Suojelupoliisin päällikkö kertoo, mistä uudessa tiedustelu­laissa on kyse

Työryhmät luovuttivat ehdotuksensa uudesta tiedustelulaista ministereille keskiviikkoaamuna. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi ISTV:lle, mistä on kyse.

Tiedustelulainsäädännön uudistamiseen liittyvät mietinnöt luovutetaan tänään ministereille Säätytalolla Helsingissä. Suora lähetys alkaa klo 09.30. Pian selviää, millaisia uusia keinoja suojelupoliisi ja puolustusvoimat saavat käyttöönsä. Kuvissa puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ja suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

19.4.2017 11:57 | Päivitetty 19.4.2017 11:58

Tiedustelulainsäädännön uudistamiseen liittyvät mietinnöt luovutettiin keskiviikkona aamupäivällä ministereille Helsingin Säätytalolla. Uutta lainsäädäntöä on valmisteltu kolmessa työryhmässä sisä-, puolustus- ja oikeusministeriössä.

Hallitus on toistuvasti vedonnut oppositioon, jotta tiedustelulainsäädäntöön liittyvä perustuslain muuttaminen onnistuisi nopeutetussa aikataulussa. Käytännössä viisi kuudesosaa kansanedustajista pitäisi saada tukemaan muutosta.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) puhui Säätytalolla voimakkaasti tiedustelulain puolesta.

– Toimintaympäristössä on tapahtunut niin paljon, että aika on kypsä. Välttämättömyyden tunne on vahvistunut. Tämä on herkkä asia, mutta tämä on välttämättömyys, hän sanoi.

– Toivon, että tämä otetaan asialliseen keskusteluun ja viedään sitä eteenpäin.

Lakiesitykset on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.), Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja sisäministeri Paula Risikko olivat aamulla Helsingin Säätytalolla.

”Suomi liikaa kansainvälisen yhteistyön varassa”

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari vieraili IS:n politiikan tuottajan Hanna Vesalan tentattavana.

– Joudumme käynnistämään toimintaa kansainvälisen tiedustelutiedon varassa, Pelttari totesi nykyisestä tilanteesta.

– Varsinkin terrorismi on tänä päivänä erittäin kansainvälistä. Esimerkiksi Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Brysselissä.

 Varsinkin terrorismi on tänä päivänä erittäin kansainvälistä. Esimerkiksi Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Brysselissä.

Pelttarin mukaan uusi tiedustelulaki antaisi Supolle enemmän mahdollisuuksia suunnata voimavaroja vakavimpiin uhkiin.

– Uudistuksen myötä työkalupakkimme olisi ajan tasalla.

Jos tiedustelua haluttaisiin nyt kohdentaa yksittäisen henkilön viesteihin, miten uusi tiedustelulaki käytännössä toimisi?

– Suojelupoliisi joutuisi esittämään perusteluvaatimuksen tuomioistuimelle (Helsingin käräjäoikeudelle), Pelttari sanoi.

Pitääkö tavallisen mattimeikäläisen olla huolissaan sähköposteistaan?

– Ei todellakaan. Tämä olisi tarkkaan kohdennettua toimintaa. Jos valvonnassa tulee ilmi jotain, joka ei uhkaan liity, se hävitetään välittömästi.

Saako ihmisen kotia kuunnella?

– Kotirauha on Suomessa tarkkaan säädeltyä. Mielivaltaista toimintaa tämä ei sallisi, Pelttari vastasi.

Suurimpana Suomeen kohdistuvana uhkana Supon päällikkö pitää terrorismia.

– Suomessa on 350 terrorismin kohdehenkilöä. Täällä on verkostoja, joiden toimintaa pyrimme seuraamaan, hän sanoi.

IS seurasi hetki hetkeltä sekä aamun tiedotustilaisuutta että studiohaastattelua. Voit lukea päivän seurannan alla olevasta seurantaikkunasta.

Live Blog Tiedustelulaki uudistuu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?