Näin lahjavero kolahtaisi lottovoittoon – verottaja iskee herkästi väliin

Eurojackpotin 87 miljoonan arvoinen täysosuma Tampereelle käynnisti taas vilkkaan lottokeskustelun.

Jos porukkasopimusta ei ole, ja voittaja haluaa silti jakaa miljooniaan esimerkiksi vaimolleen ja lapsilleen, hänen on otettava verotusasiat huomioon.

15.4.2017 12:10

Jollain onnekkaalla on tällä hetkellä hallussaan arvokas kuponki. Varhain lauantaiaamuna selvisi, että Tampereen K-citymarketissa oli pelattu rivi, jolla napsahti Eurojackpotin jättivoitto, noin 87 miljoonaa euroa. Voittaja pelasi yhden ainoan rivin ja antoin koneen arpoa numerot.

Veikkauksen tiedottaja Riikka Hauhia kertoo, että voittaja ei käyttänyt Veikkaus-korttia. Toisin sanoen edes Veikkauksella ei ole vielä tiedossaan, kuka onnekas täysosuman nappasi. Kauppiaan mukaan K-citymarketissa on käynyt kuhina, kun asiakkaat arvuuttelevat voittajan henkilöllisyyttä.

Voittajan on lunastettava miljoonansa Veikkauksen Vantaan suurvoittojen palvelupisteestä Vantaalla. Hauhia sanoo, että Veikkaus maksaa voitosta 12 prosentin arpajaisveron. Voittaja saa myös verottajaa varten todistuksen rahojen alkuperästä. Jos voittosumman haluaa siis pitää täysin itsellään, Veikkaus huolehtii veroista ja summan saa puhtaana käteen.

Sen sijaan jos voittosummaa haluaa jakaa, siitä on maksettava lahjavero. Lahjaverolta voi välttyä rahanjaon yhteydessä vain, jos voittajia on ollut useampi, ja voitto lunastetaan porukalle. Se kuitenkin vaatii kirjallisen porukkasopimuksen.

– Yksi tapa on se, että pyytää myyntipaikalla pelatessaan, että voitto jaetaan tiettyyn osaan. Myyntipaikka on voinut tehdä osuuksia valmiiksi tai internetistä löytyy valmiiksi tehtyjä sopimuksia, mistä voi ostaa porukkaosuuden. Sitten on perhe- tai työporukoiden osuuksia, joissa voi olla enemmänkin ihmisiä. Yleensä siinä on jonkinlainen vapaamuotoinen porukkasopimus siitä, ketkä peliin ovat osallistuneet, Hauhia sanoo.

Veikkauksen mukaan porukkasopimus pitää tehdä jo pelaamisen yhteydessä. Hauhia sanoo, että Veikkaus ei ohjeista tekemään porukkasopimuksia jälkikäteen. Jos porukkasopimuksen laatii pelaamisen jälkeen, mutta ennen voiton lunastamista, silloin voi syyllistyä suorastaan veronkiertoon.

– Tietenkin suosittelemme, että sopimus tehdään pelaamisen yhteydessä, Hauhia toteaa.

Näin lahjavero kolahtaa

Jos porukkasopimusta ei ole, ja voittaja haluaa silti jakaa miljooniaan esimerkiksi vaimolleen, lapsilleen, serkulleen tai naapurin Sepolle, hänen on otettava verotusasiat huomioon. Verottaja saa lottovoittajat tietoonsa. Jos voittajien lähipiiriin alkaa ilmestyä uusia urheiluautoja tai asuntoja, verottajaa saattaa kiinnostaa, millä rahalla ne on maksettu.

Voittajan on lunastettava miljoonansa Veikkauksen suurvoittojen palvelupisteestä Vantaalla.

Kaikista yli 5 000 euron arvoisista lahjoituksista on maksettava lahjavero. Lahjaveron suuruus riippuu lahjan arvosta ja siitä, kenelle se annetaan. Ensimmäisessä ja matalammassa veroluokassa ovat lahjanantajan aviopuoliso tai sellaiseen verrattava henkilö, omat tai aviopuolison suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevat sukulaiset. Myös entiset aviopuolisot lasketaan ja henkilöt, joilla on tai on ollut yhteinen lapsi lahjanantajan kanssa. Ottolapset ja -vanhemmat ovat verotuksellisesti samassa asemassa kuin biologiset sukulaiset.

Jos miljoonia haluaa siis lahjoittaa vaikkapa serkulleen tai naapurin Sepolle, veroluokka on korkeampi. Sillä oletuksella tietenkin, että naapurin kanssa ei ole yhteistä lasta tai serkun kanssa ei ole naimisissa.

Lahjaveroon kuuluu veron vakioerä sekä laskettava veroprosentti. Kumpikin määräytyy lahjan arvon mukaan. Pienin lahjaluokka on 5 000–25 000 euron arvoiset lahjat. 5 000 eurosta on maksettava kummassakin veroluokassa satasen vakioerä. Ensimmäisessä veroluokassa yli 5 000 euron menevästä osasta pitää maksaa kahdeksan prosenttia veroa ja toisessa veroluokassa 19 prosenttia. Laki muuttui tammikuun alussa. Aikaisemmin lahjaveron alaraja oli 4 000 euron arvoiset lahjat.

Korkein viidestä eri lahjaluokasta on yli miljoonan euron arvoiset lahjat. Ensimmäisessä veroluokassa niistä täytyy maksaa vakioeränä 142 100 euroa ja ylimenevästä osasta 17 prosentin lahjavero. Toisessa veroluokassa vakioerä on 301 450 euroa ja ylimenevästä osasta pitää maksaa 33 prosentin lahjavero.

Jos kuvitteellisesti siis haluaisi lahjoittaa vaikka puolet 87 miljoonasta eurosta eli 43,5 miljoonaa euroa, yhteiskakku tulisi olemaan ensimmäisessä veroluokassa 7 367 100 euroa ja toisessa 14 326 450 euroa.

Lahjaveroa ei voi kiertää lahjoittamalla erillisissä erissä 4 999 euron lahjoituksia. Jos lahjansaaja saa kolmen vuoden kuluessa samalta antajalta yhteensä 5 000 euron verran, niistä pitää maksaa lahjavero.

Lähde: Veikkaus, Vero.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?