Kotimaa

Helsinkiläisbongari voitti Unipinnarallin – näki unessa seitsemän eri lintulajia

Julkaistu:

Ornirocktähti Elis Raritét järjesti oudon SM-kisan viidennen kerran.
Lintubongareiden viidennen kerran järjestetyn Unipinnarallin voitti Helsingin seudun lintutieteellistä yhdistystä Tringa ry:tä edustava Margus Ellermaa.

Kisa käytiin viime tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Ellermaan voittotulos oli seitsemän lintulajia.

Erikoisen, mutta täysin tosissaan kilpaillun niin sanotun Eeliksenpäivän unipinnarallin järjestäjä on reipashenkistä lintuharrastusrokkia esittävä ornirocktähti Eelis Raritét.

Tänä vuonna osanottajia oli 115, joista vain 29 onnistui näkemään unta edes yhdestä lintulajista. Muut tekivät nollatuloksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ellermaa havaitsi ja tunnisti ja muisti vielä aamulla nähneensä unessaan mustarastaan, räkättirastaan, kyhmyjoutsenen, naurulokin, pilkkasiiven, kauluskaijan ja kongonkaijan.

– Ellermaa tulee todennäköisesti taistelemaan kansainvälisen unipinnaliiton Oiseau d’or –palkinnosta, sillä hän on nähnyt tänä vuonna jo 108 lintulajia unissaan, Raritét hehkutti kisan lehdistötiedotteessa.

Ellermaan takana toisen sijan jakoivat Janne Koskinen ja Jari Kontiokorpi, joista molemmat uneksivat viidestä lintulajista. Koskisen viisi lokkilajia olivat neljäkymmentämetrisiä hologrammeja, joiden sisällä pystyi kävelemään.

– Tuomaristo oli hövelillä päällä. Myös lintutornin kyljessä nähty punakaulahanhitarra kelpuutettiin pinnaksi eräällä harrastajalla, Raritét kertoo.

Jotkut kilpailijat näkivät paljon lintuja, mutta eri lintulajeja vain vähän. Tuomas Aivelo polki kyhmyjoutsenen muotoisella polkuveneellä Zürich-järvellä, missä oli niin paljon punapäänarskuja, ettei polkuvene päässyt narskumassassa eteenpäin.

– Tänä vuonna nähtiin poikkeuksellisen paljon painajaisia, mikä voi johtua siitä, että kilpailijat asettavat itselleen niin kovia suorituspaineita, että sipuli ei kestänyt tosipaikan tullessa, Raritét arvelee.

Kilpailuun valmistauduttiin muun muassa lukemalla lintukirjoja ennen nukkumaan menoa.

Ensimmäisen unipinnarallin voittaja Sampo Laukkanen näki neljä lajia, mutta muuten vanhat mestarit eivät pärjänneet.

Voittoa puolustanut Meri Öhman jäi nollatulokseen, kun vuosi sitten hän teki uuden kisaennätyksen 11 lajia.

Toissa vuoden mestarin Markus Lampisen uni muistutti enemmän b-luokan aikuisviihde-elokuvaa kuin vakavasti otettavaa linturetkeä.

Kilpailu järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti 11.-12. huhtikuuta välisenä yönä eikä perinteisenä Eeliksen päivän yönä 9. huhtikuuta. Sääntöjen mukaan lajin eli pinnan saa sen mukaan, miten tunnistaa linnun unessa. Esimerkiksi, jos näkee unessa isotrapin, mutta herättyään ymmärtää sen olleen Kimmo Sasi, alkuperäinen määritys jää voimaan.

Omia mielikuvituslintulajeja ei hyväksytä, vaan lajin pitää löytyä maailman lintujen virallisesta luettelosta.

Aiemmat voittajat: 2013 Sampo Laukkanen 5 lajia, 2014 Kim Kuntze 6 lajia, 2015 Markus Lampinen 9 lajia, 2016 Meri Öhman 11 lajia.

Orniroctäti Elis Raritét korjattu orniroctähdeksi klo 20.30.