Kotimaa

Muut maat tietävät Suomen tietoverkon liikkeet, Suomi ei: ”Meiltä puuttuu yleiseurooppalainen lainsäädäntö”

Julkaistu:

Puolustusvoimat on saamassa oikeudet poliisin ohella oikeudet tietoliikennetiedusteluun ja ulkomaan tiedusteluun.
Puolustusvoimat on käyttänyt perinteisiä tiedustelumenetelmiään, mutta armeija ei ole voinut tiedustella tietoverkkoja tai ulkomailla.

– Meiltä puuttuu yleiseurooppalainen lainsäädäntö sekä Supolta että puolustusvoimilta. Meillä ei ole sellaisia menetelmiä käytössä, jotka ovat keskeisiä digitaalisen murroksen kautta tiedonhankinnassa.

– Se on tietoverkkotiedustelu, puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho kertoi.
  • Jutun videolla Ohra-aho kertoo näkemyksiään tiedustelulain uudistustarpeista.

Suomesta menee tietoliikennekaapelit Ruotsiin, Viroon, Saksaan ja Venäjälle. Suomi ei voi valvoa, mitä omassa tietoverkoissa liikkuu, mutta kaapelin toisessa päässä olevat maat tietävät Suomen tietoverkon liikkeet omalla tiedustelullaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä ei ole oikeutta. Jos meillä olisi tällainen menetelmä käytössä tietoliikennetiedustelussa, tietoisuus meillä kasvaisi ja se olisi yksi menetelmä muiden joukossa. Me voisimme hankkia paremmin tietoa toimintaympäristöstä ja analysoida sitä, Ohra-aho sanoi.

Oikeus myös ulkomaan tiedusteluun

Uudet tiedustelulait mahdollistaisivat myös ulkomailla tiedustelun. Ohra-aho kiistää, että Suomi lähettäisi agentteja ja omia jamesbondejaan maailmalle.

– Henkilötiedusteluun liittyvät kokonaisuudet on aina tarkkaan harkittava, jos tällaiseen mennään. Meidän pitää kehittää kriisinhallintaan liittyvää henkilötiedustelua ja meillä olisi mahdollisuus parempaan omasuojaan alueella, Ohra-aho totesi.

 

Henkilötiedusteluun liittyvät kokonaisuudet on aina tarkkaan harkittava.

Ohra-aho kertoi tiedotustilaisuudessa esimerkin suomalaisista, jotka ovat kouluttamassa poliiseja Irakissa. Nyt suomalaisilla viranomaisilla ei ole tietoja kylistä, joihin koulutettavat ja kouluttajat menevät.

Ohra-ahon mukaan puolustusvoimilla on tarpeita tietoon myös muualta kuin Suomen lähialueilta.

– Sotilastiedustelulla on kymmenen fokusta, joista sotilaallinen toiminta on yksi. Sotilaallinen toiminta tarkoittaa toimintaa kaikkialla, kyse ei ole pelkästään lähialueiden toiminnasta. Myös sodankäynnin keinot ja muut esimerkiksi Ukrainassa, Syyriassa ja muilla sotatoimialueella ovat äärimmäisen tärkeää tietoa, Ohra-aho totesi.

Niin poliisin kuin armeijankin tietoliikennetiedustelun tiedon hankinta olisi puolustusvoimien tiedustelulaitoksen ja sen tietokoneiden näpeissä. Jos tietoliikennetiedustelua aletaan tarkemmin seuloa, sille pitää olla Helsingin käräjäoikeuden lupa. Perustettava tiedusteluvaltuutettu puolestaan saisi tiedot käräjäoikeuden myöntämistä tiedusteluluvista ja sillä olisi oikeudet saada selvityksiä ja määrätä tiedustelu lopetettavaksi, jos tiedustelussa on toimittu lainvastaisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt