Sijoittajaguru: Näin helposti Eurojackpot-voittaja järjestää itselleen 3,5 miljoonan euron vuositulot

Eurojackpot-miljoonat kannattaa sijoittaa pörssiyhtiöihin ja laittaa osingoilla elämä risaiseksi, sijoittajaguru neuvoo.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju laskee, että jos 87 miljoonan euron potin sijoittaa pörssiosakkeisiin, sen jälkeen voi alkaa elää osinkotuloilla.

15.4.2017 13:18

Sijoittajaguru, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun ohje uudelle suomalaiselle miljonäärille on se, että rahat kannattaa hajauttaa pörssiosakkeisiin.

Suomeen saatiin juuri uusi miljonääri, kun Eurojackpotin 87 miljoonan euron pääpotti osui Suomeen.

Oksaharju laskee, että jos 87 miljoonan euron potin sijoittaa pörssiosakkeisiin, sen jälkeen voi alkaa elää osinkotuloilla.

– Helsingin pörssissä yhtiöt maksavat keskimäärin 4 prosenttia osinkoa, joten potille saa vuosittain osinkoa noin 3,5 miljoonaa euroa. Se on se raha, jolla voi laittaa elämän risaiseksi vuosittain.

Minkälaisia vaaroja on, jos saa yllättäen 87 miljoonaa euroa?

– Vaarana on naapurikateus. Miten suhtaudutaan henkilöön, joka varsin vähäisin ponnisteluin saa tällaisen summan.

Oksaharju sanoo, että kansaa voi lohduttaa sanomalla, että miljoonapotti koituu tavalla tai toisella kaikkien suomalaisten eduksi.

Jos miljonääri alkaa kuluttaa rahaa, se tuo kaupan alalle työpaikkoja ja verotuloja. Jos hän investoi ja sijoittaa miljoonia, se luo yrityksille rahoitusta kasvuun ja työllistämiseen.

Tavalla tai toisella koko Suomi hyötyy myös 87 miljoonan voittopotista.

Eurojackpot-voitto on Oksaharjun mielestä askel eteenpäin kansan kapitalismissa. Yksittäisten sijoittajien pitäisi saada olla ylpeitä sijoituksistaan.

– Meillä on vähän sellainen kulttuuri, että jos satut omistamaan osakkeita, siitä ei välttämättä kannata edes vaimolle kertoa, ettei synny väärinkäsitystä.

Jäitä hattuun

Uuden miljonäärin ei tarvitse välttämättä tehdä töitä elantonsa eteen, Oksaharju arvelee.

– Kannattaa kuitenkin tehdä töitä, jotta jonkinlainen järki pysyy.

Hän uskoo, että voittajalla menee muutama päivä sumussa. Sen jälkeen on parin viikon karenssiaika ennen kuin miljonääri saa rahat käyttöönsä.

– Sijoitusnäkökulmasta on hyvä, että on tällainen ajanjakso, jolloin järki ehtii palautua. Huonoimmat sijoitukset tehdään tunteen vallassa ja parhaimmat silloin, kun järki on kuskin paikalla.

Yllä olevalla videolla Lielahden K-Citymarketin kauppias ja asiakkaat kertovat mietteitään jättipotista.

Uuden miljonäärin kannattaa Oksaharjun mielestä maksaa velat ensiksi pois. Sen jälkeen hänen on paras sijoittaa valtaosa potista ja alkaa nauttia vuosittaisista osinkotuotoista.

– Sijoittaisin pääoman varsin laajasti, hajauttaisin eri pörssiyhtiöihin. Perusajatus on se, ettei lähde lottopotin pääomaa kuluttamaan ja tuhlaamaan.

Suomalaiset ovat Oksaharjun mielestä keskimäärin apukoululaisten tasoa talousasioissa.

– Ei kannata lähteä poimimaan omasta mielestään parasta yhtiötä, vaan ostaa reippaasti vähintään tusinan verran eri pörssiyhtiötä ja hajauttaa rahat niihin.

Sen jälkeen miljonäärin ei tarvitse stressata itseään sillä, miten yhtiön arvo kehittyy ja pörssikurssit heittelehtivät. Jos lottovoittaja alkaa tuijottaa päivittäin pörssikursseja, elämänlaatu kääntyy Oksaharjun mielestä väärään suuntaan.

Jukka Oksaharju

– Jos sijoitukset ovat hajautettu liian kapealle, pariin kolmeen firmaan, joutuu tuijottamaan kursseja. Mutta kun riittävästi hajauttaa, kyllä firmoista valtaosa hengissä pysyy.

Oksaharju ei kehota miljonääriä harrastamaan lyhyttä kauppaa eikä nopeita voittoja.

– Kyllä hänen elämässään lyhyt voitto on jo tullut. Kahta kertaa salama ei iske samaan paikkaan.

Asuntoihin sijoittaminen olisi yksi vaihtoehto. Oksaharju varoittaa, että asunnoissa on oma stressinsä ja työnsä.

– Näytöt, avainten luovutukset, sopimukset, vuokrien perimiset.

Pahimmassa tapauksessa joutuu kantamaan huonekaluja asunnosta pihalle.

– Osakkeet ovat vähävaivaisin. Sekunnissa ostaa osakkeita verkkopankissa. Sen jälkeen ovat eri henkilöt, joiden murheena ovat päivittäiset asiat. Ja kerran vuodessa tulee kaatosade tilille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?