Kotimaa

Onko tässä Espoon susi? Kotimatkalla ollut Rosa, 13, kuvasi poliisin jahtaaman eläimen videolle

Julkaistu: , Päivitetty:

Luonto
Espoolainen Rosa kuvasi kännykällään, kun outo eläin seisoi hänen tiellään. Yläkoululainen on varma, että kyseessä oli poliisin jahtaama susi.
Hätäkeskus sai tiistaina hieman ennen puoltapäivää ilmoituksen, että Espoon Kartanon alueella liikuskeli uskalias susi. Viranomaisten mukaan eläin jolkotteli poikkeuksellisen pelottomasti asutuksen lähellä Espoon ja Kirkkonummen raja-alueella.

13-vuotias espoolainen Rosa oli puolenpäivän aikaan palaamassa koulusta kotiin polkupyörällään Kartanon alueella, kun hänen edessään tiellä seisoi suurehko eläin. Rosa alkoi heti kuvaamaan videota puhelimellaan.

– Mietin ensin, että se oli joku koira, mutta ei se sitten ollut. Se poikkesi autotieltä pellolle. Ei minua oikeastaan pelottanut. En uskonut, että se tekisi mitään. Se pelästyi minua.

Rosa arvioi, että jos eläin olisi ollut karannut koira, se ei olisi lähtenyt samalla tavalla juoksemaan autotieltä ihan toiseen suuntaan ihmisen nähdessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se myös näytti ihan sudelta. Olin 50 metrin päässä, ja tunnistin, että se oli susi. En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt sutta. Kyllä se aika mahtavalta tuntui! Ei niitä varmaan kovin usein näe. En ajatellut, että Kauklahden alueella olisi susia, hän pohtii.

Poliisi saapui pian paikalle

Rosan kuvaamalla videolla näkyy, miten eläin lähtee kirmaamaan pellolla sijaitsevan hevostilan suuntaan. Rosan mukaan poliisiauto saapui pian paikalle sen jälkeen.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta vahvistettiin Ilta-Sanomille aiemmin tiistaina, että poliisipartio oli saanut havaintoja alueella liikkuneesta sudesta. Poliisi karkotti eläintä koiran avulla yhteistyössä riistakeskuksen ja paikallisen riistanhoitoyhdistyksen kanssa.

Koira putosi suden jäljiltä Masalan pohjoispuolella, missä alkaa metsäalue.

– Poliisipartiokin on tehnyt sudesta päivän aikana havaintoja. Iltapäivällä kolmen jälkeen tilanne meni siihen, että susi näytti menevän hyvään suuntaan. Toivotaan, että se välttelee ihmistä kuten susi normaalisti tekee, komisario Petri Lillvis totesi IS:lle tiistaina päivällä.

Susi vai koira?

Ilta-Sanomat pyysi tiistai-iltana Espoo – Kauniainen riistanhoitoyhdistyksen varapuheenjohtajaa Arvo Siukolaa arvioimaan videolta, minkä eläimen 13-vuotias Rosa kohtasi kotimatkallaan.

Jo ennen videon näkemistä Siukola muistutti, että suden ja olomuodoltaan susimaisen koiran tunnistaminen luonnossa voi olla varsin vaikeaa myös alan asiantuntijoille.

– Sutta näkee harvoin luonnossa. Itsekin olen nähnyt niitä lähinnä eläinpuistoissa. Yksilöt ovat erilaisia ja poikkeavat monesti toisistaan paitsi väritykseltään, myös turkin pörhöisyydeltään.

Pelkän videon perusteella Siukola ei pystynyt sanomaan satavarmasti, onko Kartanon alueella tavattu eläin susi vai koira.

– Varmasti en osaa sanoa. Se voi olla susi tai koira, riistanhoitoyhdistyksen varapuheenjohtaja tiivisti tuomionsa.

Siukola kertoo, että riistanhoitoyhdistys saa aika ajoin tietoa kansalaisten tekemistä mahdollisista susihavainnoista Uudellamaalla.

– Monilla on koiria, jotka muistuttavat ulkonäöltään sutta. Jos ne liikkuvat luonnossa vapaana, voi moni erehtyä luulemaan eläimiä susiksi.

Luken asiantuntijat pitävät koirana

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen ei julistaisi videolla esiintyvää eläintä varmasti sudeksi. Myös hän sanoo, että videon koiraeläin pitäisi päästä näkemään lähemmin, että asiasta voisi olla täysin varma.

– Satavarmaksi en pysty missään nimessä sanomaan tuollaisesta kuvasta, mutta kallistuisin sen kannalle, että se ei ole susi. Liike ei ole susimainen. Etutassujen liikkeessä ei ole susimaisuutta. Tuo on enemmän pomppivaa liikettä. Kallistuisin enemmän koiran tai koirasuden puoleen.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola sanoo, että eläimessä on kyllä susimaisia piirteitä, mutta hänkin laskisi sen koiraksi, joskaan ei halua sanoa asiaa varmaksi.

– Tietyillä koirilla niitä (susimaisia piirteitä) on, mutta tältä puuttuu semmoinen suden vaivaton rullaava liike. Mitä olen nähnyt susien liikkuvan, se ei näytä tuollaiselta ylös-alas-liikkeeltä. Epäilen, että se on ennemmin koira. Selkä on aika lyhyt sudelle ja väritys on outo. Susihan voi olla monivärinen, mutta tuo olisi epätavallinen kuitenkin.

Sen sijaan susiarviota hieman puolustaa se, että eläin lähti videolla ihmistä niin liuhakkaasti karkuun.

– Onhan näitä koiriakin, jotka ovat villiintyneitä, Kojola toteaa.

Artikkelia muokattu kello 22.52. Lisätty Ilpo Kojolan näkemys videolla esiintyvästä eläimestä.