelija ja arkkitehti Ilkka Suppanen.

– Juhlarahasarjan ideana on se, että kolikolla on kaksi kääntöpuolta. Tuohon aikaan Suomen suurin haaste oli kansalaissota, joten se oli luonnollinen valinta kolikon toiselle puolelle, Suppanen selittää IS:lle.

–Olympiastadionin valmistuminen taas oli suuri saavutus pienelle kansakunnalle, joten se sopi mielestäni hyvin kuvaamaan kolikon kääntöpuolta, hän jatkaa.

Suppanen kertoo, että rahan tunnuspuolen kuva pohjautuu hänen työväenarkistosta löytämäänsä valokuvaan, joka on otettu kansalaissodasta. Sen tarkempaa tietoa hänellä ei ole siitä, mitä kuvassa tarkalleen ottaen tapahtuu.

Suppanen on suunnitellut juhlarahasarjan kaikki viisi rahaa.

– Tuli yllätyksenä, miten paljon tämä herätti keskustelua, mutta mielestäni se on pelkästään hyvä asia. Se kertoo siitä, että kansalaissota on yhä yksi suomalaisista kipukohdista.

– Tämä oli tarkkaan harkittu valinta. Ei epäilyttänyt millään tavalla, että se olisi huono kuva juhlarahaan. Valitsin tämän kuvan siksi, että se oli hyvin ja helposti toteutettavissa kolikkoon.

Suomen rahapaja avasi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kehitetyn Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarjan kolikolla, jossa on harvinaisen brutaali kuva maamme menneisyydestä. Juhlarahan tunnuspuolella on muisto kansalaissodan aikaisesta teloituksesta. Kuvassa sotilaat seisovat aseet ojossa aseettoman miesrivistön edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?