Perhevapaa repii hallitusta – Sampo Terho tyrmää hallituskumppanien haaveen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perhevapaa repii hallitusta – Sampo Terho tyrmää hallituskumppanien haaveen

Perussuomalaisten Sampo Terho tyrmää kaavailut perhevapaauudistuksesta.

Julkaistu: 24.4.2017 6:30

Perussuomalaiset tyrmää muiden hallituspuolueiden tavoitteen uudistaa perhevapaamallia.

Kysymys perhevapaista lyö kiilaa hallituspuolueiden välille. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho tyrmää keskustan ja kokoomuksen ehdotukset perhevapaan uudistamisesta puoliväliriihessä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa nosti lauantaina esiin, että perhevapaauudistus pitää käynnistää maanantaina alkavassa hallituksen puoliväliriihessä.

– Sarkomaan ehdotus ei saa tukea perussuomalaisilta, Terho kommentoi.

Kesällä perhe- ja peruspalveluministerin salkun ottava Annika Saarikko (kesk) muistuttaa, että keskusta ehdotti jo aiemmin perhevapaauudistuksen tuomista puoliväliriiheen. Keskusta on kokoomuksen kanssa samoilla linjoilla siitä, että perhevapaamallia pitää uudistaa, ja isien perhevapaan kiintiötä pidentää, mutta keskusta haluaa säilyttää kotihoidontuen vanhempainvapaan jatkona.

Keskusta haluaa säilyttää kotihoidontuen vanhempainvapaan jatkona. Annika Saarikosta tulee kesällä perhe- ja peruspalveluministeri.

– Kyllä keskustakin on valmis siihen, että isien osuutta kasvatetaan, mutta lähtökohtaisesti meille tärkeää on, että perhevapaamallissa olisi laaja perheiden valinnanvapausosuus, josta perheet voivat itse päättää, Saarikko sanoo.

Hänen mukaansa keskustan ja kokoomuksen malleissa ero on, että ”kokoomus suhtautuu penseästi kotihoidontuen rooliin”.

Perussuomalaiset ei kannata isille perhevapaiden kiintiöitä.

– Perhevapaista tulee päättää perheissä. Perheet osaavat itse suunnitella vapaansa omalta kannaltaan parhaalla tavalla, ja siihen niillä täytyy olla myös oikeus. Ei tässä kaivata byrokraattien punomaa valtio-ohjausta, Sampo Terho kommentoi.

Sarkomaa ihmettelee Terhon kommenttia, koska hän pitää nykymallia byrokraattisena.

– Nimenomaan ajatellaan, että perhevapaat ovat jäykkiä, ja perheet toivovat enemmän joustoa. Olen Sampo Terhon kanssa samaa mieltä, että tarvitaan joustoja, ettei byrokratia ja lainsäädäntö ole este, hän sanoo.

Sarkomaan mielestä perhevapaat pystyttäisiin räätälöimään paremmin erilaisten perheiden tilanteisiin.

Kokoomuksen tavoitteena on saada perhevapaat nopeasti käsittelyyn. Sarkomaa toivoo, että perussuomalaiset lähtisi uudistuksen sisältöön liittyvistä eriävistä mielipiteistä huolimatta keskustelemaan uudistuksesta.

Sari Sarkomaa (kok.) nosti lauantaina esiin, että perhevapaauudistus pitää käynnistää maanantaina alkavassa hallituksen puoliväliriihessä.

– Toivon, että perussuomalaiset tulevat tähän mukaan. Jos kotihoidontuesta on erilaisia näkemyksiä, ei pidä antaa sen kaataa koko uudistusta, Sarkomaa sanoo.

Kokoomus ja keskusta olisivat valmiita perustamaan parlamentaarisen työryhmän, jossa olisi mukana kaikki eduskuntapuolueet. Kokoomus haluaisi mukaan lisäksi myös työmarkkinajärjestöt.

– Realismia on, että aloitettavan työn tulos olisi selvitystyökalu seuraavalle hallitukselle, joka voisi päätöksiä tehdä asiassa. Siksi olisi tärkeää, että siinä olisi mukana kaikki puolueet, keskustan Saarikko sanoo.

Saarikko korostaa, että perhemallin uudistaminen ei saisi lähteä pelkästään työelämän tarpeista katsoen.

– Pitää huomioida myös lapsen kehitysvaiheet ja erilaisten perheiden tarpeet. Työelämälähtöisyys ei voi olla ainut kriteeri.

Saarikon mielestä suurin syy uudistuksen tarpeeseen liittyy siihen, että ”vuosikymmenten aikana malli on muodostunut liian monimutkaiseksi”.

– Nykymalli ei välttämättä tunnista, että perheet voivat olla hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, esimerkiksi yrittäjäperhe tai yhden vanhemman perhe tai eri osoitteissa asuvat vanhemmat ja niin poispäin, Saarikko sanoo.

Sarkomaan mielestä Suomen perhevapaajärjestelmä on aikansa elänyt.

– Esimerkiksi adoptioperheet ovat eriarvoisessa asemassa, ja kaiken kaikkiaan tarvittaisiin joustavampaa järjestelmää, jotta voitaisiin tukea erilaisten perheiden hyvinvointia, Sarkomaa toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?