Uudet tiedustelulait julki – nämä 5 keskeistä asiaa muuttuvat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uudet tiedustelulait julki – nämä 5 keskeistä asiaa muuttuvat

Suposta on tulossa tiedustelulaitos, joka pystyy kansallisen turvallisuuden nimissä sekä kotimaassa että ulkomailla hankkimaan tietoja esimerkiksi tietoverkoista. Viranomaiset voisivat salaa käydä esimerkiksi työpaikalla kopioimassa dokumentteja.

19.4.2017 12:26

Ehdotukset uusiksi tiedustelulaeiksi julkaistiin keskiviikkona, ja ne lähtevät seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Jos eduskunnan laaja enemmistö siunaa tiedustelulakien vaatiman perustuslain muutoksen kiireellisenä, uudet lait voidaan saada läpi tämän eduskunnan aikana.

Mikä muuttuisi?

1. Suomeen syntyy oma tiedustelu

Suojelupoliisi (Supo) ja Puolustusvoimat ovat jo aiemmin voineet harjoittaa tiedustelua Suomessa, mutta tekeillä olevat siviilitiedustelu- ja sotilastiedustelulait laajentavat niiden valtuuksia merkittävästi.

Tähän saakka tiedustelukeinojen kuten televalvonnan tai peitetoiminnan käyttö on ollut sallittua vain rikoksen estämiseksi tai paljastamiseksi. Uudet lait sallivat tiedustelun kansallisen turvallisuuden nimissä silloinkin, jos kyse ei ole rikoksesta.

Supo voisi käyttää erilaisia tiedonhankintakeinoja hankkiakseen tietoa vaikkapa terroriteon suunnittelusta, joukkotuhoaseista tai vieraan valtion toiminnasta, ”joka voi aiheuttaa vahinkoa Suomen ulkopolitiikalle”.

Näin Suposta on muuttumassa tiedustelulaitokseksi, jollaista Suomessa ei ole aiemmin ollut.

2. Tiedustelua sekä Suomessa että ulkomailla

Supolla tai Puolustusvoimilla ei toistaiseksi ole valtuuksia harjoittaa tiedustelua Suomen rajojen ulkopuolella, ja tähän halutaan muutos.

Usein mainittu esimerkki on, että Supo ei esimerkiksi pysty hankkimaan tietoja suomalaisista Isis-taistelijoista Syyriassa vaan joutuu turvautumaan muiden maiden apuun.

Toisin kuin vielä vuonna 2015 kaavailtiin, työryhmät ehdottavat Supolle ja Puolustusvoimille tiedusteluvaltuuksia myös Suomen rajojen sisäpuolella.

3. Tärkein uusi keino: tietoliikennetiedustelu

Lait mahdollistaisivat tietoliikennetiedustelun eli tietojen hankkimisen sähköposteista ja muista viesteistä, jotka liikkuvat Suomen rajan yli tietoverkoissa.

Kyse ei lakiehdotusten mukaan olisi massavalvonnasta vaan kohdennetusta seurannasta, johon tulisi aina saada lupa Helsingin käräjäoikeudelta.

4. Myös kirjeiden jäljentäminen ja ”paikkatiedustelu” keinovalikoimaan

Uudeksi välineeksi Suomessa tapahtuvaan tiedusteluun Supo on saamassa mahdollisuuden avata ja jäljentää kirjeen tai muun postilähetyksen ilman, että lähettäjä tai vastaanottaja saisivat aina tietää asiasta.

Toinen uusi keino on niin sanottu paikkatiedustelu: viranomaiset voisivat salaa käydä esimerkiksi työpaikalla kopioimassa dokumentteja.

Jo nykyisin olemassa olevia keinoja ovat muun muassa telekuuntelu- ja valvonta, tekninen tarkkailu, peitelty tiedonhankinta, tietolähteiden käyttö ja valeostot.

5. Jos sivullisten sähköposteja päätyy viranomaisille, tiedot poistetaan

Sisäministeriön mukaan siviilitiedustelulakiehdotuksen lähtökohta on se, että luottamuksellisen viestin salaisuutta ”rajoitettaisiin vain sen verran kuin on välttämätöntä”.

On väistämätöntä, että tietoliikennetiedustelussa myös tiedusteluhankkeeseen liittymätöntä tietoa kuten tavallisten ihmisten viestejä päätyy Supon ja Puolustusvoimien haaviin. Lakiehdotuksen mukaan tällaiset tiedot hävitetään.

Kansalainen saa lähtökohtaisesti tiedon häneen itseensä kohdistuneesta tiedusteluoperaatiosta, mutta tietyin edellytyksin ilmoitusta voidaan viivästyttää tai se voidaan jättää kokonaan tekemättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?