Yksi nousi Opelin kyytiin, toinen katosi kesken ahventen savustuksen – näissä 11 katoamisessa epäillään henkirikosta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yksi nousi Opelin kyytiin, toinen katosi kesken ahventen savustuksen – näissä 11 katoamisessa epäillään henkirikosta

Suomessa on viimeisen 17 vuoden aikana kadonnut 11 henkilöä, joiden katoamista poliisi tutkii ensisijaisesti henkirikoksena.

22.4.2017 8:32

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Ihaksisen mukaan henkilön katoamista tutkitaan ensisijaisesti henkirikoksena esimerkiksi siinä tapauksessa, kun hän on kadonnut muiden ihmisten läsnä ollessa.

– Suomessa harvemmin porukasta noin vain kadotaan.

Esimerkiksi hän nostaa Seppo Korhosen tapauksen, jossa kadonnut oli noussut auton kyytiin Shellin pihalla. Tunnin päästä auto ja sen kuljettaja palasi huoltoasemalle ja Korhosesta ei näkynyt jälkeäkään.

– Kaksi miestä poistui ja vain yksi palasi takaisin.

Ihaksisen mukaan poliisilla on usein näyttöä henkirikoksesta, vaikka ruumista ei välttämättä olisikaan löytynyt.

– Avoimien tapauksien yksityiskohtia en voi kommentoida, mutta jotain näyttöä henkirikoksista yleensä on.

Kai Salomaa

Kai Seppo Salomaa katosi Karvian Ämmälänkylästä toukokuussa 2003. Hän oli kadotessaan 46-vuotias.

Kasvokuva kadonneesta Kai Salomaasta.

Salomaa nähtiin lähtevän talon pihasta vuoden 1988 harmaalla Honda Civicillä. Auto palasi talon pihaan, mutta Salomaasta ei ole näkynyt tuon jälkeen vilaustakaan.

Poliisi järjesti mittavat maasto- ja vesistöetsinnät Pohjois-Satakunnassa Salomaan ruumiin löytämiseksi vuonna 2014, kuitenkin tuloksetta. Salomaa julistettiin kuolleeksi samana vuonna. Poliisi epäilee, että teon taustalla voivat olla huumevelat, ja poliisi tutki katoamista tappona.

Salomaa nähtiin lähtevän talon pihasta vuoden 1988 harmaalla Honda Civicillä.

IS haastatteli Salomaan tytärtä Heidi Haapalaa vuonna 2013. Tytär muisteli tuolloin, että hänen isänsä käytös oli muuttunut ennen katoamista. Haapala uskoi, että hänen isänsä oli aavistanut kohtalonsa.

Salomaan katoamisen tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoo, että Salomaan tapaus on edelleen avoimena KRP:n tutkinnassa. Tapaus ei kuitenkaan ole niin sanotussa aktiivisessa tutkinnassa.

Seppo Korhonen

Poliisin tarjoama kuva Seppo Korhosesta.

Muutama päivä ennen katoamistaan Thaimaan-lomalta palannut Seppo Tapio Korhonen nousi 13.3.2005 Hyrylän Shellillä punaisen Opel Kadettin kyytiin.

Autossa on ollut kyydissä myös mies, jolta Korhosen kerrotaan perineen 18 000 euron kovakorkoista velkaa.

Korhonen nähtiin viimeisen kerran Hyrylän Shellillä.

Korhonen oli kadotessaan 39-vuotias, ja keskusrikospoliisi uskoo, että hän on joutunut henkirikoksen uhriksi. Autossa ollut velallinen mies on kertonut myyneensä Opel Kadettin eteenpäin. Poliisi epäilee, että kyseinen auto on ollut henkirikoksen tekopaikka. Poliisi ei ole autoa löytänyt vielä tähänkään päivään mennessä.

Pekka Tuukkanen

Perholainen Pekka Tapani Tuukkanen katosi kotimatkallaan Kinnulan ja Perhon välisellä tiellä 26.7.2004.

Poliisin kuva kadonneesta Pekka Tuukkasesta.

– Kinnulan ja Perhon pitäjä -rajalla on havainto 26.7.2004 kello 5.30, kertaa katoamisen tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen keskusrikospoliisista.

Tuomisen mukaan kadonneen tunnisti tuttu linja-autokuljettaja. Tuukkasella oli havaintopaikalta vielä rutkasti matkaa kotiinsa.

Kadonnut oli ollut liikkeellä jalkaisin.

– Hän oli ollut tuttavan luona Perhossa ryypiskelemässä, kun yhtäkkiä oli sieltä lähtenyt kävelemään.

Poliisi ilmoitti viisi vuotta katoamisen jälkeen, että alueella liikkunut varastettu Honda Accord saattoi liittyä katoamiseen. Auto löytyi myöhemmin poltettuna ja hajotettuna.

– Sellainen epäily on, että autolla olisi kadonnutta kuljetettu. Mutta koska se on poltettu, ei siitä saatu dna-todisteita tai sormenjälkiä.

Poliisi on etsinyt Tuukkasta useaan kertaan vuosien saatossa. Viime kesänä poliisi etsi Tuukkasen ruumista maastosta ruumiskoiran avulla, kuitenkin tuloksetta.

Aulis Käkelä

53-vuotias Aulis Käkelä katosi kotoaan Rovaniemen Käyrämöjärven rannalta kesken ahvenien savustuksen 19.8.2006. Naapuri oli huomannut, että Käkelän pihalla kävi kääntymässä musta Mercedes-Benz.

Poliisin kuva kadonneesta Aulis Käkelästä.

Seuraavana maanantaina huomattiin myös Käkelän kadonneen.

Teemu Puumala

Ystäviensä kanssa kotibileissä riitauduttuaan tamperelainen Teemu Puumala poistui bileistä, ja katosi. Katoaminen tapahtui 30.3.2007, jolloin Puumala oli vain 17-vuotias.

Vaikka Puumalaa ei nähty asunnosta poistumisen jälkeen, on hänen liikkeistään poliisilla tietoa. Hän soitti asunnosta lähdön jälkeen useita puheluita, puhelutietojen päättyessä Tohloppijärven lähistölle. Hänen äitinsä soitti Puumalalle katoamisyönä noin kello 23.30, jolloin joku vastasi puhelimeen sanomalla ”Haloo”, jonka jälkeen puhelin suljettiin.

Teemu Puumalan kuvia hänen äitinsä piirongin päällä.

Poliisi on tarkistanut Tohlopinjärven useaan otteeseen, siltä varalta että Puumala olisi lähtenyt oikaisemaan järven yli jäitä pitkin ja pudonnut jäihin. Tarkistukset ovat olleet kuitenkin vailla tulosta.

Katoamisen jälkeen poliisi epäili bileissä olleita kolmea muuta nuorta osallisuudesta katoamiseen. Yksi heistä oli jopa pidätettynä. Poliisin mukaan tutkinnan edetessä kuitenkin selvisi, että nuorilla ei ollut katoamisen kanssa mitään tekemistä.

Poliisi ryhtyi toden teolla tutkimaan katoamista vasta kolme kuukautta tapahtuneen jälkeen, jolloin esimerkiksi bileiden pitopaikkana toiminut asunto oli jo uuden asukkaan toimesta remontin alla.

Margus Peedimaa

Viron kansalainen Margus Peedimaa katosi Tampereella 15-16.4.2010 välisenä aikana. Hän matkusti Virosta Suomeen 15.4., jolloin hän vuokrasi auton Helsingissä.

Peedimaa nähtiin Tampereella, 15. ja 16. huhtikuuta, ja poliisin mukaan hän on saattanut liikkua myös Satakunnan alueella. Hän oli kadotessaan 37-vuotias.

Viron poliisin antama kuva Margus Peedimaasta.

Peedimaan tapaus on tutkinnassa keskusrikospoliisilla. Tutkinnanjohtaja Jari Rädyn mukaan Peedimaan katoamisen katsotaan liittyvän Pirkanmaan seudulla olleeseen törkeän huumausainerikoksen tutkintaan.

Katoamista tutkitaan epäiltynä henkirikoksena.

– Sellainen epäilys on, että hänen rikoskumppaninsa olisivat tällaisen tempun voineet tehdä, Räty kommentoi.

Rädyn mukaan tutkinta on edelleen kesken, ja KRP tarkistaa tapaukseen liittyviä vihjeitä. KRP:llä on ollut tapaukseen liittyen epäiltyjä henkilöitä kuultavina, mutta ketään ei ole pidätetty.

Juha Penttinen

Tatuoitu Juha Penttinen poistui 7.5.2011 henkilöautosta Keski-Suomessa Konnevedellä, Suolahdentien ja Hankasalmentien risteyksessä.

Juha Penttisen tatuointeja. Miehellä on identtinen kaksoisveli, jonka vuoksi poliisi ei ole kadonneesta julkaissut kasvokuvaa.

Poliisin mukaan lähistöllä sijaitsevassa tienmutkassa on nähty tienvarteen jätettyjä tummia vaatteita, jotka ovat olleet maassa muutaman päivän, jonka jälkeen vaatteet katosivat.

Penttisen käsitatuointeja.

Penttinen on edelleen kateissa ja hänen katoamistaan tutkitaan henkirikoksena.

Seppo Tirkkonen

Sipoolainen torikauppias, Seppo Tirkkonen, ehti tehdä talokaupat ennen katoamistaan joulukuun 7. päivänä vuonna 2011.

Seppo Tirkkosen kasvokuva.

Tirkkosen entinen vaimo kävi miehen luona kyläilemässä katoamispäivänä noin kuden aikaan illalla. Tämä on viimeinen varma havainto Tirkkosesta elossa.

Poliisin tietojen mukaan Tirkkonen vietti päivän virolaissyntyisen miehen seurassa. Hän kävi Sipoon Nikkilän Osuuspankissa tarkoituksenaan käydä tallelokerolla. Aie tyssäsi siihen, että Tirkkonen oli unohtanut lokeron avaimen kotiin.

Poliisi löysi Tirkkosen kotoa osittain puutteellisen kauppakirjan, jonka mukaan Tirkkonen olisi myynyt kolmikerroksisen omakotitalon autotalleineen sekä kolmen hehtaarin tontin katoamispäivänään. Myyntihinta ei poliisin mukaan millään tavalla vastannut arvoa.

Poliisi epäilee, että Seppo Tirkkosta on illalla 7 joulukuuta kuljetettu kuvassa näkyvällä autolla mahdollisesti joko Kotkaan tai Kouvolaan.

Esitutkinnassa oli käynyt ilmi, että Seppo Tirkkonen oli pyytänyt viemään itsensä valtatie 7:n varrella olleelle levähdyspaikalle. Kertomuksen mukaan Tirkkonen olisi jäänyt sinne odottamaan jatkokyytiä. Poliisin mukaan ei ole kuitenkaan mitään luotettavaa todistetta siitä, että Tirkkonen olisi levähdyspaikalle päätynyt.

Viimeisin paikka mihin Tirkkosen kännykkä linkittyy, on Kuninkaantien ABC-asema.

Seppo Tirkkonen on tallentunut valvontakameran kuvaan 7.12.2011 ja mitä todennäköisimmin hän oli katoamishetkellä pukeutunut samoihin vaatteisiin.

Tirkkosen katoamista tutkitaan murhana, ja poliisi on etsinyt Tirkkosen ruumista vesistöistä, maastosta ja tontin läheisyydestä muun muassa ruumiskoiria apuna käyttäen.

Minna Suominen

Turkulaisen perheenäidin Minna Suomisen henkirikoksesta epäiltynä ollut mies ehti kuolla, ennen kuin Suomisen katoaminen oli saatu selvitettyä.

Turussa yksityisasunnosta kadonnut Minna Suominen.

Myöhemmin, tutkinnan siirryttyä keskusrikospoliisille poliisille on muodostunut sellainen käsitys, että Suomisen miesystävänä ollut mies ei ole syyllinen henkirikokseen. Poliisilla on kuitenkin selkeä kuva miehen roolista katoamiseen liittyen.

Poliisi on kuullut tapaukseen liittyen myös toista miestä, joka kertoi heidän hävittäneen naisen ruumiin jätesäkkeihin pakattuna, heittämällä säkit sillalta jokeen tai puroon.

Tästä kerrostalorapusta Tähkiönkadulta Minna Suomisen epäillään lähteneen viimeiselle matkalleen.

Poliisin mukaan mies ei kuitenkaan tiennyt, missä päin Etelä- tai Länsi-Suomea kyseinen joki tai puro sijaitsee. Poliisi pyysi yleisöltä havaintoja paikasta, jossa enintään tunnin ajomatkan päässä Pansion kaupunginosasta ruumis olisi voitu pudottaa sulaan veteen.

– Meillä ei ole sellaista näyttöä, että voisimme ketään henkilöä epäillä henkirikoksesta, muotoilee tapauksen tutkinnanjohtaja Heikki Topi-Hulmi keskusrikospoliisista.

45-vuotias Suominen katosi tammikuussa 2012. Poliisi epäilee, että hänet surmattiin Turun Tähkiönkatu 8:ssa sijaitsevassa asunnossa.

Tapausta tutkittiin alun perin katoamisena, mutta poliisitutkinnan edetessä tapausta ryhdyttiin tutkimaan henkirikoksena.

Joulukuussa 2016 keskusrikospoliisi teippaili paperisia tiedotteita Suomisen katoamisesta katoamispaikan ympäristöön. Tiedotteissa vedottiin tapahtumasta jotain tietäviä soittamaan luottamukselliseen vihjenumeroon.

Keskusrikospoliisi teippasi tiedotteita muun muassa Siwan ikkunoihin Suomisen katoamiseen liittyen.

Yksi poliisin tiedotteista oli teipattu rikospaikalta sadan metrin päässä sijaitsevan Siwan ikkunaan.

Tiedotteet johtivat lukuisiin yhteydenottoihin, mutta tapauksen ratkaiseva läpimurtovihje on vielä saamatta. Topi-Hulmi kannustaa yleisöä ottamaan yhteyttä, mikäli heillä on tapahtumapaikkaan tapahtuma-aikana liittyviä havaintoja.

– Kaikki pienimmätkin asiat otetaan huomioon.

Yulia Seredenko

Omaiset tekivät 41-vuotiaasta Kouvolassa asuneesta Yulia Seredenkosta katoamisilmoituksen, kun naiseen ei saatu yhteyttä torstain 19.9.2013 jälkeen.

Poliisin jakama kuva Yulia Seredenkosta.

Poliisi pidätti kaksi miestä epäiltynä Seredenkon katoamisesta, mutta käräjäoikeus vapautti myöhemmin molemmat.

Poliisi on myös naarannut Kymijokea löytääkseen Seredenkon ruumiin, kuitenkin tuloksetta.

Tapauksen tutkinta on siirtynyt paikallispoliisilta keskusrikospoliisille. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-Aho on tapauksen tutkinnasta vaitonainen, mutta kertoo, että katoamisen tutkinta on edelleen kesken.

Ari Storm

Järvenpääläinen Ari Storm ilmoitettiin kadonneeksi kotoaan Järvenpään Jampasta 23.5.2014. Poliisi vaihtoi tutkinnan suuntaa murhatutkinnaksi yllättäen joulukuussa 2015.

Keskusrikospoliisin tarjoama kuva Ari Stormista.

Poliisilla on tarkka käsitys Stormin katoamisillan kulusta.

Keskusrikospoliisi kertoi Ilta-Sanomille tuolloin, että murhasta epäiltiin järvenpääläistä keski-ikäistä miestä. Poliisin mukaan henkirikosepäily sijoittui Stormin katoamisajankohtaan.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo, että epäilty vangittiin tutkinnan edetessä tutkintavankeuteen, mutta sittemmin käräjäoikeus vapautti epäillyn.

– Poliisilla on tapauksen suhteen epäiltyjen piiri, mutta emme voi tutkinnallisista syistä kertoa, keitä tähän piiriin kuuluu, Töyräs toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?