Härski fysioterapeutti väitti kaatuneensa Thaimaassa – haki vakuutuksesta 1,9 miljoonan korvauksia, teki samalla täysillä töitä

Julkaistu:

Mielikuvitus ei tunne rajoja, kun suomalainen yrittää huijata vakuutusyhtiötä.
Suomessa vakuutusyhtiön huijaamista pidetään lähes kuluttajan oikeutena, tilittää 14 vuotta vakuutusetsivänä toiminut Christian Rönnbacka.

Rönnbacka toimii etsivänä vakuutusyhtiö Folksamissa. Ennen vakuutusetsivän työtä hän vaikutti yli kymmenen vuotta poliisina.

Suurelle yleisölle Rönnbacka on tullut tunnetuksi salapoliisiromaaneista. Hänen Hautalehto -sarjassaan on menossa 100 000 myydyn teoksen raja rikki.

Vakuutusetsivän työssä hän on saanut kuulla sellaisia tarinoita elävästä elämästä, että hän päätti laajentaa kirjoittamisen repertuaariaan.

Rönnbacka kokosi vakuutushuijausten parhaat tarinat Kävikö käry -kirjaansa.

Monet kertomukset ovat vanhoilta vakuutusetsijöiltä kuultuja. Osa on omia kokemuksia.

– Joudun kertomaan kolmannessa persoonassa. Vaitiolosäännöt sitovat. Nimet on muutettu, osa niistä kahteen kertaan.

Kirjassa on tarinoita laidasta laitaan. On kertomuksia veijarimaisista huijauksista. On myös traagisia ihmiskohtaloita, joissa vakuutusmaksun toivossa ihminen on valmis uhraamaan vaikka oman terveytensä.

Sirkkeli vei sormet ja varpaat

Karmeudessaan pahin huijaus on Rönnbackan mielestä sirkkelihuijaus.

– Täytyy olla kauhea tilanne, että ainut tapa selvitä, on laittaa kaikki tienestit vakuutusmaksuihin, jotta saa vakuutussuojan. Sitten kun leikkaat sormet ja varpaat, toivotaan vakuutuskorvauksen pelastavan taloustilanteen.

Ylä-Savossa 44-vuotias maanviljelijä vaati korvaus sähköpyörösahaonnettomuudesta. Hän kertoi, miten oli saanut pysyvän haitan, joka vaikeutti elinkeinon harjoittamista.

Vahinkoilmoituksessa mies kertoi, miten hän oli ollut sahaamassa pyörösahalla navetassa. Sitten lehmä oli potkaissut häntä kylkeen. Potkaisu aiheutti sen, että mies leikkasi vahingossa sahalla vasemman käden peukalon irti ja iso pätkän etusormea.

Miehen mukaan saha oli lisäksi lipsahtanut lattialle ja vienyt vasemmasta jalasta kolme varvasta. Miehen mukaan sormet ja varpaat olivat murskautuneet.

Vakuutusyhtiö alkoi tutkia asiaa.

Ilmeni, että mies oli ottanut kolmesta vakuutusyhtiöstä mittavat vahinkovakuutukset ennen tapaturmaa. Mela ja vakuutusyhtiöt olivat maksaneet miehelle noin 700 000 euroa vuosien aikana.

Palaneen käryä herätti se, että mies oli nostanut vakuutusturvaansa pelkästään pysyvän haitan osalta.

Lääkärintodistuksista paljastui, että miehen sormet ja varpaat oli katkaistu siististi giljotiiniamputaatiolla.

Sähköpyörösahan mies oli hankkinut pari viikkoa ennen tapahtumaa.

Käräjäoikeudessa mies tuomittiin törkeästä petoksesta.

Kaikki irti vakuutuksista

Härskeistä huijareista Rönnbackan mieleen on jäänyt Varsinais-Suomessa toimiva fysioterapeutti.

– Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Jos puhutaan härskiydestä, tässä on otettu kaikki maksimit irti.

Fysioterapeutti ilmoitti kaatuneensa Thaimaan lomamatkalla. Hän kertoi saaneensa aivo- ja kaularankavamman ja yritti saada työkyvyttömyyskorvausta.

Hän selosti, ettei pysty liikkumaan juuri kotinsa ulkopuolelle ja on muista riippuvainen.

Selvisi, että ennen Thaimaan matkaa fysioterapeutti oli ottanut uusia vakuutuksia ja laajentunut vanhojen vakuutusturvaa.

Fysioterapeutti oli saanut korvauksia seitsemältä eri taholta, muun muassa Kelalta. Hänelle oli maksettu korvausta hoidoista ja kärsimyksistä.

– Nainen jalosti vielä kertomusta. Hänen miehensä oli taksiyrittäjä, jolloin hän lähetti vakuutusyhtiöön kuitteja, että hän matkustaa hoitoihin. Ja missä hän kävi hoidattamassa itseään, no tietysti omassa yrityksessään.

Asiaa tutkittaessa ilmeni, että naisella oli toimipiste, jossa hän oli ainut työntekijä.

Paljastui, että sairausloman aikana fysioterapeutti oli tehnyt työtään. Ajanvarauskirjan mukaan fysioterapeutti oli hoitanut sairausloma-aikanaan yli tuhat asiakasta.

– Asiaa tutkineella etsivällä oli lähete fysikaaliseen hoitoon ja hän kävi myös fysioterapeutin asiakkaana. Hoidossa ei ollut mitään valittamista, Rönnbacka hymähtelee.

Jos fysioterapeutin suunnitelma olisi onnistunut ja hänet olisi todettu aivovamman takia työkyvyttömäksi, hän olisi saanut korvausta noin 1,9 miljoonaa euroa.

Kennel pakasti koiranpennun

– Tarina koiranpennusta on tullut klassikoksi, Rönnbacka mainostaa.

Erään vakuutusyhtiön tuotevalikoimaan kuului syntymättömien koiranpentujen vakuuttaminen.

Vakuutusyhtiössä huomattiin, että yhdessä kennelissä jokaiseen pentueeseen syntyi aina kuollut pentu. Kennelin pitäjä kävi eri eläinlääkäreillä esittämässä kuolleen koiranpennun ja sai siitä todistuksen.

Todistuksen perusteella hän haki vakuutusyhtiöstä korvausta.

Koiratehtailija paljastui, kun hän leuhki kylillä neuvokkuudellaan.

Tarkemmissa tutkimuksissa paljastui, että kennelin pitäjä oli esittänyt samaa kuollutta pentua usean vuoden ajan.

Hänellä oli pakastimessa kuollut koiranpentu. Sieltä hän otti pennun aina välillä sulamaan ja kävi näyttämässä eläinlääkärille.

Tapaus kääntyi ylösalaisin

Rönnbacka sanoo pitävänsä huijauksista, jossa koko juttu menee hassuksi.

– Tai mahdoton juttu selviää, kuten oli kaveri, joka oli taksionnettomuudessa Iranissa. Hän yritti kolmesta yhtiöstä saada korvausta samalla sairaalalaskulla.

Kaveri yritti saada kotimaassa korvausta sairaalahoidosta.

Koko huijaus alkoi selvitä niinkin yksinkertaisesti, että vakuutusyhtiön tutkija otti tulkin apuun. He soittivat Iranin sairaalaan.

– Kauniiksi tämän tarinan tekee se, että meni muutama hetki ja tulkki ilmoitti, että nyt on sairaalan varajohtaja langan päässä.

Tarina vain parani.

Iranissa toimiva sairaala koki, että sen kunniaa on loukattu, kun sen avulla yritetään huijata.

Sairaala ilmoitti, että heillä on täydellinen asiakasrekisteri. Meni muutama hetki, niin sairaalan johtaja lähetti oikealla kirjepohjalla olleen lausunnon, jonka mukaan kyseinen kaveri ei ollut koskaan käynyt sairaalassa eikä ole maksanut sairaalalaskua.

– Mahdottomalta tuntunut kun lähtee selviämään, se lämmittää kovasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt