Kotimaa

Entinen SM-tason nyrkkeilijä ammuskeli .44 Magnumilla – tuomittiin kahdesta murhan yrityksestä

Julkaistu:

Ex-nyrkkeilijä ammuskeli liikkuvasta autosta kohti pakenevia uhrejaan.
Entinen SM-tason nyrkkeilijä Joni Olavi Saviranta, 33, on tuomittu seitsemän ja puolen vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä.

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi Savonlinnan Kerimäellä viime vuoden lopulla tapahtuneista väkivallanteoista tuomion torstaina iltapäivällä.

Samassa jutussa tuomittiin Savirannan rikoskumppani Aki Tapani Tolvanen, 33, avunannosta kahteen murhayritykseen neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Joulukuusta saakka vangittuina olleet tuomitut passitettiin Mikkelin vankilaan.

Käräjäoikeuden päätöksen mukainen tapahtumaketju sai alkunsa Kerimäellä viime vuoden syyskuussa. Oikeus katsoi näytetyksi, että Saviranta pahoinpiteli tuolloin törkeästi uhrinsa hakkaamalla tätä nyrkeillä, potkimalla tajuttomaksi mennyttä miestä ja lyömällä tätä teräaseella reiteen. Pahoinpitely tapahtui yksityisasunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joulukuussa Saviranta tuli kaverinsa kanssa tapaamaan aikaisemmin pahoinpitelemäänsä miestä. Tarkoitus oli sopia pahoinpitely, joka oli jo kuitenkin poliisitutkinnassa.

Seurueet tapasivat paikallisessa pitseriassa. Oikeus uskoi todistajien kertomukseen siitä, että Saviranta oli uhkaillut uhriaan pitseriassa, näyttämällä tälle pistoolin patruunaa ja vaatinut sopimuksen hintana 5 000 euroa. Uhri tarjosi Savirannalle 100 euroa.

Pitseriasta seurue siirtyi uhrin asunnolle hakemaan rahaa. Uhrin kerrostalokodin pihalla Saviranta kuitenkin ampui miestä kohti .44-kaliiberisella Magnum-revolverilla. Hän ammuskeli myös uhrin asuntoon, jossa kuitenkaan ei sillä hetkellä ollut ketään.

Uhri ja tämän avopuoliso pakenivat paikalta autolla, mutta Saviranta seurasi heitä kavereineen ja ampui liikkuvasta autosta pakenijoiden perään.

Ainakin kolme laukauksista osui autoon. Syyttäjän mukaan oli täysin sattumanvaraista, ettei kukaan kuollut ammuskelussa. Pakenijat hakeutuivat turvaan paikalliseen kauppaan.

Oikeuden mielestä Saviranta syyllistyi pahoinpitelemänsä miehen ja tämän pakoautoa kuljettaneen avopuolison murhan yritykseen. Savirannan autonkuljettajana toiminut mies puolestaan tuomittiin avunannosta murhan yritykseen. Syyttäjä oli vaatinut myös hänelle tuomiota murhan yrityksistä.

Saviranta tuomittiin maksamaan uhrilleen syyskuisesta pahoinpitelystä korvauksia 5 000 euroa. Yhteisvastuullisesti Saviranta ja Tolvanen tuomittiin maksamaan joulukuisesta ammuskelusta kärsimyskorvauksia miehelle 4 500 ja tämän avopuolisolle 4 000 euroa.

Urheilu-urallaan 2000-luvun alkupuolella Saviranta voitti nyrkkeilyssä yhden Suomen mestaruuden 60-kiloisten sarjassa. Hän on edustanut Suomea myös nyrkkeilyn EM-kilpailuissa.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.