Kotimaa

Turva-asiantuntijalta kova arvio Ylelle: nuori voi radikalisoitua vain kuukaudessa

Julkaistu:

Ääriliikkeiden tehokas markkinointi on tehnyt nuorten radikalisoitumisesta jo pelottavan nopeaa, sanoo Euroopan uhka-analyytikkoyhdistyksen puheenjohtaja Totti Karpela Ylelle.
Totti Karpela on toiminut yli 20 vuotta uhka-analyysien parissa ja hän pitää terrorijärjestöjen markkinointia erittäin ammattimaisena. Hänen mukaansa nuoret ovat kaikkein helpoiten käännytettävissä, ja terroristit lähestyvät heitä netissä sekä sosiaalisessa mediassa.

– Erilaiset terrorijärjestöt tarjoavat netissä pelejä lapsille, rekrytointia, Twitter-tilejä ja kaikkea mahdollista. On osattu löytää kanavat, joilla tavoitetaan ne ihmiset, joita ei aikaisemmin olisi voitu tavoittaa, Karpela sanoo Ylen haastattelussa.

Erityisen huolestuttavana Karpela pitää uusia tutkimustuloksia, joiden mukaan nuoren ihmisen radikalisoitumisprosessi on lyhentynyt noin kuukauteen. Tämän lisäksi iskujen tekijät toteuttavat tekonsa lähellä omaa elinympäristöään.

– Yksittäiset terroristit näyttävät toimivan kuten muutkin rikolliset, eli liikutaan sellaisella alueella, jonka tekijä itse kokee tutuksi ja turvalliseksi, Karpela sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi huolehtii Suomessa yleisestä turvallisuudesta. Karpelan mukaan poliisin voimavarat eivät kuitenkaan yksinään riitä. Hänen mukaansa terrorismintorjuntaan tarvitaan turvallisuusviranomaisten lisäksi yrityksiä ja kansalaisia.

– Suosittelen kansalaisia hyvin matalalla kynnyksellä kertomaan viranomaisille oudosta toiminnasta tai käytöksestä. Suurella yleisöllä on oma roolinsa Suomen pitämisessä turvallisena maana, Karpela sanoo.