Kotimaa

Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

Julkaistu:

Asianajajien kokemusten mukaan kyse on kasvavasta ilmiöstä.
Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tänään tapauksista, joissa vanhemmat haluavat jättää lapsensa ilman perintöä.

Joissakin tapauksissa vanhemmat loukkaantuvat esimerkiksi siitä, että lapset eivät pidä heihin lainkaan yhteyttä: vieraisilla ei käydä, edes joulukorttia ei lähetetä. Sen vuoksi lapsille ei haluta jättää perintöäkään. Tapauksia on yhä enemmän.

Lakiin on kirjoitettu perusteet, joilla vanhemmat voivat halutessaan jättää lapsensa ilman perintöä.

Perintökaaressa perusteiksi mainitaan tahallinen ja syvästi loukkaava perittävään tai tämän lähipiiriin kohdistunut rikos tai jatkuva kunniaton tai epäsiveellinen elämä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomat kokosi eri puolilta Suomea esimerkkitapauksia, joihin liittyy vanhempien pyrkimys tehdä lapsestaan perinnötön.

 

Vanhemmat katsoivat tulleensa loukatuksi ja jättivät pojan testamentissaan niin sanotusti puille paljaille.

Asianajajien viime vuosien kokemusten perusteella kyse on kasvavasta ilmiöstä, ja usein testamentin laatimisessa otetaan perinnöttä jättäminen esille.

Syyt ovat monet. Yleensä kyse on lapsen huonosta elämästä, väkivallasta ja rikoksista, jotka ovat kohdistuneet vanhempiin.

Perinnöttä jättäminen ei onnistu noin vain, vaan sille täytyy olla vahvat perusteet ja tarvittaessa ne on pystyttävä osoittamaan.

Todellisuudessa perinnöttä jättäminen päätyy oikeussaliin äärimmäisen harvoin, ja asiat on yleensä sovittu asianajajien ja rintaperillisten kesken.

Vanhemmilla oli asunto, mökki ja pankkitalletuksia – poika ei saanut edes lakiosaa

Perinnöttä jättäminen on mainittava testamentissa, jossa on tuotava esille myös syy, miksi rintaperilliselle ei haluta jättää edes lakiosaa.

Eräässä tapauksessa vanhempiaan uhkaillut väkivaltainen poika menetti lakiosansakin, kun vanhemmat päättivät jakaa omaisuutensa muiden rintaperillisten kesken.

Omaisuutta oli kaupunkiasunto, mökki ja jonkin verran pankkitalletuksia.

 

Vanhemmat päättivät tehdä pojastaan perinnöttömän, koska olivat huolissaan omaisuutensa kohtalosta.

Testamentin tiedoksi saattaminen oli yksinkertaista. Se oli helppo toimittaa perille, koska poika istui taas kerran pitkää tuomiota vankilassa.

Poika tyytyi kohtaloonsa eikä lähtenyt moittimaan testamenttia.

Vanhemmat olisivat voineet jättää hänet perinnöttä myös siirtämällä omaisuuden pojan jälkeläisille, mutta tässä tapauksessa jälkeläisiä ei ollut.

Poika poltti äitinsä talon – kosto tuli haudan takaa

Päihdeongelmainen aikamiespoika ilmestyi äitinsä nurkkiin aina silloin, kun rahapula oli pahimmillaan.

Vuosikaudet äiti rahoitti poikansa elämäntyyliä pakon edessä, sillä jos hän kieltäytyi antamasta rahaa, toteutti poika aikeensa väkivalloin ja otti rahat.

Lopulta äiti pisti kukkaronsa kiinni ja lopetti rahanjaon. Poika reagoi sytyttämällä äitinsä talon tuleen.

 

Vanhempiaan uhkaillut väkivaltainen poika menetti lakiosansakin, kun vanhemmat päättivät jakaa omaisuutensa muiden rintaperillisten kesken.

Pojalle tuhotyöstä tuli vankeustuomio. Äidillä oli sikäli onnea, että hän ei ollut kotona, kun liekit nielivät talon.

Äiti teki pojastaan perinnöttömän testamentissaan eikä poika saanut äidin kuoltua mitään.

Liike-elämässä menestyneet vanhemmat tulivat toisiin aatoksiin

Liike-elämässä menestynyt pariskunta siirsi pojalleen yritystoimintansa. Poika ei ollut yhtä hyvä bisneksissään kuin vanhempansa ja syyllistyi velallisen epärehellisyyteen, joka vei lopulta vankilaan. Vanhemmat päättivät tehdä pojastaan perinnöttömän, koska olivat huolissaan omaisuutensa kohtalosta.

Vanhemmat katsoivat tulleensa loukatuksi ja jättivät pojan testamentissaan niin sanotusti puille paljaille. Poika lusi, velat vanhenivat, ajat muuttuivat ja vanhemmat tulivat toisiin aatoksiin. He katsoivat, että poika on rikoksensa kärsinyt ja tekivät uuden testamentin.

Poika sai lopulta oman siivunsa vanhempiensa omaisuudesta, kun heistä aika jätti.

Loukkaus oli helppo näyttää toteen – poika jäi perinnöttä

Syvän loukkauksen kokemaan joutuneet vanhemmat jättivät poikansa perinnöttömäksi, koska tämä oli ajautunut rikosten polulle. Poika käytti huumeita, oli huumeveloissa ja häntä uhkailtiin.

Pelastaakseen poikansa vanhemmat joutuivat jopa maksamaan poikansa huumevelkoja. Lisäksi poika kärsi vankilatuomioita huumejutuista.

Poika oli aiheuttanut paitsi surua myös häpeää vanhemmilleen. Pojan elämäntyyli oli naapureiden tiedossa.

Huono, rikollisen elämäntavan aiheuttama loukkaus oli helppo näyttää toteen ja kirjata myös testamenttiin perusteeksi, jolla poika jätettiin perinnöttömäksi.
  • Oheisella videolla kerrotaan eräästä tapauksesta, jossa isä päätti näpäyttää toista poikaansa testamenttia tehdessään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt