Kotimaa

Hallitus jättää apteekkiluvat voimaan – ”Pitää säilyttää lääkkeiden saatavuus koko maassa”

Julkaistu:

Myös särkylääkkeet pysyvät apteekin hyllyllä.
Hallituksen kehysriihen väli-infossa puhuneen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps) apteekkialaa tullaan uudistamaan hallituskauden loppupuoliskolla. Apteekkitoiminta tulee kuitenkin jatkossakin pysymään luvanvaraisena.

– On tärkeää säilyttää luvanvaraisuus jo senkin vuoksi, että meidän pitää säilyttää lääkkeiden saatavuus koko maassa. Lääketurvallisuus on niin sanotusti maan reunoja myöten tärkeä tavoite. Apteekkilupaan kuuluu siis jatkossa myös sijainnin sääntely, Mattila sanoi.

Hallituksen tavoitteena on kuitenkin lisätä apteekkien määrää. Tarkat tiedot uusien apteekkien lukumäärästä ja sijainnista ovat kuitenkin vielä hämärän peitossa.

– Tällaista lukumäärää emme ole arvioineet, ja se on sitten viranomaistenkin tehtävä. Mutta alueilla, joissa väestöpohjaan suhteutettuna on tullut selkeästi palautetta että apteekkien määrä on liian vähäinen, niin lisäys koskee varmaankin tällaista tilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kauppoihin itsehoitolääkkeistä ”suppeampi valikoima”

Särkylääkkeet eivät myökään ilmesty kauppojen hyllylle tämän hallituksen aikana.

– Selvitämme tiettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin mahdollista laajentamista, mutta tämä tietysti lääketurvallisuutta painottaen ei koskisi esimerkiksi särkylääkkeitä, vaan suppeampaa tuotevalikoimaa.

Hallitus nimitti aiemmin professori Heikki Ruskoahon johtaman työryhmän selvittämään hallitusohjelmaan kirjattujen 150 miljoonan lääkekustannussäästöjen toteuttamista. Mattilan mukaan mahdollisia säästöjä ei tulla kohdistamaan pienituloisiin.

– Työryhmän tärkeänä tehtävänä on selvittää etenkin paljon lääkkeitä käyttävien kohdalla se tilanne, jos on korkeat lääkekulut, niin miten saadaan pienituloisille turvattua hyvä lääkehoito.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt