Äänekoskelaista Jukkaa odotti kotona mystinen yllätys – naapuri näki, kuinka kattotiilet lensivät

Julkaistu:

Äänekoskelainen Jukka Metsovuori, 69, hämmästyi tullessaan kaupungilta kotiin sunnuntaina. Pihalla lojui kattotiilien palasia.
Kävi ilmi, että peräti kahdeksan noin 32x42 senttimetrin kokoista kattotiiltä oli hajonnut tuntemattomasta syystä. Muovisessa aluskatteessa oli lisäksi pieni reikä.

Paikalle saapui vajaan 200 metrin asuva naapuri, joka oli pihatöissä Jukka Metsovuoren poissaollessa.

– Hän sanoi kuulleensa ensin napsahduksen ja sitten pamahduksen. Sitten hän näki tiilien lentävän katolta alas, Metsovuori kertoo.

Omituinen ilmiö tapahtui Mörtin omakotitaloalueella noin kello 17 aikaan. Metsovuoren vuonna 2013 valmistunut omakotitalo sijaitsee korkean mäen päällä. Lähellä ei ole korkeita rakennuksia eikä oikein puitakaan.


Erikoista on sekin, että tiiliä meni rikki kahdesta rivistä yli puolentoista metrin matkalta. Aluskatteen reikä oli sen sijaan niin pieni, ettei siihen saanut mahtumaan juuri muuta kuin työhanskan peukalon.

Kyseessä on täysi mysteeri. Katolta tai pihalta ei ole löytynyt mitään muuta kuin tiilenpalasia. Metsovuoren poika, Jani, kävi tutkimassa pikaisesti yli 50 sentin paksuista villakerrosta rikkoutumispaikan alta, mutta ainakaan ensimmäisellä kerralla villan seasta ei erottunut mitään ylimääräistä.

Paikan päälle kerääntyneet miehet pohtivat vaihtoehtoja tapahtuneelle. Esille nousivat niin meteoriitti kuin vaikkapa lentokoneesta pudonnut osa.

Meteoriitti vai lauennut jännitys

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan havaintokeskuksen johtaja Jukka-Pekka Teitto miettii muitakin mahdollisia syitä. Teiton mukaan esimerkiksi läheisellä kadulla ajaneen kuorma-auton paripyörän alta voi katolle singahtaa iso kivenmurikka, joka rikkoo tiiliä.

– Jos kappale tulee taivaalta, pitää sen olla aika isokokoinen, ehkä nyrkinkokoinen, jotta se rikkoisi tiiliä, Teitto sanoo.

Teitto ei tyrmää avaruudesta saapuneen kappaleen mahdollisuutta. Jos kyseessä olisi meteoriitti, on ilmakehä jarruttanut sen nopeuden vapaan pudotuksen tasolle eli noin 200 kilometriin tunnissa.

– Aluskate on paras johtolanka. Reikä on niin pieni, ettei sen läpäisseellä kappaleella ole enää voimaa kimpoilla vinttitiloissa, Teitto pohtii.


Yksi mahdollisuus on Teiton mukaan sekin, ettei mitään ole edes pudonnut katolle.

– Kattotiilien jännitys ei ole poissuljettu. Voi olla, että jännitys on lauennut lämpimässä kevätauringossa. Aluskatteen reiän on voinut aiheuttaa kattotiilen terävä särmä. Voi olla, ettei reikä muovissa liity mitenkään asiaan. Sellainen on voinut syntyä vahingossa jo rakennusvaiheessa.

Teitto kehottaa tutkimaan ympäristöä tarkkaan, sillä tieto meteoriitista kyllä kiinnostaisi tähtitieteilijöitä. Mutta ensin pitäisi löytää jokin todiste taivaankappaleesta.

– Suomen historian aikana alueellemme on pudonnut todistetusti vain kymmenkunta meteoriittia. Viimeisimmästäkin on jo kymmeniä vuosia. Kyllähän niitä putoaa enemmänkin, mutta Suomi on niin harvaanasuttu maa, että ne katoavat metsiin, soihin ja järviin.


Metsovuorta hieman harmittaakin, ettei ollut kotona tapahtumahetkellä.

– Olisi ollut kiinnostavaa kuulla se pamaus.

Onnea oli puolestaan siinä, että ilmiö tapahtui poutasäällä. Uudet tiilet saatiin katolle nopeasti eikä kosteusvaurioita päässyt syntymään.

– Minulla oli ylimääräisiä tiiliä varastossa. Pitäähän niitä aina olla meteoriittien varalta!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt