Professori: Suomi haluaa vakoilla Venäjää – yksi kuva kertoo, miten - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Professori: Suomi haluaa vakoilla Venäjää – yksi kuva kertoo, miten Suomi nousee avainasemaan

Aivan kuten Ruotsissa vuosikymmen sitten, Suomessa halutaan nyt antaa viranomaisille valtuudet vakoilla Venäjää. Näin sanoo Tukholman yliopistossa työskentelevä Mark Klamberg.

RETN-yhteenliittymän tiedoista koostettu kartta näyttää, miten tietoliikennekaapelit kulkevat Euroopassa. Kartta on suurempana jutun lopussa.

22.4.2017 6:17

Keskiviikkona julkistettujen uusien tiedustelulakien tarvetta on perusteltu ennen kaikkea sillä, että suomalaisten viranomaisten on pystyttävä ehkäisemään terrori-iskuja.

Se ei kuitenkaan ole todellinen syy sille, miksi päättäjät ajavat Suojelupoliisille (Supo) ja puolustusvoimille selvästi nykyistä laajempia valtuuksia urkkia esimerkiksi tietoliikennettä. Näin sanoo Ilta-Sanomille tiedustelulakeihin erikoistunut ruotsalainen dosentti Mark Klamberg.

– En väitä, etteikö terrorismi voisi olla yksi vaikutin. Suurin syy on silti se, että Suomi haluaa vakoilla Venäjää, toteaa Tukholman yliopistossa kansainvälisen oikeuden apulaisprofessorina työskentelevä Klamberg.

Internetin tietoliikenne kulkee maan- ja merenalaisia datakaapeleita pitkin, ja Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, joihin tulee kaapeleita suoraan Venäjältä.

Viime vuoteen saakka suuri osa Venäjän Eurooppaan suuntautuvasta tietoliikenteestä kulki ensin Suomen ja sitten Ruotsin kautta. Suomen viranomaisilla ei ole ollut valtuuksia valvoa liikennettä, mutta Ruotsilla on ollut tiedustelun salliva laki jo lähes kymmenen vuotta.

Kartta kertoo: datakaapeli Saksaan nostaa Suomen avainasemaan

Klambergin mukaan pelikenttää ravisutti viime vuonna Suomen ja Saksan välisen C-Lion-merikaapelin käyttöönotto. Iso osa tietoliikenteestä lähtee nyt Suomesta suoraan Keski-Eurooppaan kulkematta Ruotsin kautta.

(Kartta jutun lopussa.)

Koska tiedusteluyhteistyötä tekevät länsimaat haluavat saada tietoja mahdollisimman läheltä alkulähdettä, C-Lion nostaa Suomen keskeiseen asemaan, Klamberg sanoo.

– Suomi saattaa nousta länsimaiden tiedusteluhierarkiassa esimerkiksi Ranskan yläpuolelle, sillä Ranskan sijainti ei ole yhtä keskeinen lännen ja Venäjän välisessä konfliktissa.

Venäjän tietoliikenteen valvomisessa ei Klambergin mukaan ole kyse vain siitä, että Suomi olisi huolissaan Venäjän aiheuttamasta uhasta.

– Suomi voi saada vakoilemalla arvokasta tietoa, ja jakamalla sitä muille länsimaille se voi saada vastineeksi itselleen tärkeitä tietoja. Näin kansainvälinen politiikka toimii.

Ruotsissakin tiedustelun tarvetta perusteltiin terrorismilla

IS:ltä saamiensa tietojen perusteella Klamberg kuvaa Suomeen kaavailtua lakipakettia hyvin samantyyppiseksi kuin Ruotsissa vuonna 2008 säädettyä tiedustelulakia.

– Meillä poliitikot perustelivat lain tarvetta terrorismilla, eikä Venäjän vakoilusta haluttu puhua. Kukaan ei kuitenkaan ole enää pitkään aikaan kiistänyt, että valvomme Venäjältä tulevaa tietoliikennettä.

Tiedustelulakeja hahmotelleiden työryhmien mietinnöissä ei mitenkään yritetä peitellä sitä, että Supo ja puolustusvoimat pystyvät tietoliikennetiedustelun avulla valvomaan vieraiden valtioiden viranomaisia.

– Esimerkiksi vieraan valtion viranomaisten väliseen viestintään kohdistuva tietoliikennetiedustelu olisi tarkoituksenmukaisesti kohdennettua ja se pystyttäisiin toteuttamaan helpommin, sotilastiedustelulain mietinnössä todetaan.

Näin valvonta toimii

Supo ja puolustusvoimien tiedusteluosasto eivät ole saamassa suoraa ja rajatonta pääsyä Suomen rajat ylittävään tietoliikenteeseen, vaan ne joutuvat hakemaan lupaa kohdennetulle valvonnalle Helsingin käräjäoikeudesta.

Luvan voi saada enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Valvonta voidaan kohdistaa niin sanottujen metatietojen perusteella esimerkiksi tietyltä alueelta lähteviin viesteihin. Jos valvonta pystytään kohdistamaan vain valtiollisiin toimijoihin, viestejä pystytään seulomaan myös niiden sisällön perusteella.

Valtiot eivät nauti perusoikeussuojaa, joten valtiollisten toimijoiden viestiliikenteen valvomisen ainoa edellytys on, että toiminnan on oltava ”tuloksellista”.

Yksi Supon hoitaman siviilitiedustelun julkilausutuista kymmenestä kohteesta on ”vieraan valtion toiminta, joka aiheuttaa vahinkoa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle tai kansainvälisille suhteille”.

Siviilitiedustelutyöryhmää vetänyt sisäministeriön ylijohtaja Kauko Aaltomaa ei halua ottaa kantaa Mark Klambergin näkemyksiin.

– Lainsäädäntötyön lähtökohtana oli varautua kaikkiin uhkiin, enkä niiden painotuksia halua puida. Myöskään mitään yksittäistä maata ei ole työryhmän ehdotuksessa mainittu, Aaltomaa sanoo.

Runkoverkkoja operoivan maailmanlaajuisen RETN-yhteenliittymän tiedoista koostettu kartta näyttää, miten tietoliikennekaapelit kulkevat Euroopassa. Karttaan on lisätty C-Lion-kaapeli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?